Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
Režim štiti nalogodavca * Danilović predsjednik, Lekić ne priznaje * BDZ spreman za savez sa opozicijom * Za pola godine zaplijenjene dvije i po tone droge * Obama omanuo, Tramp ništa bolji * Desant na Dnevnik * Jedinica iz vladanja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 28-08-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
DRAGAN KRAPOVIĆ, GRADONAČELNIK BUDVE:
Nema potrebe za takvim radikalnim potezima, kao što je skraćenje mandata vlasti. Naravno, ostavljam svima da biraju svoj politički put i svaki drugi.

Vic Dana :)

Uciteljica pita:
- Djeco, ko zna da mi objasni kako funkcioniše država?
Javlja se Perica:
- Država je kao prekookeanski brod. Kapetan je premijer, a posada su ministri i oni vode taj brod kroz talase i oluje i sve druge nedaće...
Učiteljica:
- A narod?
Perica odgovara:
- Pa putnici su narod!
Učiteljica nastavlja:
- A šta rade putnici?
A Perica će kao iz topa:
- Pa povraćaju!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo ANA ĐURNIĆ IZ INSTITUTA ALTERNATIVA UPOZORAVA NA LOŠE PLANIRANJE JAVNIH NABAVKI
U blokadi 300 miliona, potrebe građana na čekanju
Đurnić U blokadi 300 miliona, potrebe građana na čekanju Ministarstvo saobraćaja je rekorder u lošem planiranju javnih nabavki jer su lani planirali da potroše 180 miliona, a realizovali su 37 Racionalno planiranje bi, u prvom redu, doprinijelo da se tokom godine ostvare brojne potrebe građana koje godinama čekaju svoju realizaciju, poput, na primjer, obnove škola, puteva, uređenja dječjih parkova, ističe Ana Đurnić
Ministarstva, opštine, zdravstvene i vaspitno-obrazovne institucije planirali su lani da potroše 517.700.488,82 eura za javne nabavke, a imali su izdatak od 205.258. 604,34 eura, što je pokazatelj lošeg planiranja tendera, pri čemu najveću štetu imaju građani, smatraju u NVO Institut Alternativa. U praksi ovaj podatka znači da je 312.441.884 eura bilo „zarobljeno”, jer planirana sredstva za tendere ostaju zamrznuta i ne mogu se koristiti za druge namjene. Ukoliko se novac ne potroši, on se na kraju godine vraća u trezor, a od njega su mogle da se sagrade ili renoviraju škole, bolnice, vrtići, pa čak i da se iskoristi za nedostajuća davanja građanima jer je Vlada tvrdila da nema sredstava za isplaćivanje naknada za majke, pa su ih ukinuli i tako ostavili bez primanja 22.000 porodica. Loše planiranje u javnim nabavkama još je jedan pokazatelj da Crna Gora ima novca, samo što se on ne raspoređuje u interesu građana.
Prema izvještaju Uprave za javne nabavke, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva rekorder je u lošem planiranju javnih nabavki jer su lani planirali da potroše 180 miliona, a realizovali su 37. Nakon njih slijedi Elektroprivreda koja je od 174,3 isplanirana miliona, potrošila 52,6, na trećem mjestu je Crnogorski elektrodistributivni sistem koji je za tendere planirao 61,3 miliona, a relizovao 2,7, dok je Crnogorski elektroprenosni sistem bio isplanirao izdatak od 58,2 miliona, a potrošio 4,4.
Ministarstvo održivog razvoja i turizma je umjesto 74 miliona potrošilo 30,8, Klinički centar Crne Gore je od 39,8 utrošio osam miliona. Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo je namjeru da za robe, usluge i radove potroši 32,4 miliona, a potrošilo je 12,5 miliona, nakon njih slijedi Radio-televizija Crne Gore sa planom potrošnje od 17,8 miliona, a realizacijom od svega 1,2. Dobrim planiranjem ne mogu se pohvaliti ni državna preduzeća, pa je među njima i Montenegroerlajnz koji je za tendere bio isplanirao 13,6 miliona, a realizovao 2,1, slična situacija je i sa kompanijom „Plantaže 13. jul” koja je od 22,4 rezervisana miliona potrošila 12,4.
– Neracionalno planiranje, česte izmjene i neostvarivanje planova jedan je od centralnih problema u sistemu javnih nabavki. U 2016. godini, uočena su velika odstupanja u planiranom i potrošenom budžetu za javne nabavke za određene kategorije naručilaca, dok podatak o ukupnoj razlici između planiranog i utrošenog novca za javne nabavke na nivou svih naručilaca nije javno dostupan. Ministarstva, opštine, zdravstvene i vaspitno-obrazovne institucije planirali su da potroše 517.700.488,82 eura za javne nabavke u 2016. godini, a potrošili su manje od polovine te sume – 205.258.604,34 eura. Informacija o ukupnoj razlici između planiranog i utrošenog budžeta za javne nabavke na nivou svih naručilaca nije javno dostupna, te je nemoguće do kraja ostvariti uvid u opseg problema lošeg planiranja javnih nabavki u Crnoj Gori – kaže za „Dan” istraživač javnih politika u NVO Institut Alternativa Ana Đurnić.
Ona ističe da ovakvo neadekvatno planiranje javnih nabavki ukazuje na lošu budžetsku koordinaciju i neefikasno upravljanje javnim finansijama, imajući u vidu da planirana sredstva „stoje rezervisana” za određene nabavke koje se ne ostvare, te na kraju budžetske godine ostaju neutrošena, iako su se mogla potrošiti za druge namjene.
– Naručioci su dužni da do 31. januara pripreme plan javnih nabavki za tu godinu i da zatim nabavljaju u skladu sa tim planom. Takođe, ostavljena im je mogućnost da tokom godine neograničeno amandmanima mijenjaju plan – broj mogućih amandamana nije zakonski ograničen, pa je broj usvojenih amandmana tokom godine visok. Tokom 2016. godine, pojedini naručioci mijenjali su plan javnih nabavki od deset do preko 20 puta. U tome prednjači Glavni Grad Podgorica, koji je plan javnih nabavki promijenio 21 put. Slijedi Centar za ekotoksikološka ispitivanja d.o.o. – Podgorica sa 16 izmjena, Ministarstvo održivog razvoja i turizma 15, Vodovod i kanalizacija d.o.o. – Podgorica 13, JZU Zavod za transfuziju krvi CG i Opština Bijelo Polje 11. Dodatnih 31 naručilac izmijenili su svoj plan javnih nabavki od šest do deset puta – ističe Đurnić.
Uprkos čestim izmjenama plana, kako kaže, konačni iznosi planiranog i potrošenog budžeta za javne nabavke rijetko se poklapaju. Na primjer, Glavni Grad Podgorica, uprkos 21 izmjeni plana u prethodnoj godini i činjenici da je plan poslednji put promijenjen 30. novembra, dakle, pred sami kraj godine, ostvario je razliku od 1,281,503.63 eura.
– Institut Alternativa već godinama ukazuje na problem neadekvatnog planiranja javnih nabavki i potrebu da se rješavanju ovog problema ozbiljnije pristupi. Na primjer, u 2015. godini samo su 3 od 51 naručioca čije smo planiranje analizirali imali jednak planirani i utrošeni budžet za javne nabavke. Racionalno planiranje bi, u prvom redu, doprinijelo da se tokom godine ostvare brojne potrebe građana koje godinama čekaju svoju realizaciju, poput, na primjer, obnove škola, puteva, uređenja dječjih parkova i drugo – zaključuje Đurnić. M.S.


