Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2018-02-12 UPRAVA ZIKS-A TRAŽILA MIŠLJENJE POLICIJE RADI PUŠTANJA NA VIKENDE OSUĐENOG ZA SAIZVRŠILAŠTVO U UBISTVU UREDNIKA „DANA”
Umjesto za Duškovu porodicu, strahuju za zločinca
Privođenje Damira Mandića Umjesto za Duškovu porodicu, strahuju za zločinca Monstruozni nalog državnih organa povjeren je dvojici policijskih službenika, koji su saopštili da će, ukoliko supruga ubijenog urednika „Dana“ ne bude u firmi, poći u stan Jovanovića kako bi obavili razgovor s njom povodom puštanja Damira Mandića na nagradne vikende Neshvatljivo je i nedopustivo da neko, pa makar to bili i predstavnici državnih organa, uznemirava oštećenu porodicu i pita za bezbjednost učesnika u zločinu, istakao je advokat Nebojša Asanović, pravni zastupnik Slavice Jovanović
Ministarstvo pravde i Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija zatražili su od Uprave policije bezbjednosnu procjenu za Damira Mandića, osuđenog za saizvršilaštvo u ubistvu urednika „Dana” Duška Jovanovića, kako bi ga pustili da vikende provodi kod kuće.
Da skandal bude još veći, pored toga što su planirali da Mandića nagrade slobodnim vikendima, umjesto da naprave procjenu bezbjednosti za porodicu žrtve, nadležni su zabrinuti za bezbjednost tog osuđenika. Službenici Uprave policije su tim povodom pokušali da obave razgovor sa suprugom ubijenog urednika „Dana” Slavicom Jovanović.
Monstruozni nalog državnih organa povjeren je dvojici policijskih službenika, koji su saopštili da će, ukoliko supruga ubijenog urednika „Dana“ ne bude u firmi, poći u stan Jovanovića kako bi obavili razgovor s njom povodom puštanja na nagradne vikende Damira Mandića
Pravni zastupnik „Dana” Nebojša Asanović ocijenio je ovakav postupak državnih organa kao skandalozan.
– Umjesto da brinu o bezbjednosti Slavice Jovanović i njene porodice, oni brinu za bezbjednost osuđenog za saizvršilaštvo u ubistvu njenog supruga. Zaprepašćen sam ovakvim postupkom. Neshvatljivo je i nedopustivo da neko, pa makar to bili i predstavnici državnih organa, uznemirava oštećenu porodicu i pita za bezbjednost počinioca. Ne shvatam to kopanje po ranama. To je skandalozno uznemiravanje porodice Jovanović od strane državnih organa. Sada kucati na vrata porodici žrtve, to ne mogu da razumijem ni kao pravnik ni kao čovjek –kazao je Asanović.
On je dodao da su policajci dva puta tražili Slavicu Jovanović i da su otišli toliko daleko da su najavili da će poći do njenog stana.
– Smatram da Mandiću prijeti veća opasnost od onih koji su ga poslali tamo.Umjesto ovoga što rade, bolje bi bilo da saopšte šta je sa krivičnom prijavom koju smo podnijeli protiv policijskih službenika zbog zloupotreba tokom istrage. Trebalo bi da vide i šta je sa ostalim učesnicima u ovom zločinu. To su stvari koje treba da rade i o kojima treba da brinu, a ne da li će se Mandiću nešto desiti ako izađe. On je osuđen, i to je sa pravnog stanovišta gotova stvar. Za oštećenu porodicu ta kazna je smiješna, za Mandićevu porodicu kazna je previsoka. To su stvari koje se nikad neće pomiriti, ne samo u ovom predmetu, nego ni u jednom drugom, ali presuda je presuda kakva je da je – rekao je Asanović.
Iz Ministarstva pravde i ZIKS-a su potvrdili da su tražili mišljenje od Uprave policije o bezbjednosnoj procjeni za Damira Mandića.
