Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2017-03-18 SPECIJALNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO VEĆ MJESEC KRŠI ZAKON NEOBJAVLJIVANJEM GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O RADU
Dok Katnić godinama izviđa, tajkuni odnose milione
Stanković i Katnić Dok Katnić godinama izviđa, tajkuni odnose milione Godinama su u fazi izviđaja državne garancije za KAP, Željezaru i Melgoniju – Primorku Bar, afere „Bazar”, „Carine”, „Delta”, Kamp na Zlatici”, „Limenka”, „Listing”, „Telekom”, „Domen.me”, „Verige”... a većina se odnosi na radnje kojima je nanijeta šteta javnom interesu od više desetina i stotina miliona eura – navodi se u pismu koje je Ivici Stankoviću uputio Aleksa Bečić
Nepoštovanje zakona od pojedinaca koji obavljaju izuzetno značajne državne funkcije nosi posebnu opasnost za svako demokratsko društvo. Neprihvatljivo je što glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, već punih mjesec dana ignoriše zakonom propisanu obavezu da godišnji izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva za prošlu godinu učini dostupnim javnosti, njegovim objavljivanjem na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, upozorio je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić. On je to naveo u pismu koje je uputio vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.
Bečić je podsjetio da je zakonska obaveza dostave ovog izvještaja vrhovnom državnom tužiocu i Tužilačkom savjetu i njegovog objavljivanja na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva istekla 10. februara ove godine.
– Demokrate, a vjerujem i ukupna demokratska javnost, veoma su zainteresovani da u tom izvještaju pročitaju kojom to argumentacijom Specijalno državno tužilaštvo i Katnić pravdaju činjenice da su, i pored proteka više godina, i dalje u fazi izviđaja predmeti kao što su državne garancije za KAP, Željezaru i Melgoniju Primorku Bar, „Bazar”, „Carine”, i „Delta”, afera prodaje kampa na Zlatici, afere „Limenka”, „Listing (pahuljica)”, „Telekom”, „Domen.me”, „Verige”, i druge – navodi se u pismu koje je Bečić uputio Stankoviću.
Kako je rekao, u većini navedenih afera, radnje koje bude sumnju da predstavljaju krivična djela koja su nanijela štetu javnom interesu od više desetina i stotina miliona eura izvršene su prije više od pola decenije. Navodi da se na brojna pitanja Demokrata o sudbini ovih predmeta ponavlja isti odgovor – izviđaj je u toku.
– Predmet „Duvanski kombinat Podgorica AD”, u stečaju, poslije nekoliko godina trajanja izviđaja, u aprilu 2016. godine prešao je u fazu istrage. Katnić je u godišnjem izvještaju o radu za 2015. godinu naveo podatak da su istrage u Specijalnom državnom tužilaštvu u prosjeku trajale dva mjeseca i 22 dana. Pitam – zašto u slučaju DKP AD u stečaju, nakon više godina trajanja izviđaja, istraga traje već punih deset mjeseci, a i dalje nema epilog. Kako to da ni obimna dokumentacija koja jasno dokazuje nezakonitu i štetnu prodaju imovine DKP u stečaju, a što je, nakon višemjesečnog rada, potvrdio i Anketni odbor Skuštine Crne Gore u svom izvještaju, nije dovoljna za podizanje optužnice protiv neodgovornih pojedinaca – naveo je Bečić.
Kako je naglasio, zar dodatnu potvrdu da je u slučaju DKP A.D. u stečaju carovalo bezakonje Specijalno tužilaštvo ne nalazi i u činjenici da su, po tužbama Udruženja manjinskih akcionara DKP-a, Apelacioni i Vrhovni sud Crne Gore poništili sve akte o raspolaganju imovinom DKP AD u stečaju.
– Pitanja su vrlo jednostavna ako štitite javni interes – da li su nepokretnosti Duvanskog kombinata u stečaju, zemljište i poslovne zgrade, prodate protivno Zakonu o insolventnosti privrednih društava. Zašto je Centralna komisija procijenila navedenu imovinu na 25.562.058 eura, a stečajni upravnik raspisao tender za prodaju iste po cijeni od 13.215.617. Kako je „Zetagradnja” kupila pomenutu imovinu za 13.216.000 eura i ko je omogućio sklapanje zelenaškog ugovora sa pomenutim subjektom, suprotno uslovima iz tendera i zakonu, a kojim je već praktično prepolovljena kupoprodajna cijena na štetu države – naglasio je Bečić u pismu vrhovnom državnom tužiocu.
Lider Demokrata pita kako se štiti država ako država kao prodavac plaća kupcu kamatu na njegovo kreditno zaduženje, umanjuje mu cijenu za troškove rušenja objekata i priznaje mjesečnu štetu od 98.000 eura već duži niz godina, zato što mu nije oslobodila predmetnu lokaciju. Pita i zašto su Glavni grad i Vlada sporazumom garantovali privatnom partneru da će mu planskom dokumentacijom predvidjeti izgradnju poslovno-stambenih kompleksa na predmetnom zemljištu.
– Odgovori na ova pitanja su jasni, na osnovu obilja dokaza koje je nadležnom tužilaštvu dostavljeno. Ovo je jedan od najdrastičnijih primjera kako se u ime javnog štiti privatni interes, a na štetu javnog. Takođe, izvozom nekoliko stotina miliona paklica cigareta proizvedenih u DKP-u nakon otvaranja stečaja po cijeni koja je samo jedna trećina tržišne cijene, u privatne džepove odlazi najmanje 40-ak miliona eura na štetu DKP-a. Nadam se da to što prethodno pomenuto i dokumentacija u vezi sa prodajom imovine ukazuje da iza ovih nezakonitih i štetnih poslova stoje ključni ljudi iz vlasti nije razlog što u slučaju DKP ni do danas nema optuženja – poručio je Bečić.
On je saopštio da Demokratama nije jasno zašto u navedenim slučajevima posle proteka toliko vremena i dalje nema optužnica.
– Neprihvatljivo je da glavni specijalni tužilac ne poštuje Zakon o Specijalnom državnom tužilaštvu i svoj godišnji izvještaj o radu ne objavljuje na internet stranici SDT-a. Katniću je očigledno institut priznanja krivice omilio. Mislim da su se stekli uslovi da i sam prizna krivicu zbog nepoštovanja zakona i neprihvatljivo dugog trajanja izviđaja i istraga u tako važnim predmetima, koji godinama sa razlogom zaokupljaju pažnju demokratske javnosti, koja očekuje da ruka pravde stigne odgovorne – zaključio je Bečić. M.V.


Postupci traju i po pet godina

Aleksa Bečić je u pismu Ivici Stankoviću kazao da su se u većini afera radnje koje bude sumnju da predstavljaju krivična djela koja su nanijela štetu javnom interesu od više desetina i stotina miliona eura dogodile prije više od pola decenije.
– Približno toliko traje i izviđaj nadležnog državnog tužilaštva u tim predmetima koji nikako da se okonča podizanjem optužnice ili eventualnim odustankom od krivičnog gonjenja. Na naša brojna pitanja o sudbini ovih predmeta, ponavlja se isti odgovor – izviđaj je u toku. I tako već godinama – naveo je Bečić.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"