Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
Stojanović prećutao ženinu firmu * Potjernica za aktivistom DPS-a * Povratkom Fronta završena priča o vanrednim izborima * Presudiće Mikov glas * Stojanović prećutao ženinu firmu * Supermen * Krnja demokratija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda:
– Može li sudija sa platom od 650 eura da sačuva moralnost? Ne može.

Vic Dana :)

Hronologija braka:
Prve tri godine on govori, a ona sluša.
Sledeće tri godine ona govori, a on sluša.
Od sedme godine braka oni govore a komšije slušaju.
Na kraju oni govore, a sudija se krsti.

Uđe kauboj Džo u kafanu i za šankom ugleda barsku damu, a oko nje četvoricu kauboja. Gleda on, gleda, pa odjednom trgne pištolj, ubije četvoricu kauboja i zatim priđe barskoj dami i kaže:
– Kako to da tako lijepa dama stoji ovdje sasvim sama?

Trinaest polaznika policijske škole polagali za radno mjesto policajca i skupila se komisija. Stali oni u red, kad će komisija prvom od 13:
Daj nam ti reci jednu marku auta.
Ovaj prvi kao iz topa kaže JAGUAR, a ovaj drugi nije odmah shvatio pa kaže FEBRUAR. Treći MART, i tako oni svi redom, a ovaj dvanaesti kaže DECEMBAR. Trinaesti sav se izgubio, gleda u komisiju i sav drhti pa pruži ruku komisiji i kaže:
– Srećna Nova godina!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-12-06 VESNA MEDENICA INDIREKTNO OPTUILA SUDIJE ZA KORUPCIJU
Nema potenja sa 650 eura
Medenica Nema potenja sa 650 eura Sudija osnovnog suda ima platu hiljadu eura, pritom dosta njih nema rijeeno stambeno pitanje, pa za stanarinu izdvaja 250 do 350 eura. Moe li sudija sa platom od 650 eura da sauva moralnost? Ne moe, izjavila je u Skuptini Vesna Medenica
Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je da sudije koje primaju platu 650 eura ne mogu da sauvaju moralnost i poteno sude. Medenica je to saoptila na jueranjem skuptinskom Odboru za pravosue, gdje je kritikovala budetski manjak novca za sudstvo.
– Sudijama su neophodne vee plate, a u postojeoj situaciji pristajemo i na smanjivanje koeficijenta sudijama u viim instancama. Ali se moraju poveati plate sudijama osnovnih sudova, koji nose najvei teret. Sudija osnovnog suda ima platu hiljadu eura, pritom dosta njih nema rijeeno stambeno pitanje, pa za stanarinu izdvaja 250 do 350 eura. Moe li sudija sa platom od 650 eura da sauva moralnost? Ne moe – rekla je jue Medenica.
Njena izjava izazvala je reakcije dijela opozicije i nevladinog sektora.
Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica ocijenio je za „Dan” da izjava o moralnosti sudija ne moe da slui na ast predsjednici Vrhovnog suda.
– Ona ukazuje da se pravosue nalazi u dubokoj moralnoj krizi. Sudijama pare ne smiju biti baterije. Zadatak sudije je da bezuslovno sprovodi pravo, te ako bi sprovoenje pravnog poretka zavisilo od novane elastinosti sudija, graani ne bi znali na emu su, privreda bi ivjela u nesigurnosti, a kao zemlja bismo sklizali u anarhiju – istakao je Koprivica.
Dodao je da su aktuelni reim i njegovi favoriti u pravosudnom sistemu pretvorili Crnu Goru u pretpolitiko drutvo, u kojem ne vae postojana pravila igre i ne djeluju nepristrasne institucije.
– Ako nema moralnosti sudija, onda e u toj zemlji jedino nesporno pravo biti pravo jaega. Ako su sudije bez integriteta, onda e pravo stanovati u topuzu jaega. Ako sudijama ponaanje zavisi od plate, onda e vaiti maksima – koliko moi, toliko i prava – rekao je Koprivica.
Dodao je da je dunost sudije da bezuslovno primjenjuje zakon nezavisno od visine plate.
– Ova izjava e samo dodatno produbiti nepovjerenje u pravosue koje i onako ne spada u institucije koje crnogorska javnost tretita kao nezavisne i nepristrasne. ta znai ta izjava? Je li moda se aboliraju razni neodgovorni pojedinci koji su zloupotrebili sudijsku profesiju kako bi popravili svoj lo ekonomski poloaj, i to tako to su privilegovali razne mone pojedince – pita se Koprivica.
Istakao je da su zbog korumpiranog pravosua mnogi resursi rasprodati, mnoge malverzacije i krivina djela nijesu rasvijetljeni, a mnogi pojedinci su ostvarili protivzakonite koristi.
– To se niim, pa ni visinom plate, ne moe opravdati. Bez nezavisnog pravosua nema drave vladavine prava. O nezavisnom pravosuu se ne moe govoriti ako sudije u primjeni prava reaguju na novac. Tom moralnom relativizmu i ogoljenom pragmatizmu nije mjesto u pravosuu – zakljuio je Koprivica.
Koordinator programa vladavine prava Graanske alijanse Zoran Vujii kazao je da se nakon izjave Medenice postavlja pitanje da li smo kao drutvo u globalu u dubokoj moralnoj krizi.
– Nezavisno i efikasno sudstvo su osnov vladavine prava i kao takvo mora biti imuno na sve promjene u drutvu. Sudije moraju biti plaene za odgovoran posao koji rade i treba da budu dobro plaeni. Pitanje morala ne bi smjelo biti upitno kod sudija, bez obzira koliku platu imali – kae za „Dan” Vujii.
Dodao je da su optereenja koja imaju sudije osnovnih sudova, prije svega u Podgorici, iz dva razloga.
– Prvi je usled zaostalih predmeta iz prethodnih godina i pokuaj da se oni to prije rijee pa je svakom sudiji na mjesenom nivou poveana norma i drugi razlog je da su graani sa poveanjem svijesti o svojim pravima poeli sve vie pravdu da trae na sudu. Uslovi u kojima rade sudije zaista nijesu na oekivanom nivou i mi smo iz Graanske alijanse ukazivali da je potrebno izgraditi i Palatu pravde – rekao je Vujii.
Istakao je da nezavisnost sudstva ne smije da zavisi od ekonomskog poloaja sudije.
– Sudija mora u skladu sa zakletvom da postupa, a izjavu Medenice, prve osobe u sudstvu, vidim kao nain da se skrene panja na poloaj sudije u drutvu koji nije na oekivanom nivou. Ali podsjeam da sa dobrom platom treba da ide i individualna odgovornost za svoj rad – rekao je Vujii.
Dodao je da se moe postaviti i pitanje ta je sa doktorima, profesorima i svim drugim profesijama gdje su plate ispod nivoa.
– Tu onda dolazimo do kljune stvari, a to je da li smo kao drutvo u globalu u dubokoj moralnoj krizi. Izvrna vlast na posredan nain ima uticaja na sudstvo prije svega prilikom utvivanja budeta za sudstvo, gdje Sudski savjet sa predlogom budeta ide prema Ministarstvu finansija koje uvijek taj budet revidira. Pred sudstvom su jo izazovi i pitanje morala kao osnovne ljudske vrijednosti i opasno je da se sa njim licitira – zakljuio je Vujii.Vl.O.


