Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2017-04-18 SNEANA JONICA TRAI OD PREMIJERA ODGOVORE NA DESET PITANJA
Zato Vlada ima vie slubenih auta nego avnik stanovnika?
Jonica Zato Vlada ima vie slubenih auta nego avnik stanovnika? Markovievo oduevljenje ekonomskom i bezbjednosnom stabilnou tumaim kao zadovoljstvo, prvo, injenicom da su on i lanovi Vlade sebe potpuno ekonomski obezbijedili i, drugo, istinom da su Vlada i njene zgrade jedne od rijetkih lokacija u Podgorici koje nijesu evakuisane zbog lane dojave o bombi – istie Sneana Jonica
-itajui izjavu formalnog premijera Duka Markovia da je vie nego zadovoljan efikasnou Vlade, a kao posebne uspjehe istie „timski rad, solidarnost, i postignute rezultate na poljima obezbjeivanja politike, ekonomske i bezbjednosne stabilnosti”, zapitah se pria li on ovo o Crnoj Gori, kazala je za „Dan“ visoki funkcioner Socijalistike narodne partije Sneana Jonica. Ona od Markovia trai odgovore na deset pitanja, izmeu ostalog i da li zna da Vlada ima vie slubenih automobila nego avnik stanovnika.
– Kad vidjeh da su posebni kvaliteti Vlade Crne Gore kojima se Markovi pohvalio „snaga, istrajnost i hrabrost”, zapitah se je li privremeni premijer, u stvari, selektor bokserske reprezentacije Crne Gore, pa je „snano, hrabro i istrajno” udario po graanima Crne Gore i njenom bogatstvu i izraava zadovoljstvo jer je efikasno bacio u nokdaun sve socijalno ranjive kategorije stanovnitva za samo stotinak dana svoje dugo prieljkivane vladavine – istakla je Jonica.
Kako je dodala, hrabrost DPS-a dokazana je praznom stolicom na sueljavanju lidera parlamentarnih stranaka na Javnom servisu prije nedjelju dana, sa kojeg je DPS, tako „ponosan” na rezultate svoje Vlade i premijera, utekao. Ona Markovievo oduevljenje ekonomskom i bezbjednosnom stabilnou tumai kao zadovoljstvo, prvo, injenicom da su on i lanovi Vlade sebe potpuno ekonomski obezbijedili i, drugo, istinom da su Vlada i njene zgrade jedne od rijetkih lokacija u Podgorici koje nijesu evakuisane zbog lane dojave o bombi.
– Ironija je da galama o politikoj stabilnosti biva saoptena u istom trenutku kada premijer bez Vlade i moi oajniki poziva sve opozicione subjekte da uu u njen sastav. Realnost je da je Vlada Crne Gore jedan ratimovani orkestar koji se zasniva na jedva sakupljenoj veini koja je „solidarna, istrajna i hrabra” kada treba smanjiti, retroaktivno i suprotno Ustavu, naknade za majke, ali sa nedostajuom veinom za Njegoa – kazala je Jonica.
Kako je istakla, Vlada „timski i solidarno” raspisuje tendere za prodaju i predaju Crne Gore, ali im hrabrost nestaje kod naplate poreskog duga od nedodirljivih.
– Premijer je prvo rekao za kriminalce da se igraju sa dravom, tj. da su bacili rukavicu u lice dravi, a samo nekoliko dana nakon toga izrazio je oduevljenje stepenom bezbjednosne stabilnosti, pa ostaje dilema to je bilo s rukavicom. Na ijoj je ruci zavrila, jer treba povesti rauna da prilikom rukovanja ne ostavi otiske, a da, s druge strane, ipak poslui svrsi i kupi malo mira datim „garancijama” – rekla je Jonica.
Prema njenim rijeima, sudei po usvojenom planu rasprodaje za 2017. godinu, Markovi je naumio da bude poslednji steajni upravnik Crne Gore.
– Plan da se Luka Bar proda za 8,5 miliona eura, koliko Vlada Crne Gore planira da potroi za gorivo u 2017. godini, plan da se Montekargo proda za 2,5 miliona eura, iako je trenutna vrijednost vagona i lokomitiva koje posjeduje 19 miliona eura, a ak i da se prodaju u staro gvoe kotali bi 5 miliona eura, govori o vladinoj viziji sopstvene ekonomske stabilnosti zasnovane na rasprodaji najvrednijih resursa Crne Gore.