Institucijama data puna sloboda

U Upravi za javne nabavke kažu da je naručiocima data veća sloboda izmjene plana javnih nabavki u granicama odobrenih namjenskih sredstava, jer plan javnih nabavki ne uslovljava izmjenu finansijkog plana ili budžeta. Ovim je omogućeno naručiocima da izmijene plan nabavki čak i u situacijama kada na određenim pozicijama imaju dovoljno namjenskih sredstava, za neku nabavku, za kojom je nastala potreba i ranije se nije mogla unijeti u plan nabavki, ako za nju ima finansijskih sredstava i sredstva postoje u finansijskom planu naručioca. Zakonska mogućnost izmjena i dopuna plana javnih nabavki pružila je naručiocima fleksibilnost u mjeri koju omogućavaju sistemski propisi iz oblasti budžetskog sistema.
–Tokom 2016. godine Uprava je vršila monitorig planova javnih nabavki prije objavljivanja njihovog, pratila saglasnosti na plan javnih nabavki u skladu sa zakonom, kao i izmjene i dopune plana javnih nabavki. Uređen je predmet inspekcijskog nadzora u odnosu na donošenje, izmjene i dopune plana javnih nabavki, kao i prekršaje naručioca u vezi sa rokom sačinjavanja i dostavljanja na objavljivanje na portalu javnih nabavki – kažu u Upravi.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"