Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2017-04-18 BUDVANSKA GRUPA PROFITIRALA OD SPORAZUMA SA DRŽAVOM
Zarada duplo veća od oduzete imovine
Rađenović i Marović Zarada duplo veća od oduzete imovine Tokom prošle godine, ukupno oduzeta imovinska korist po sporazumima o priznanju krivice iznosila je 23.482.545 eura. Samo šteta koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem nanijela opštinskom budžetu u osam kriminalnih afera procijenjena je na oko 50 miliona eura
Kriminalno djelovanje takozvane budvanske grupe jasno ukazuju da je kriminal u Crnoj Gori najisplativiji „zanat”. Naime, sagovornici „Dana” su ukazali na brojne propuste u djelovanju SDT-a kada su u pitanju djela iz oblasti visoke korupcije kojima je državna kasa olakšana za više destina miliona eura. Preblage kazne, nesrazmjerno mali iznosi naplaćeni po osnovu nastale štete i loše vođenje finansijskih istraga postali su maltene praksa u postupanju Specijalnog državnog tužilaštva u tim slučajevima. Šteta nastala u ovim slučajevima je po zvaničnim podacima duplo veća nego što je vrijednost oduzete imovine.
Tokom prošle godine, ukupno oduzeta imovinska korist po sporazumima o priznanju krivice iznosila je 23.482.545 eura. Ukupno izrečene novčane kazne iznose 131.600 eura, a ukupan novčani iznos određen za uplatu u humanitarne svrhe 32.500 eura. Međutim, mnogo veći novčani iznosi ukradeni su iz državnog budžeta. Samo šteta koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem nanijela opštinskom budžetu u osam kriminalnih afera procijenjena je na oko 50 miliona eura.
Po mišljenju advokata Veselina Radulovića, ovi podaci nameću osnovan zaključak da se kriminal i korupcija u Crnoj Gori isplate jer tužilaštvo nije obezbijedilo da se šteta pričinjena koruptivnim krivičnim djelima nadoknadi ni u približnom iznosu.
– Osim toga, tužilaštvo je sa okrivljenima za visoku korupciju dogovaralo kazne koji više predstavljaju izrugivanje zakonu i pravdi i podstrek za vršenje krivičnih djela nego što se njima postizala svrha kažnjavanja. Takođe, sud je takve sporazume usvajao bez ikakvih obrazloženja u pogledu dogovorene kazne. Zato ne čudi ni to što postoji mogućnost da Marovići izbjegnu izdržavanje i takvih kazni jer dosadašnje postupanje pravosuđa ukazuje na sumnje da je i to dio nekog sporazuma s njima – kazao je Radulović za „Dan”.
On smatra da tužilaštvo u ovom sastavu ne može postići bolje rezultate.
– Većina tužilaca u Specijalnom tužilaštvu ima godine i decenije radnog iskustva u tužilaštvu, ali za to vrijeme niko od njih nema ni jednu jedinu uspješnu optužnicu za korupciju na visokom nivou ili za organizovani kriminal.
Stoga je neozbiljno očekivati da ti tužioci sada nauče da rade posao za koji su plaćeni ili da sada naprasno dobiju volju da suzbijaju najteže oblike kriminala – kazao je Radulović.
Tamara Milaš iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje takođe smatra da navedeni podaci jasno ukazuju na nesrazmjernost izrečene kazne u odnosu na težinu počinjenog krivičnog djela, ali i nesrazmjernost kod naplate štete u odnosu na utvrđenu pričinjenu štetu po državu i sve njene građane. Ona je napomenula da je veliki propust tužilaštva i to što ne utvrđuju koliku dobit su okrivljeni nezakonitim postupanjem pribavili nekome drugome.
– Okrivljeni je dužan da vrati imovinsku korist koju je pribavio sebi, dok to nije slučaj kada je izvršenjem krivičnog djela pribavljena korist drugom licu. Ovakvi primjeri izazivaju negativnu praksu i dugoročno su veoma štetni za vladavinu prava u Crnoj Gori jer u konkretnom slučaju ipak postoji određena korist pribavljena kriminalnim radnjama koja ne podliježe oduzimanju, a koja dodatno kriminalizuje učinioce tih krivičnih djela. To ukazuje da nije adekvatno sagledana ukupna šteta po državu i njene građane –istakla je Milaš.
Kako je dodala, kako bi država naplatila novac po osnovu nastale štete, neophodno je prošireno oduzimanje imovine, otkrivanje i dokazivanje novih krivičnih djela, izricanje pravosnažnih presuda, dodatno otkrivanje djelova mreže organizovane kriminalne grupe sa jasno dokazanim pozicijama, ulogama i posledicama.M.V.P.Ističe rok za oduzimanje imovine

Sagovornici „Dana” su saglasni da su finansijske istrage jedan od najvećih problema u radu SDT-a. Tokom prethodne godine nijedna od njih nije okončana iako su sudski postupci u većini afera okončani pravosnažnim presudama na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Radulović je pojasnio da zakonski rok za okončanje finansijske istrage i podnošenje zahtjeva za trajno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću ističe godinu dana nakon pravnosnažnosti presuda kojom je okrivljeni osuđen.
– Taj rok za većinu osuđenih iz budvanske kriminalne organizacije već uveliko teče, tako da je vrlo vjerovatno da će mnogi od njih zadržati najveći dio imovine stečene kriminalom – kazao je Radulović.
Zoran Vujičić iz Građanske alijanse podsjeća da tokom 2016. godine nije okončana nijedna finansijska istraga iz te oblasti.
– Finansijske istrage su veoma značajne iz više razloga. Prije svega, samo oduzimanje ekonomske moći licima koja su na nezakonit način stekla imovinu adekvatna je kazna za njih. Nijedan sporazum, pa ni kazna zatvora, nema uticaja na njih jer znaju da će ih sačekati realna ekonomska moć .Takođe, na taj način se šalje snažna poruka u vidu prevencije za sve koji na ovaj način žele da steknu ekonomsku dobit. Šalje se i poruka građanima da nema skrivenih dogovora, uz sračunato izbjegavanje kazne, i da će svako platiti kaznu adekvatnu učinjenom krivičnom djelu – kazao je Vujičić.

  • Hronika
    Ranije - Hronika

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"