Broj predmeta povean za 28 odsto

Medenica je istakla da je samo u podgorikom Osnovnom sudu dolo do poveanja broja predmeta u parnici za 28 odsto i da je za moralnog sudiju potreban novac, odnosno stabilna plata.
Poslanik DPS-a Andrija Nikoli kazao je da plata ne smije biti cijena moralnosti, ali je ipak saglasan da moraju da se poveaju plate sudijama osnovnih sudova zbog velikog broja premeta.
Vesna Medenica navodi da se ovih dana kritikuje i stanje u velikoj sudnici, iz koje se uivo prenosi suenje za pokuaj navodnog terorizma.
– Danas stanje u velikoj sudnici Vieg suda kritikuju oni koji su nekada bili u mogunosti da pomognu, ali su bili protiv toga – poruila je ona.
Za Nikolia je velika sudnica zapravo slika drave,tako da je podrao da se usvoje dodatna novana sredstva za pravosue, ukoliko to za dravni budet ne bude preveliko optereenje.


Za pravosue fali 700 hiljada

Vesna Medenica je istakla je da budetu za pravosue za narednu godinu fali ak 700 hiljada eura, za konkretne projekte, koji su nuni za funkcionisanje pravosudnog sistema. Navela je da je 100 hiljada eura potrebno za registar zaloga Centralnog registra Privrednog suda, 230 hiljada eura za informatiku opremu za gaenje poara u Vrhovnom sudu, kao i 350 hiljada eura za informatiku opremu za prekrajne sudove, odnosno za optike kablove.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"