Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-03-19 BJELOPOLJAC RADOVAN RAKOČEVIĆ TUŽIO TRI BOLNICE ZBOG NEPROFESIONALNOG I NEODGOVORNOG LIJEČENJA
Imao tumor, a upućivali ga kod psihijatra
Rakočević Imao tumor, a upućivali ga kod psihijatra Ljekari u Beogradu su 2015. otkrili da je Rakočević imao tumor na kostima, te da mu zdravlje ne bi bilo radikalno narušeno da su mu doktori na vrijeme pružili medicinsku pomoć
Bjelopoljac Radovan Rakočević optužio je ljekare Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Opšte bolnice Bijelo Polje i Specijalne bolnice u Risnu za neprofesionalan i neodgovoran odnos prema njemu kao pacijentu zbog čega je prije godinu pokrenuo tužbu protiv tih ustanova. On objašnjava da je 27. novembra 2011. godine, igrajući fudbal na utakmici, izvrnuo skočni zglob na desnoj nozi, od kada je počela njegova drama sa ljekarima u Crnoj Gori, koji nijesu uspjeli da mu pomognu. Izliječio se tek kada je potražio pomoć ljekara u Beogradu. Rakočević je godinama imao probleme zbog povrede zgloba, ali su ga doktori iz Crne Gore umjesto na operaciju u Beograd, kako bi se spasio od invaliditeta, savjetovali da posjeti psihijatra. Ljekari u Beogradu su 2015. godine otkrili da je Rakočević imao tumor „intrasealni hemangiom” na kostima, te da mu zdravlje ne bi bilo radikalno narušeno da su mu doktori na vrijeme pružili adekvatnu ljekarsku pomoć.
Rakočević je u izjavi za „Dan” istakao da je „imajući u vidu neprofesionalan i bahat odnos ljekara i nesavjesno liječenje”, 4. januara prošle godine podnio tužbu Osnovnom sudu u Bijelom Polju, od kada traje njegova nova borba sa crnogorskim pravosuđem, jer smatra da doživljava opstrukcije kako bi odustao od borbe za pravdu, za koju je spreman da ide i do Strazbura.
– Nakon povrede pregledan sam u ambulanti Opšte bolnice Bijelo Polje. Dr Petar Asanović mi je, bez dodatnih pregleda i stavljanja gipsa, dao „biofes gel” i rekao da se vratim treninzima. Kako u međuvremenu bolovi nijesu prestajali i došlo je do ukočenosti zgloba, nakon sedam mjeseci obavio sam pregled kod dr Veliše Aligrudića u KCCG na Dječjoj klinici i on mi je predložio fizikalnu terapiju, koju sam koristio od 3. decembra 2012. do 30. januara 2014. u Bijelom Polju. Kako je stanje bivalo sve gore, a Asanović je rekao da nema rješenje, po preporuci prijatelja otišao sam u JZU „Vaso Čuković“ u Risnu, gdje su mi davali istu fizikalnu terapiju koju sam dobijao u bjelopoljskoj bolnici. Usput sam doživio i ucjenjivanje od strane Renate Grandis Burgis, doktorke za fizikalnu medicinu, koja je odbila da me pregleda dok joj ne dam novac za ampule koje je bolnica bila u obavezi da obezbijedi. Uprkos mom insistiranju da se promijeni terapija, jer mi je noga bila u sve lošijem stanju, dr Đuro Zgradić me uvjeravao da će sve biti u redu, da bih nakon 16 dana boravka dobio otpusnu listu, bez objašnjenja i uz permanentne bolove – priča Rakočević.
On ističe da je zbog nemogućnosti da dobije adekvatnu ljekarsku pomoć u Crnoj Gori, medicinsku dokumentaciju poslao ljekarima na „IOHB Banjica“ u Beogradu, gdje mu je konzilijum preporučio operaciju, mirovanje i izbjegavanje bilo kakve fizikalne terapije. Rakočević kaže da nije mogao sam da finansira liječenje u Beogradu, pa je tražio uput iz KCCG gdje mu je saopšteno da „ima ravno stopalo“ i da nikakva operacija nije potrebna”.
– Odbili su da mi daju uput, zbog čega sam otišao kod dr Aleksandara Juškovića u KCCG koji me primio nakon prijetnje da ću obavijestiti medije o ponašanju ljekara. On je ocijenio je da imam „dijabetično stopalo“ i da, s obzirom da sam dijabetičar, promjene moraju da se dešavaju. On je predložio da započnem sa infuzijama i stavim ortozu, kao „jedan mali test“, garantujući da neću imati bolove, ali neću aktivno moći da se bavim fizičkom aktivnošću. S obzirom da je sve vrijeme unosio podatke u računar, na kraju razgovora sam tražio izvještaj, na šta mi je odgovorio da ću ga dobiti kad otpočne terapija. Kad sam, nakon nekog vremena, u arhivi KC-a tražio izvještaj dr Juškovića rečeno mi je da u dijagnozi piše „pobjegao“, što je još jedna potvrda krajnje neprofesionalnog i neodgovornog odnosa ljekara prema meni kao pacijentu – ističe Rakočević.
Rakočević je opet tražio mišljenje ljekara u Beogradu, koji su mu rekli da će infuzija i ortoza koju je Jušković predložio izazvati trajno oštećenje noge i invaliditet.
– S obzirom da mi je bivalo sve gore, uz preporuku prijatelja, otišao sam na pregled kod dr Almedina Hrapovića, u Urgentnom centru Opšte bolnice Bijelo Polje. Nakon što je pregledao nogu i izvještaje prethodnih ljekara rekao je da mora da se operiše, a taj zahvat u Crnoj Gori nije moguće obaviti i napisao izvještaj kojim me upućuje na konzilijum ortopeda u KCCG, kako bih dobio uput za Beograd. Konzilijum ortopeda koji su činili načelnik KCCG dr Veliša Aligrudić, dr Nermin Abdić i dr Džihad Pepić, odbio je da mi napiše uput za Beograd, ustanovivši da „perzistiraju tegobe u desnom skočnom zglobu od prije dvije godine“, predloživši novu magnetnu rezonancu i kontrolu kod dr Gorana Pešića. Na kraju sam se obratio za pomoć Ministarstvu zdravlja, gdje sam nakon razgovora sa zamjenikom ministra Mensudom Grbovićem, napisao žalbu. U međuvremenu, Zaštitnik prava pacijenata iz KC me pozvao na razgovor sa načelnikom dr Velišom Aligrudićem, koji je meni i mom ocu potvrdio stav da mi nije ništa i da treba da idem kod psihijatra – objasnio je Rakočević.
Međutim, kako kaže, uslijedio je poziv iz Ministarstva zdravlja i saopšteno mu je da je uvidom u dokumenta predstavnik ovog resora Zoran Kostić konstatovao da se radi o ozbiljnim propustima.
– Po preporuci sam uradio novu magnetnu rezonancu, nakon čega mi je lično Veliša Aligrudić napisao uput za Beograd, uz vidno ispoljenu ljubaznost. U Beogradu sam proveo 55 dana. Operaciju je izvršio dr Slavko Tomić, koji je, već na prvom pregledu na osnovu dokumentacije i snimaka iz 2011. utvrdio da se tada radilo o naprsnuću kosti. Tokom operacije uzet je materijal koji je curio iz naprsle kosti i poslat na patohistološku kliniku, čiji nalazi su pokazali da se radilo o tumoru „intrasealni hemangiom”. Nakon operacije i nalaza ljekari na Banjici su mi saopštili da je sve moglo lako i uspješno da se riješi samo da mi je odmah stavljen gips, kao i da su fizikalne terapije napravile ogromnu štetu – zaključuje Rakočević.
M.S.

