Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2017-05-17 NACRT ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI PREDVIĐA UKIDANJE OKO 40 PLANSKIH DOKUMENATA ZA KOJE SU IZDVOJENA OGROMNA SREDSTVA
Poništavaju planove za koje su Acu platili 2,6 miliona
Radulović i Đukanović Poništavaju planove za koje su Acu platili 2,6 miliona Od 5,4 miliona eura, koliko je od 2008. godine izdvojeno za izradu 40 planskih dokumenata, oko 2,6 miliona dato je za prostorne planove koje je u poslednjih nekoliko godina radio RZUP, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović ili konzorcijumi kojima je pripadala i ta planerska kuća Za prostorni plan posebne namjene za obalno područje RZUP-u je dato 1,35 miliona eura i trebalo je da važi do 2030. godine. Taj plan do danas nije završen, a u slučaju i da bude donesen u skorijem periodu, ubrzo će biti ukinut
Svi planski dokumenti koje je država Crna Gora donijela u prethodnom periodu, za koje je dosad izdvojeno 5,4 miliona eura iz državnog budžeta, prestaće da važe donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji, koji je trenutno na javnoj raspravi, a koji predviđa postojanje samo dva plana – Prostornog plana Crne Gore i Plana generalne regulacije. Od 5,4 miliona eura, koliko je od 2008. godine izdvojeno za izradu 40 planskih dokumenata, oko 2,6 miliona dato je za prostorne planove, koje je u poslednjih nekoliko godina radio Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), čiji je većinski vlasnik biznismen Aco Đukanović, brat bivšeg premijera Mila Đukanovića, ili konzorcijumi kojima je pripadala i ta planerska kuća.
Đukanovićevom RZUP-u je samo za izradu prostornih planova posebne namjene (PPPN) za obalno područje Crne Gore, za nacionalne parkove „Prokletije” i „Skadarsko jezero” dato 2.115.292 eura. RZUP je trebalo najkasnije do 15. maja 2013. godine da završi PPPN za obalno područje, što ni do danas nije završeno, zbog čega je ministarstvo u više navrata potpisivalo anekse ugovora sa tom planerskom kućom, kojim su produženi rokovi završetka preuzetih obaveza. Ugovor o izradi tog plana sklopljen je 15. decembra 2011. godine sa konzorcijumom koji čine RZUP, Horwath i Horwath Consulting iz Zagreba i MonteCep iz Kotora. Konzorcijum je za taj posao dobio 1,35 miliona eura. Taj plan trebalo je da važi do 2030. godine, ali do danas nije završen, a i u slučaju da bude donesen u skorijem periodu, ubrzo će biti ukinut, odnosno nakon donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji.
Za izradu prostornog plana za NP „Skadarsko jezero” RZUP-u je plaćeno 400.000 eura. Za prostorni plan za NP „Prokletije” obrađivač plana je konzorcijum koji čine Republički zavod za urbanizam i projektovanje, CAU – Centar za arhitekturu i urbanizam i MonteCEP. Za izradu PPPN za Prokletije opredijeljeno je 319.515 eura.
Iznos od 2,1 milion eura RZUP-u je isplaćen za samo tri plana, dok je ova planerska kuća učestvovala u desetinama poslova, koje je naručila država. Tako je RZUP dobio 275.000 eura za izradu Prostornog plana posebne namjene (PPPN) Nacionalnog parka „Lovćen”. Ta planerska kuća radila je i državne studije lokacije „Virpazar”, „Valdanos”, „Kamenovo”, „Sektor 34”, za šta je dobila oko 270.000 eura.
RZUP je u periodu od 2007. godine, otkako je Đukanović kupio većinski udio u njemu, radio i plansku dokumentaciju za „Bjelasicu” i „Komove”, NP „Biogradska gora”, desetinu detaljnih urbanističkih planova (DUP) i toliko studija lokacija.
Svi ti planovi prestaće da važe ukoliko se usvoji Zakon o planiranju i izgradnji, koji u nacrtnoj formi predviđa postojanje samo dva planska dokumenta i ukidanje svih ostalih. Nacrt zakona o planiranju i izgradnji našao se na raspravi još 2015. godine, za vrijeme mandata tadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića, ali njime nije bilo predviđeno ukidanje tih planova. Ta odredba uvedena je u formu zakona koje je predložilo ministarstvo pod rukovodstvom ministra Pavla Radulovića.
U poslednjih gotovo deset godina, RZUP-u su isplaćena najmanje četiri miliona eura iz državnog budžeta za izradu planskih dokumenata, studija lokacija, detaljnih urbanističkih planova i nadzor projekata.
Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je za „Dan” da nova zakonska rješenja u dijelu izrade planske dokumentacije donose novu centralizaciju donošenja odluka, jer se sada, kako je rekao, sve seli na adresu Ministarstva održivog razvoja. On smatra da je to veoma opasno imajući u vidu dosadašnju praksu.
