Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Preko lažnih računa za toalet papir naplatili 1.270.000 * Šahmanoviću kazna drakonska, koalicija nije vječna * Inspektor na vezi s kriminalcima * Sebe mjesečno nagrađivao 323 eura * Teroristi stižu preko Balkana * Bulevar Renda Pola u Podgorici * Iz Haga s ljubavlju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ines Mrdović, koordinator Istraživačkog centra Mansa:
Kupci struje ne treba da budu taoci pogrešne politike Vlade u oblasti energetike, koju kreira tako da se iz džepova potrošača preliva u džepove tajkuna i kompanija bliskih vrhu vladajuće partije.

Vic Dana :)

Dođe pacijent kod doktora i pita:
- Doktore imate li nešto protiv kašlja?
A doktor kaže:
- Naravno da ne, samo vi kašljite...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija DIREKTOR RAE NOVAK MEDENICA Obnovljivi izvori utiču na cijenu struje
Re­gu­la­tor­na agen­ci­ja za ener­ge­ti­ku (RAE) odo­bri­la je Cr­no­gor­skom elek­tro­di­stri­bu­tiv­nom si­ste­mu (CE­DIS) pre­ko 90 od­sto od zah­ti­je­va­nog iz­no­sa za in­ve­sti­ci­je. Di­rek­tor RAE No­vak Me­de­ni­ca ka­zao je za list „Elek­tro­pri­vre­da” da je za pe­ri­od od ove do 2019. go­di­ne CE­DIS upu­tio za­htjev za odo­bra­va­nje fi­nan­sij­skog pla­na u iz­no­su od 78,1 mi­li­on, a Agen­ci­ja ga je odo­bri­la u iz­no­su od 70,4 mi­li­o­na.
– To je do­volj­no za po­kri­va­nje tro­ško­va za re­a­li­za­ci­ju svih in­ve­sti­ci­ja ko­je do­pri­no­se po­ve­ća­nju kva­li­te­ta snab­di­je­va­nja po­tro­ša­ča elek­trič­nom ener­gi­jom – re­kao je Me­de­ni­ca.
Ka­ko jke po­ja­snio, me­to­do­lo­gi­jom je pred­vi­đe­no da se kod utvr­đi­va­nja re­gu­la­tor­no do­zvo­lje­nog pri­ho­da pri­mje­nju­je pod­sti­ca­nje in­ve­sti­ci­ja uklju­če­njem u re­gu­la­tor­nu osno­vu sred­sta­va, uz pri­mje­nu ko­rek­ci­ja uko­li­ko se te in­ve­sti­ci­je ne ostva­ru­ju pla­ni­ra­nom di­na­mi­kom.
– Sma­tram da je am­bi­jent ko­ji je re­gu­la­tor stvo­rio za in­ve­sti­ra­nje u mre­žu ve­o­ma po­vo­ljan – re­kao je Me­de­ni­ca.
On je go­vo­re­ći o to­me ka­ko će se pri­klju­če­nje no­vih ob­no­vlji­vih iz­vo­ra ener­gi­je, ma­lih hi­dro­e­lek­tra­na i vje­tro­e­lek­tra­na, na di­stri­bu­tiv­ni si­stem od­ra­zi­ti na kraj­nju ci­je­nu elek­trič­ne ener­gi­je.
Pri­klju­če­nje no­vih iz­vo­ra za pro­iz­vod­nju ob­no­vlji­ve ener­gi­je na di­stri­bu­tiv­ni si­stem će, ka­ko sma­tra, umje­re­no uti­ca­ti na po­ve­ća­nje kraj­nje ci­je­ne, jer se ra­di o re­la­tiv­no ma­lim pro­iz­vo­đa­či­ma.
On je, upi­tan da li se mo­že oče­ki­va­ti da se ove go­di­ne po­ja­vi ne­ki no­vi snab­dje­vač elek­trič­ne ener­gi­je na cr­no­gor­skom tr­ži­štu, ka­zao da in­te­re­so­va­nje za do­bi­ja­nje li­cen­ce za oba­vlja­nje dje­lat­no­sti snab­di­je­va­nja po­sto­ji, kao i da je re­al­no oče­ki­va­ti da se u ovoj go­di­ni to in­te­re­so­va­nje po­ve­ća.
Po­red EPCG, tre­nut­no u Cr­noj Go­ri li­cen­cu za oba­vlja­nje dje­lat­no­sti snab­di­je­va­nja elek­trič­nom ener­gi­jom po­sje­du­ju još če­ti­ri su­bjek­ta, i to Uni­prom, Mon­te­ne­gro­bo­nus, Pe­trol Cr­na Go­ra MNE i Ener­gia po­wer&gas.J.V.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"