Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * DPS popisuje birače u javnoj upravi * Policajcu ništa nije bilo sumnjivo * Zbog duga blokiran 51 advokat * Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * Brisel zgazio pravila da bi ucijenio Srbiju * Pjeva da bi bio drugačiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-02-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
Slobodan Slovinić, slikar:
– Umjetnost je danas zapostavljena, i to mi je žao.

Vic Dana :)


Upecao student zlatnu ribicu. Ribica mu kaže:
–Pusti me, ispuniću ti jednu želju.
Student začuđeno pita:
– Kako jednu, zar ne treba tri?
Na to će ribica:
– Eeee, sad je po Bolonji.

Pita otac sina, studenta:
– Jesi li znao sva pitanja na ispitu?
– Jesam.
– Pa, kako onda nisi položio?
– Nisam znao odgovore!

Koja je razlika između političara i lopova?
- Nikakva, samo što smo političare sami birali, a lopovi biraju nas!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2018-02-07 SRĐAN PERIĆ TRAŽI DA ASK ISPITA KONFLIKT INTERESA BIVŠEG PREMIJERA
Braća namještala poslove jedan drugom
Aco Đukanović i Milo Đukanović Braća namještala poslove jedan drugom Srđan Perić objašnjava da je vlada, koju je predvodio Đukanović, 25. jula 2013. godine donijela odluku o izradi Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije”, a taj posao je kasnije povjeren firmi Aca Đukanovića, koji je za podizvođača radova angažovao premijerovu firmu Kapital invest
Organizacija Kod podnijela je juče Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zahtjev za preispitivanje konflikta interesa bivšeg premijera Mila Đukanovića koji je potpisao odluke oko izrade Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije” koji je radila firma njegovog brata Aca – Republički zavod za urbanizam i projektovanje sa partnerima (RZUP). Vrijednost tog posla je, kako navodi predstavnik Koda Srđan Perić, bila 319.000 eura, a u izradu plana bila je uključena i firma Kapital invest čiji je vlasnik Milo Đukanović.
Perić objašnjava da je Vlada Crne Gore, koju je predvodio Đukanović, 25. jula 2013. godine donijela odluku o izradi Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije”.
– Prema informacijama kojima raspolažem, za potrebe naručioca, Ministarstva održivog razvoja i turizma, raspisan je 22. decembra 2014. godine, na portalu Uprave za javne nabavke Ministarstva finansija – javni poziv broj 12-1301/7 za izbor najboljeg ponuđača za uslugu izrade Prostornog plana posebne namjene, Strateške procjene uticaja na životnu sredinu i Studije zaštite kulturnih dobara za Prostorni plan posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije”, a u skladu sa Programskim zadacima iz tenderske dokumentacije. Predmet narudžbe je bio (pod različitim numeričkim oznakama): planiranje i sprovođenje istraživanja i razvoja, arhitektonske usluge, usluge inženjeringa i usluge planiranja, usluge urbanističkog planiranja, urbanistički razvoj i arhitektonske i srodne usluge. Prema informacijama kojima raspolažem, vrijednost javne nabavke je procijenjena na 400.000 eura, sa uračunatim PDV-om – objašnjava Perić.
Kako kaže, po završenom javnom pozivu Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kojim je tada rukovodio ministar Branimir Gvozdenović, 27. februara 2015. godine donijelo je odluku o izboru najpovoljnije ponude kojom je utvrđeno da je na tenderu konkurisao konzorcijum firmi RZUP, Centar za arhitekturu i urbanizam i MonteCEP, kojem je dodijeljeno 89,68 bodova.
– Prema informacijama kojima raspolažem, sa konzorcijumom RZUP je 17. marta 2015. godinu potpisan ugovor na vrijednost posla od 319.515 eura. U tački 11 odluke o izboru najpovoljnije ponude imenovana su četiri podugovarača, odnosno podizvođača, i to Planplus, Studio SYNTHESIS, MM Projekt i Kapital invest, firma koja je u vlasništvu Mila Đukanovića – kaže Perić.
On navodi da je komisiji za otvaranje i vrednovanje ponuda, pored ostale dokumentacije, dostavljen i Ugovor o podugovaranju od 28. januara 2015. godine, zaključen između RZUP u vlasništvu Aca Đukanovića i Kapital investa, koja pripada Milu Đukanoviću.
– Prema mojim saznanjima, bitne činjenice su da je Aco Đukanović vlasnik Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje koji je na čelu konzorcijuma, jedinog ponuđača, a da je vlasnik Kapital investa njegov brat Milo Đukanović, premijer Vlade Crne Gore u vrijeme odvijanja cjelokupnog procesa ove javne nabavke – počev od donošenja vladine odluke, od 25. jula 2013. godine, o izradi Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije”, uključujući vrijeme zaključenja Ugovora o podugovaranju između RZUP-a i Kapital investa 28. januara 2015. godine, te pomenute odluke o izboru najpovoljnije ponude od 27. februara 2015. godine i potpisivanja ugovora od 17. marta 2015. godine – ističe Perić.
On nabraja i činjenice koje bi mogle biti od značaja za ocjenu osnovanosti njegove prijave, odnosno zahtjeva za utvrđivanje postojanja konflikta interesa.
– Odluku da se izradi, a sledstveno tome i naruči izrada ovog plana donijela je vlada koju je predvodio premijer Milo Đukanović na sjednici održanoj 25. jula 2013. godine. Prema mojim saznanjima, Milo Đukanović je i potpisao tu odluku u svojstvu premijera. Članom 5 odluke je propisano da će se sredstva potrebna za izradu PPPN NP „Prokletije” obezbijediti iz budžeta Crne Gore s pozicije Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje bi sledstveno tome obavještavalo Vladu o toku izrade Plana. Tom odlukom je određen rok za izradu i donošenje PPPN NP „Prokletije” od 12 mjeseci, od dana zaključenja ugovora sa obrađivačem plana. Podsjećam da je Odlukom o izboru najpovoljnije ponude konzorcijumu RZUP-a 27. februara 2015. godine dodijeljen ovaj posao, dok je ugovor s tim vezi potpisan 17. marta 2015. godine. Prema mojim saznanjima, tek decembra 2017. godine je Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostavljen tek u nacrtu PPPN NP „Prokletije”. Isto tako navodim i da je, prema informacijama kojima raspolažem, dok je trajao javni poziv Kapital invest 22. januara 2015. godine, od Inženjerske komore zatražio licencu za izradu planskih dokumenata. Licencu je dobio četiri dana kasnije, 26. januara 2015. godine, a dva dana kasnije, 28. januara 2015. godine, Kapital i RZUP su potpisali ugovor o podugovaranju – ističe Perić.M.S.


Dobili sve crno na bijelo

Perić od Agencije za sprečavanje korupcije zahtijeva mišljenje, odnosno izjašnjenje o osnovanosti navoda iz njegovog zahtjeva za utvrđivanje postojanja konflikta interesa u odnosu na lica imenovana u njemu, odnosno o postojanju ugrožavanja javnog interesa, te da u skladu sa tim pokrene i sprovede odgovarajuće zakonom propisane postupke.
On je Agenciji dostavio odštampane elektronske verzije Odluke o izradi prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije” i Odluku o izboru najpovoljnije ponude Ministarstva održivog razvoja i turizma od 27. februara 2015. godine.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"