Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
Stojanović prećutao ženinu firmu * Potjernica za aktivistom DPS-a * Povratkom Fronta završena priča o vanrednim izborima * Presudiće Mikov glas * Stojanović prećutao ženinu firmu * Supermen * Krnja demokratija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda:
– Može li sudija sa platom od 650 eura da sačuva moralnost? Ne može.

Vic Dana :)

Hronologija braka:
Prve tri godine on govori, a ona sluša.
Sledeće tri godine ona govori, a on sluša.
Od sedme godine braka oni govore a komšije slušaju.
Na kraju oni govore, a sudija se krsti.

Uđe kauboj Džo u kafanu i za šankom ugleda barsku damu, a oko nje četvoricu kauboja. Gleda on, gleda, pa odjednom trgne pištolj, ubije četvoricu kauboja i zatim priđe barskoj dami i kaže:
– Kako to da tako lijepa dama stoji ovdje sasvim sama?

Trinaest polaznika policijske škole polagali za radno mjesto policajca i skupila se komisija. Stali oni u red, kad će komisija prvom od 13:
Daj nam ti reci jednu marku auta.
Ovaj prvi kao iz topa kaže JAGUAR, a ovaj drugi nije odmah shvatio pa kaže FEBRUAR. Treći MART, i tako oni svi redom, a ovaj dvanaesti kaže DECEMBAR. Trinaesti sav se izgubio, gleda u komisiju i sav drhti pa pruži ruku komisiji i kaže:
– Srećna Nova godina!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-12-05 NEZAVISNI REVIZOR ELEKTROPRIVREDI DAO MIŠLJENJE SA REZERVOM NA FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2016. GODINU
Nemaju papire za milionske nekretnine
EPCG Nemaju papire za milionske nekretnine Revizorska kuća Erns&Jang utvrdila je da je EPCG bez odgovarajuće dokumentacije o vlasništvu upisala nekretninu, postrojenja i opremu vrijedne 34,3 miliona. Od toga zemljište i objekti upisani na treća lica imaju vrijednost 22,2 miliona, a objekti i imovina koji nisu upisani u katastar 8,7 miliona
Elektroprivreda (EPCG) ne posjeduje potrebnu dokumentaciju o vlasništvu za nekretnine, opremu i postrojenja vrijedna 34,3 miliona eura, utvrdio je nezavisni revizor Ernst&Jang u izvještaju o reviziji finansijskih iskaza za 2016. godinu.
– Na 31. decembar 2016. godine nekretnine, postrojenja i oprema su iskazani po neto sadašnjoj vrijednosti od 565,2 miliona eura, uključujući sredstva neto sadašnje vrijednosti od 34,3 miliona eura bez odgovarajuće dokumentacije o vlasništvu. Shodno tome, nijesmo bili u mogućnosti da utvrdimo da li bi određene korekcije bile neophodne u vezi sa stanjem navedenih sredstava, kao i povezanih pozicija u bilansu uspjeha, izvještaju o promjenama na kapitalu i izvještaju o tokovima gotovine na dan 31. decembar 2016 – piše u izvještaju koji su potpisale Danijela Jović, kao ovlašćeni revizor i Olivera Andrijašević kao partner.
U izvještaju, koji bi akcionari trebalo da razmatraju na skupštini 29. decembra, piše da je EPCG tokom 2016, kao i prethodnih godina, usaglašavala vlasničke listove sa podacima iz registra osnovnih sredstava.
– Rukovodstvo je utvrdilo da pojedina dokumenta o vlasništvu i dalje nedostaju. Međutim, EPCG je oduvijek koristila relevantna sredstva evidentirana u okviru nekretnina, postrojenja i opreme, koja su evidentirana u registru osnovnih sredstava i kontrolisala prilive društva po osnovu njihovog korišćenja. Osim toga, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom, zaključenim 3. septembra 2009. godine, između Vlade i A2A, Vlada je položila garancije da je na dan zaključenja kupoprodajnog ugovora sva imovina uključena u finansijske iskaze EPCG bila u vlasništvu energetske kompanije – piše u nalazu revizora.
Kako su naveli, rukovodstvo ulaže znatne napore u cilju pribavljanja potrebne dokumentacije o vlasništvu za sredstva čija je vrijednost na dan 31. decembar 2016. godine 34,3 miliona, od čega zemljište i objekti upisani na treća lica imaju vrijednost 22,2 miliona, objekti koji nijesu upisani u katastarske evidencije 4,6 miliona, zatim imovina koja nije upisana u katastar usled nepostojanja katastra nepokretnosti ima vrijednost od 4,069 miliona, dok je vrijednost imovine u iznosu od 3,4 miliona upisana na EPCG tokom 2017. godine.
Osim zbog upisivanja nekretnina bez dokumentacije, revizori su mišljenje sa rezervom izrazili i zbog iznosa dugoročnih rezervisanja za naknade zaposlenima koje se odnose na rezervisanja po osnovu prava na otpis dijela stambenih kredita od 2,4 miliona.
Društvo priznaje rezervisanja za naknade po osnovu prava na otpis budućih stambenih kredita uzimajući u obzir samo dužinu radnog staža zaposlenih, iako su, pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, definisani i drugi faktori kao što su bračni status, broj djece koju zaposleni izdržava, kao i da li je zaposlenom ili njegovom supružniku u prošlosti već odobren kredit.
– Zbog nedostupnosti ličnih podataka zaposlenih koji su neophodni za obračun rezervisanja, a koji se ne mogu pribaviti od zaposlenih shodno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nijesmo bili u mogućnosti da utvrdimo iznos greške na rezervisanjima za naknade zaposlenima po osnovu prava na otpis dijela stambenih kredita, o neraspoređenoj dobiti na dan 31. decembar 2016. i 1. januar 2016. godine i neto rezultatu za godine koje su se završile na taj dan – piše u izvještaju.
Većinski vlasnik EPCG je država sa 57 odsto akcija, dok A2A ima 41,7 procenata. Italijani su ponudili Vladi da otkupi njihove akcije za 250 miliona eura, ali sve su prilike da ih izvršna vlast nije otkupila.D.M.


Vratili pare za usluge

U revizorskom izvještaju je konstatovano da je A2A odustala od potraživanja od 7,75 miliona eura od EPCG za sporne konsultantske usluge i da je vratila prethodno naplaćena 4,34 miliona po tom osnovu.
– Potpisanim ugovorom, a sve u cilju punog i konačnog poravnanja bilo kojeg mogućeg zahtjeva, bilo koje od ugovorenih strana, a u vezi sa konsultantskim uslugama, A2A se obavezao da povuče sve fakture koje je dostavio EPCG u punom iznosu od 7.750.280 eura, odnosno da plati iznos od 4.340.000 eura u roku od 30 dana od potpisivanja ovog ugovora. A2A je platio ovaj iznos 6. novembra – piše u izvještaju.
EPCG je ugovor o poravnanju sa A2A potpisala 23. oktobra. Konsultantske usluge za potrebe EPCG predmet su krivičnog postupka u Crnoj Gori. Odnedavno se tim problemom bavi i italijansko tužilaštvo.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"