Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2017-04-20 U PREDMETU „PRIMORKA”, PO NALOGU SDT-A LIENO SLOBODE 12 OSOBA
Ojadili dravu za 4,5 miliona, za Mila sve isto
Privoenje osumnjienih Ojadili dravu za 4,5 miliona, za Mila sve isto Osim 12 uhapenih, specijalni dravni tuilac izdao je nalog za privoenje i savjetnika u ambasadi Crne Gore u Briselu Predraga Stamatovia, koji je trenutno van zemlje Bivi premijer na jednom premijerskom satu ranije je rekao da je posao oko garancija od etiri miliona zakonit, te da je u njemu sve isto
Po nalogu Specijalnog dravnog tuilatva jue je uhapeno 12 osoba koje se sumnjie da su zloupotrebom slubenih ovlaenja izdejstvovali pomo Vlade koja je platila kredit od etiri miliona eura, koji su mimo zakona iskorieni za vraanje dugova privatnih firmi. Osim 12 uhapenih, tuilatvo je izdalo nalog za hapenje jo troje osumnjienih koji nijesu u dravi, a meu kojima se nalazi i savjetnik u ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatovi. Bivi premijer Molo ukanovi na jednom premijerskom satu ranije je rekao da je posao oko garancija od etiri miliona zakonit. Naime, tada je izjavio da su garancije koje je dalo Ministarstvo finansija zavrile u zakonskom okviru, „a krediti koji su dati Primorci su zapravo krediti gdje je zaloena imovina, a finansijska sredstva su otila za neka sasvim druga preduzea”.
Lisice na ruke u ovom sluaju stavljene su generalnom sekretaru zajednice optina Crne Gore Refiku Bojadiu, nekadanjem lanu borda direktora Elektroprivrede Borisu Bukoviu, vlasniku Krisma grupe Neboji Bokoviu, njegovoj supruzi Biljani Bokovi, izvrnom direktoru preduzea Melgonija Milu Markoviu, pomoniku ministra poljoprivrede za ruralni razvoj i predsjednik vladine Komisije za koncesije Darku Konjeviu. Na spisku osumnjienih nalaze se bivi direktor NLB banke rtomir Mesari i izvrni direktor preduzea Krisma Svetozar Markovi. Za nezakonito postupanje sa spornim garancijama vrijednim etiri miliona eura osumnjieni su i Vinko Markovi, Sonja Beovi, efik Kurtagi, Irena Mijanovi i Vukica Perovi.
Iz Specijalnog dravnog tuilatva saopteno je da se osumnjieni terete da su poinili krivina djela zloupotreba ovlaenja u privredi, zloupotreba ovlaenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba slubenog poloaja, i to djelujui kao organizovana kriminalna grupa. Krivine prijave podnesene su i protiv firme Primirka i NLB banke sa kojom je zakljuen sporni kredit.
Osnovno tuilatvo u Baru pokrenulo je jo prije nekoliko godina izviaj u vezi sa sluajem preduzea Melgonija Primorka, i to po prijavi predstavnika radnika u toj fabrici Devdeta Begzia. Kasnije je predmet proslijeen Specijalnom tuilatvu. U prijavi po kojoj je uslijedilo hapenje navedeno je da je Vlada platila etiri miliona eura, jer je garantovala za kredit koji je barska fabrika ranije traila za modernizaciju. Begzi je, meutim, doao do dokumenata koji pokazuju da je kredit potroen za vraanje dugova drugih privatnih kompanija povezanih sa vlasnikom Primorke Nebojom Bokoviem.
– Osnovano se sumnja da je poetkom 2008. godine u Podgorici i Baru formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri emu su se u djelovanju koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali slubene dunosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica – saopteno je jue iz Specijalnog dravnog tuilatva.
Navedeno je i da postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara u programiranom steaju Primorke a.d. Bar kupi imovina tog preduzea pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala odreena banka.
– Takoe se sumnja da je u sainjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzea, kao i plan da e se krediti koristiti za oivljavanje proizvodnje u Primorki i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomo od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data ve za otplatu kredita – dodaju iz tuilatva.
M.V.P.


Begzi: Namjerno unitili Primorku

Bivi radnik Primork Devdet Begzi kae da je privatizacija Primorke primjer na koji nain se namjerno unitavaju preduzea kako bi se obogatili tajkuni. Begzi je Osnovnom tuilatvu u Baru kao predstavnik radnika podnio dokumentaciju koja se tie garancija Vlade, koje je barska fabrika ranije traila za modernizaciju. Meutim, on je u meuvremenu doao do dokumentacije koja pokazuje da je kredit potroen za vraanje dugova drugih privatnih kompanija povezanih sa ondanjim vlasnikom Primorke Nebojkom Bokoviem. Naime, Vlada je garantovala sa etiri miliona eura za kredit Melgoniji Primorka. Begzi podsjea da je predmet formiran u barskom tuilatvu, a zatim proslijeen Specijalnom tuilatvu. U prijavi koju je proslijedio navodi se da je Vlada 1. jula 2010. godine dala saglasnost za kredit zakljuen izmeu NLB Montenegro banke AD Podgorica i preduzea Melgonija Primorka iz Bara u iznosu od etiri miliona eura, navodno za investiciono ulaganje, ali da je kredit nenamjenski iskorien.
– Doao sam do dokumenata koji pokazuju da najvei dio kredita za koji je garantovala drava nije potroen za barsku fabriku, ve je dato sestrinskim preduzeima, i jedan dio od oko pet miliona za AD Primorka u steaju, a zaloena je imovina Melgonija Primorka, na iji raun nije legao nijedan euro. Zbog toga su radnici ostali bez zarada, bez povezanog radnog staa i bez otpremnina, za koje su visoki funkcineri Milo ukanovi i Igor Luki pred crnogorskom javnou tvrdili da su ve podijeljene – kae on.
Begzi dodaje da je tragajui doao do dokumentacije na osnovu koje se moe zakljuiti da je potpuno svjesno unitavana kompanija Primorka.
– Na zemljitu Primorke bilo je predvieno elitno naselje, o emu posjedujem nacrt urbanistike parcele za individualne i kolektivne stambene jedinice. To znai da su pogon po pogon namjerno unitavani, a oni su dobijali kredite da bi ostvarili svoj naum – kae on.D.S.


Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"