Sve uradili kako treba

Iz Opšte bolnice u Bijelom Polju kazali su „Danu” da tužbu Radovana Rakočevića odbacuju u cjelosti kao neosnovanu, zbog nedostatka dokaza.
– U izvještajima dr Petra Asanovića se precizno navodi da se Rakočević povrijedio na fudbalskoj utakmici. Da je nađena povreda bila: izvijanje, iskretanje lijevog skočnog zgloba. Pregledom je istog dana i ustanovljena tumefakcija u predjelu desnog skočnog zgloba. Asanović je kod Rakočevića sproveo sve potrebne dijagnostičke medicinske procedure (RTG, MR, CT, EMNG, klinički pregled) prema pravilima medicinske nauke i prakse kada je u pitanju povreda lijevog skočnog zgloba i oboljenje desnog skočnog zgloba. Što se tiče propusta u liječenju Rakočevića od dr Asanovića u toku je sudski postupak u kom je stigao nalaz sudsko-medicinskog vještaka koji je potvrdio zaključke Komisije za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite, a to je da u konkretnom slučaju nije bilo propusta u dijagnostičkoj medologiji, kao i da ovdje nije slučaj o povredi već bolesti ( benigni tumor krvnih sudova u desnoj petnoj kosti) – kažu u bjelopoljskoj bolnici. Iz bolnice u Risnu nijesu odgovorili na naša pitanja koja smo im poslali 10. marta.


Spisi predati tužilaštvu

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju kažu da ne stoje Rakočevićeve konstatacije da za 11 ročišta nije izveden nijedan dokaz.
– Naprotiv, do sada je izveden znatan dio dokaza koje su predložile stranke - kažu u sudu. Dodaju da je do sada razmatrana medicinska dokumentacija, mišljenje vještaka, saslušan je vještak, a saslušan je i Petar Asanović.
Oni navode da je zahtjev za izuzeće sudije Kadić odbijen kao neosnovan.
– Rakočević nije kažnjavan za eventualno narušavanje procesne discipline, niti je prigovarao na sporost suda u postupanju. Spisi predmeta se trenutno ne nalaze kod suda jer su dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, povodom prijave koju je Rakočević podnio protiv doktora Dabetića. Postupak će biti okončan nakon što se izvedu dokazi saslušanjem svjedoka Petra Asanovića i Almedina Hrapovića – navodi predsjednik suda Radule Piper.


Čekao zbog dijagnostike

Iz KCCG „Danu” je saopšteno da je na osnovu dokumentacije koju posjeduju, Rakočević zbrinut u Klinici za ortopediju i traumatologiju KCCG.
– Na redovnim kontrolama ordinirajućem ljekaru se žalio na subjektivne tegobe. Nakon određenog perioda izrazio je želju da nastavi liječenje u Beogradu, zbog čega je bilo neophodno obaviti dodatnu dijagnostiku. Dakle, prikupljanje dodatne dijagnostike uslovilo je dužinu čekanja za upućivanje na dalje liječenje u Beograd. Tokom liječenja u našoj ustanovi nije se stekao utisak da je pacijent nezadovoljan tretmanom. Napominjemo da ne raspolažemo informacijom da je nakon opomene Ministarstva zdravlja upućen na dalje liječenje van Crne Gore – kazali su u KCCG, dodajući da neće komentarisati sudski postupak jer su uvjereni da će sud utvrditi sve činjenice.
  • Drustvo
    Ranije - Drustvo

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"