Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Opština Budva tuži Mila i Caneta * Tužna zbog bojkota, traži brže reforme * DPS odbio ponudu opozicije * Aktera „Snimka” pakuju u DRI * „Teuta i ratnici” blistali u Strumici * Opština Budva tuži Mila i Caneta * Akademik sam protiv sebe
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ana Novaković, izvršni direktor CRNVO:
– „Kuća građanskog društva” dogovorena je mimo pravila.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo VELIČANI TRAŽE DA SE KONAČNO OTKRIJU SVI DETALJI GENOCIDA IZ 1944. GODINE Sastavljaju spisak žrtava
Struč­ni tim Ne­vla­di­nog udru­že­nja „Klub Ve­li­ka” za­po­čeo je pri­ku­plja­nje i pre­či­šća­va­nje spi­ska žr­ta­va ge­no­ci­da u Ve­li­ci 28. ju­la 1944. go­di­ne.
– Brat­ski po­zi­va­mo sve Ve­li­ča­ne, ži­te­lje Gor­nje Rža­ni­ce i dru­gih se­la mu­rin­skog di­je­la Gor­njeg Po­li­mlja, kao i rod­bi­nu i po­tom­ke ve­lič­kih žr­ta­va iz osta­lih kra­je­va, ko­ji su se tog kob­nog da­na za­te­kli u Ve­li­ci ili ne­što zna­ju o stra­da­lim srod­ni­ci­ma, kom­ši­ja­ma i pri­ja­te­lji­ma, da nam do­sta­ve po­dat­ke ko­je ima­ju o žr­tva­ma ge­no­ci­da. Dra­go­cje­ni su po­da­ci pre­zi­me, ime oca i ime žr­tve, za uda­tu ime su­pru­ga i dje­vo­jač­ko pre­zi­me. Zna­čaj­ni su i po­da­ci mje­sto i opis po­gi­bi­je ili bi­lo ko­ji dru­gi de­talj, ve­zan za žr­tve 28. ju­la 1944. go­di­ne. Po­zi­va­mo sva ve­lič­ka brat­stva da se sa­mo­or­ga­ni­zu­ju i svo­je žr­tve po­pi­šu – po­ru­ču­ju iz Klu­ba.
Uka­zu­ju da je po­sled­nji tre­nu­tak da se na va­ljan na­čin iz­vr­ši re­vi­zi­ja spi­ska žr­ta­va ge­no­ci­da 1944. dok još po­sto­je lju­di ko­ji pam­te zlo­čin ili svje­do­če­nje bli­žnjih o nje­mu.
– Mo­li­mo Ve­li­ča­ne i sve dru­ge da ovaj po­ziv naj­o­zbilj­ni­je shva­te kao du­bo­ko mo­ral­nu i po­ro­dič­nu oba­ve­zu i do­pri­ne­su da spi­sak žr­ta­va ge­no­ci­da uči­ni­mo što je mo­gu­će tač­ni­jim. Po­dat­ke ko­je smo do sa­da pri­ku­pi­li, i za ko­je ra­di­mo pro­vje­ru, mo­že­te po­gle­da­ti na www.ve­li­ka.me. Po­dat­ke, sje­ća­nja i do­pu­ne ili ko­rek­ci­je spi­ska mo­že­te sla­ti na mejl adre­su in­fo­@ve­li­ka.me – za­klju­ču­ju u Klu­bu Ve­li­ka.
Ve­li­ča­ni tvr­de da su 28. ju­la 1944. go­di­ne u se­lu Ve­li­ka dvi­je SS di­vi­zi­je – „Princ Eugen” sa­sta­vlje­na uglav­nom od folk­sdoj­če­ra i „Sken­der­beg” sa­sta­vlje­na od Al­ba­na­ca, pot­po­mog­nu­ti lo­kal­nim mu­sli­man­skim sta­nov­ni­štvom iz Pla­va, Gu­si­nja i Bi­ho­ra, iz­vr­ši­le su ge­no­cid nad mje­šta­ni­ma Ve­li­ke na sje­ve­ru Cr­ne Go­re. Na naj­svi­re­pi­ji mo­gu­ći na­čin ubi­je­no je pre­ko 600 Ve­li­ča­na, ve­ći­nom že­na i dje­ce.M.S.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"