Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-10-11 OSNOVNI SUD PONIŠTIO SPORAZUM AGENCIJE ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST I MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA
ANB-u godinama nezakonito odavali podatke građana
Nuhodžić i Peruničić ANB-u godinama nezakonito odavali podatke građana Osnovni sud u Podgorici usvojio tužbu zaposlenih u MANS-u Vanje Ćalović Marković, Dejana Milovca i Veselina Bajčete i poništio sporazum ANB-a i MUP-a iz 2014. godine, na osnovu kojeg su tajni agenti imali nesmetan i nekontrolisan pristup podacima građana
Osnovni sud u Podgorici poništio je sporazum Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na osnovu kojeg su tajni agenti imali nesmetan pristup podacima građana.
Radi se o sporazumu iz februara 2014. godine po kojem su službenici ANB-a dobili nekontrolisan i stalan pristup svim evidencijama i registrima koje vodi MUP.
Presudu da je takav sporazum nezakonit donio je sudija Simo Rašović, na osnovu prethodne tužbe zaposlenih u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanje Ćalović Marković, Dejana Milovca i Veselina Bajčete.
– Presuda sudije Rašovića pokazuje da ANB godinama nezakonito, neustavno i suprotno Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, nekontrolisano krši osnovna ljudska prava građana Crne Gore – saopštili su za „Dan” iz MANS-a.
Osnovni sud je utvrdio da je službenicima ANB-a omogućen neograničen pristup i preuzimanje podataka iz registara MUP-a, da je omogućen visok stepen proizvoljnosti u postupanju ANB-a, a što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u direktnoj suprotnosti sa standardima i stavovoma Evropskog suda za ljudska prava. Miješanje u pravo na privatnost može se propisati samo zakonom, na osnovu odluke suda i takva mjera mora poštovati princip srazmjernosti, odnosno mora biti neophodna u demokratskom društvu.
Na zahtjev ANB-a i MUP-a u sudskom postupku po tužbi MANS-a bila je isključena javnost jer je tadašnji direktor ANB-a Boro Vučinić odredio tajnost sporazuma.
Sud je u presudi prihvatio navode tužbe u kojoj je ukazano da je označavanje sporazuma tajnim suprotno stavu Evropskog suda za ljudska prava po kome postoji očigledan rizik od proizvoljnosti tamo gdje se ovlašćenja organa izvršne vlasti izvršavaju u tajnosti (Presuda Klass i ostali, Serija A br. 28, str. 21 i 23, stavovi 42 i 49)”.
Punomoćnik MANS-a, advokat Veselin Radulović kazao je da ovo nije prvi put da sud utvrđuje kršenje osnovnih ljudskih prava od strane organa izvršne vlasti.
– Tako je pravnosnažnom presudom, takođe po tužbi zaposlenih u MANS-u, ranije utvrđena i ništavost sporazuma koji je policija zaključila sa mobilnim operaterom i po kome je policiji bio omogućen nekontrolisan i neograničen pristup ličnim podacima građana – rekao je Radulović.
Dodao je da je, takođe, pravnosnažnom sudskom presudom utvrđeno i da su policija i tužilaštvo godinama nezakonito nadzirali internet komunikaciju MANS-a.
– Kod nesporne činjenice da bezbjednosne službe i tužilaštvo nemaju vidljive rezultate na polju suzbijanja organizovanog kriminala, korupcije i najtežih krivičnih djela, ovakva praksa pokazuje da se represija nezakonito usmjerava prema građanima i da se nezakonito i neustavno konstantno krše osnovna ljudska prava – istakao je Radulović.Vl.O.


Represija prema narodu

Radulović je naveo da umjesto da „represiju usmjere prema narko-bosovima, vođama i članovima ogranizovanih kriminalnih grupa i korumpiranim državnim funkcionerima koji zbog „grešaka” pravosuđa ili sporazuma koje zaključe uspijevaju da izbjegnu pravdu čak i kada se neki postupak protiv njih pokrene, bezbjednosne službe represiju usmjeravaju prema svim građanima”.
– Ohrabruje činjenica da je sud donio još jednu presudu u skladu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava, ali istovremeno zabrinjava nastavak prakse nezakonite represije prema građanima i kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda licima koja nijesu osumnjičena za bilo koje krivično djelo, dok akteri korupcije i organizovanog kriminala ostaju van domašaja i interesovanja nadležnih službi i institucija – kazao je Radulović.
  • Drustvo
    Ranije - Drustvo

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"