– MANS je ne samo zbog nelegalne gradnje, već i zbog sumnje u korupciju prilikom donošenja planova dosad podnio na desetine krivičnih prijava, a bojimo se da će nova zakonska rješenja otvoriti dodatan prostor za korupciju – naveo je on.
Govoreći o racionalnom korišćenju sredstava namijenjenih za izradu planske dokumentacije, Milovac kaže da kao ozbiljan problem vidi mogućnost da se planiranje velikih cjelina, pa čak i nekoliko gradova, povjerava samo jednoj planerskoj kući.
– Možemo da zamislimo kako bi izgledalo planiranje kada bi, na primjer, planerska kuća Aca Đukanovića dobila da planira bilo koju od regija Crne Gore, jer porodica, kumovi i bliski saradnici bivšeg premijera već posjeduju značajne djelove crnogorske teritorije. Osim samog planiranja, novi zakon ne rješava ni pitanje praćenja sprovođenja planova, što je iz sistemsku korupciju, ključni razlog za potpuni haos u prostoru. Zakon predviđa određena povećanja kapaciteta nadležnih službi, ali zasad nema procjene da li će inspekcije moći da odgovore izazovima novih zakonskih rješenja, poput onog da za gradnju više neće biti potrebna dozvola, već samo prijava gradnje koju provjerava upravo inspekcija – kazao je on.
Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta „Ozon” istakao je da je činjenica da su planovi često bili prilagođavani interesima investitora, te da se time jasno stavljalo do znanja da je ,,sve na prodaju”. On je ukazao da je trajno devastiran prostor, podsjećajući da su tokom prethodne godine kampanjom ,,Sačuvajmo obalu” ukazivali na potrebu stavljanja privremenog moratorijuma na gradnju na Primorju.
– Tačno je da su ogromna sredstva trošena na planska dokumenta, koja su bila i dosta neusklađena, naročito u dijelu nadležnosti resornog ministarstva i lokalnih uprava. Mi tu vidimo prostor za ispitivanje koruptivnih radnji i zloupotreba službenog položaja i nadamo se da će državno tužilaštvo imati slično mišljenje, naročito jer se sada novim zakonom o planiranju i izgradnji očigledno pokušavaju otkloniti kontroverze i neusaglašenosti različitih planskih dokumenata – kazao je Perović.
Smatra da je potrebno revidirati sva važeća planska dokumenata uz prateću javnu raspravu koja će omogućiti argumentovani javni dijalog i koja će, kako je rekao, dati smjernice nadležnim institucijama kako da na najbolji način zaštite javni interes.
– Neophodno je ispitati koliko su gradonačelnici i predsjednici opština, resorni sekretari sekretarijata za planiranje prostora radili kvalitetno svoj posao i poštovali zakonske procedure, pa očekujemo da će državnom tužilaštvu javna rasprava za nacrt zakona poslužiti da dobiju potrebne informacije na osnovu kojih će prepoznati opravdanost našeg predloga – naveo je Perović, dodajući da bi Prostorni plan Crne Gore trebalo da bude krovni dokument.A.O.


Planovi bi važili do 2020.

Iz Ministarstva održivog razvoja „Danu” je rečeno da je Nacrtom zakona o planiranju i izgradnji predviđeno da će se Plan generalne regulacije donijeti u roku od 36 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, s tim da njegovim donošenjem prestaju da važe svi državni i lokalni planski dokumenti, osim Prostornog plana Crne Gore. Napominju da do donošenja Plana generalne regulacije ostaju na snazi važeći planovi.
– Predviđeno je da će se planski dokumenti čija je izrada i donošenje započeta do dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu zakona, u skladu sa zakonom po kojem je postupak započet. Izrada planskih dokumenata koji se ne donesu u ovom roku, obustavlja se. Treba naglasiti da su svi donijeti planski dokumenti, i državni i lokalni temporalnog karaktera i da važe za period za koji su donijeti, a to je 2020. godina. To znači da opštine neće imati zakonsku obavezu da usaglašavaju preko 600 planskih dokumenata detaljne razrade sa novim PPCG, koji će se donijeti – naveli su iz ministarstva.
Poručuju da će donošenjem ovog novog zakona po prvi put biti donesen regulacioni planski dokument za cjelokupnu teritoriju države, koji će integralno sagledati sve raspoložive prostorne resurse, mogućnosti, konflikte u prostoru, i dati cjelovito plansko rješenje.
Iz ministarstva su kazali da je za period od 2008. do maja ove godine država donijela 40 planskih dokumenata (PPPN, DPP, DSL, PUP, LSL), čija je izrada koštala 5.449.853 eura.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"