Plan prodaje Instituta „Dr Simo Miloevi“, „Budvanske rivijere“, „Ulcinjske rivijere“, Instituta za crnu metalurgiju a.d. Niki i „Marine Bar“, te namjera da pod firmom dugoronog zakupa predaju Veliku plau, Adu Bojanu, lokalitet koji se nalazi izmeu Njivica i ua Sutorine u Herceg Novom, Vojno-turistiki kompleks „Bigovo–Trate“ Kotor, Uvalu Masline – „Utjeha“, vojno-turistiki kompleks „Ostrvo cvijea“, kasarnu „Gornji Klinci“ u Herceg Novom i skijalite „Savin kuk”, govori o jasno isplaniranom projektu da sve ono to su generacije prije nas mukotrpno stvarale decenijama Markovi proda za jednu godinu svog mandata – naglasila je Jonica.
Zbog svega navedenog, kako je dodala, ima deset pitanja za premijera Duka Markovia.
– Da li je zadovoljan to svakog dana zaduuje Crnu Goru za 1,81 milion eura i zna li da Vlada ima vie slubenih automobila nego avnik stanovnika? Da li ga ini posebno ponosnim to to e graani Crne Gore samo za kredite i pozajmice u 2017. godini platiti 96 miliona eura, a u naredne etiri godine 360 miliona eura? Je li ponosan na injenicu da je javni dug Crne Gore od 2006. godine porastao sa 600 miliona eura na 2,5 milijarde eura? Zna li premijer da po Mastrihtskim kriterijumima finansijske stabilnosti EU javni dug ne smije biti vei od 60 odsto BDP-a, a Vlada procjenjuje da e na ove godine biti 74,75 odsto BDP-a, a stvarno je daleko iznad 80 procenata – istakla je Jonica.
Ona je upitala Markovia i ini li mu posebno zadovoljstvo zvanini statistiki podatak da je broj nezaposlenih u Crnoj Gori 52.810, to predstavlja stopu nezaposlenosti od ak 22,76 odsto. Pita ga i da li zna da su trenutno bez posla 10.983 fakultetski obrazovane osobe, 354 magistra i 12 doktora nauka i da je gotovo svaka druga mlada osoba u Crnoj Gori nezaposlena jer je stopa nezaposlenosti meu mladima davno prela 40 odsto.
– Je li Markovi zadovoljan to je drava izvrni dunik od kojeg javni izvritelji najbolje zarauju naplatom svojih usluga, a povlaeni izvritelji naplatom njenih potraivanja? Raduje li ga konstatacija resornog ministra da je stanje ureenja prostora u dravi katastrofalno i je li spreman da kae zato je tako, odnosno da li je novi predlog zakona o ureenju prostora i izgradnji objekata zavrni in te katastrofe sa proirenim posledicama? ini li ga ponosnim Crnogorcem injenica da smo od kad se Crna Gora posebno „pobrinula” da i zakonom definie nain zatite Kotora u riziku da izgubimo zatitu UNESKO-a, a svi nadleni prebacuju odgovornost sa jednih na druge –podvukla je Jonica.
Ona od predsjednika Vlade trai odgovor i na pitanje ta znai promotivno otra aktivnost za suzbijanje divlje gradnje paralelno sa odlaganjem primjene Zakona o regularizaciji neformalnih objekata kojom se sutinski poziva na divljanje u prostoru, to se manifestuje nevienom ekspanzijom divlje gradnje na Primorju.
– Je li neprimjereno pokazivati „snagu drave“ ruei porodine kue obinim graanima, a istovremeno legalizovati divlje sagraene hotele sa pet zvjezdica i smanjivati im porez – naglasila je Jonica.
Graanima Crne Gore, kako je zakljuila, preostaje da se lijee u zdravstvenom sistemu kojim je ak i zadovoljni premijer izrazito nezadovoljan, da sjede kod kue jer napolju nije bezbjedno, da ive od pozajmica kao i drava i da ekaju kada e stvarni voa evakuisati privremenog premijera iz zgrade Vlade u skladu sa dosadanjom praksom.V.R.


Pogubljen izmeu elja i mogunosti

Po ocjeni Sneane Jonice, injenica da se izjave premijera Duka Markovia kreu u amplitudama od odlinog stanja bezbjednosti do pominjanja bandi na sjednicama Vlade, ukazuje na to da se pripejd premijer pogubio na polju eljenog i mogueg.
– On „eli” mirne ulice, ali na njima se i dalje obraunavaju bande. On kae „snano”, ali to mjeri brojem policajaca na terenu, a ne brojem kriminalaca u zatvoru. On govori „hrabro”, a na globalne izazove odgovara sakrivajui se ispod NATO kiobrana. Njemu je „istrajan” jedino kontinuitet kreditnih zaduenja i utaban put ka bankrotu – zakljuila je Jonica.
  • Politika
    Ranije - Politika

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"