– Odredbama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, kao jedno od prava zatvorenika tokom izdržavanja zatvorske kazne propisane su pogodnosti zatvorenika. Shodno Pravilniku o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, kojim su bliže regulisani uslovi i način ostvarivanja pogodnosti zatvorenika, kao i način njihovog korišćenja, propisano je da radi odobravanja pogodnosti kao što su korišćenje vikenda u krugu uže porodice, odsustvo u trajanju do sedam dana u toku jedne godine, korišćenje cijelog ili dijela godišnjeg odmora u krugu porodice, posjeta teško bolesnom članu uže porodice, prisustvo sahrani člana uže porodice, prisustvo rođenju, vjenčanju i drugom važnom događaju u užoj porodici, odlazak u sud ili drugi organ radi ostvarivanja svojih prava i izlazak radi obavljanja neodložnog i drugog važnog posla, od policije se obavezno pribavlja procjena bezbjednosti za zatvorenike. Radi se o zatvorenicima koji su izvršili krivična djela za koja je izrečena kazna zatvora u trajanju preko pet godina sa smrtnom posledicom ili protiv polne slobode. Dakle, za one zatvorenike za koje postoji mogućnost da u budućem periodu mogu koristiti neku od prethodno navedenih pogodnosti, a koje se odnose na izlazak zatvorenika izvan Zavoda, ZIKS od Uprave policije obavezno pribavlja procjenu bezbjednosti. Na osnovu prethodno navedenog, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija se obratio Upravi policije –Sektoru kriminalističke policije radi dobijanja procjene bezbjednosti za zatvorenike (između ostalih i za zatvorenika D.M.) kojima, shodno odredbama zakona i pravilnika, u budućem periodu može biti odobrena neka od navedenih pogodnosti. U nadležnosti Uprave policije je određivanje načina prikupljanja podataka potrebnih za sačinjavanje bezbjednosne procjene za zatvorenika i dostavljanja iste Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija – saopšteno je iz ZIKS-a.
Apelacioni sud Crne Gore je prije dvije godine potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Damir Mandić osuđen na 19 godina zatvora za saizvršilaštvo u ubistvu Duška Jovanovića. Taj sud je odbio kao neosnovanu žalbu Damira Mandića i njegovih branilaca. Apelacioni sud je presudu donio nakon sjednice vijeća održane 2. marta.
– Apelacioni sud je ocijenio da se činjenično utvrđenje prvostepenog suda nije promijenilo u ponovljenom postupku, a nakon otklanjanja povrede prava na pravično suđenje iz člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a koja je konstatovana odlukom Ustavnog suda Crne Gore – navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.
Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavala sudija Vesna Moštrokol izreklo je Damiru Mandiću jedinstvenu kaznu zatvora od 19 godina.To je bio treći sudski postupak koji je vođen u ovom predmetu, a Mandić je prvo oslobođen, pa osuđen na 30 godina zatvora. Apelacioni sud je ranije preinačio odluku i Mandića osudio na 18 godina zatvora, ali je i ta presuda ukinuta.
Mandić je u žalbi koja je 2. marta pročitana u Apelacionom sudu naveo da se u ponovljenom sudskom postupku pred Višim sudom nije postupalo prema odluci Ustavnog suda Crne Gore, već da se zadovolji forma i da se on ponovo osudi.M.V.R.


Čeka amnestiju

Osim što je Uprava ZIKS-a tražila mišljenje radi puštanja Mandića na slobodne vikende, država se i kroz druge institucije trudi da olakša položaj jedinog osuđenog za ubistvo Duška Jovanovića. Više poslanika DPS-a i SD podnijelo je Skupštini inicijativu za usvajanje amnestije kojom bi osuđenicima kazna bila umanjena za jednu trećinu. Ukoliko taj predlog prođe, Damir Mandić bi uskoro mogao da izađe iz zatvora.


Ubice vrebale iz mraka

U obrazloženju presude se navodi da je Mandić sa nepoznatim licima 27. maja 2004. godine, oko 23 sata i 45 minuta, u Podgorici, u Ulici 13. jul, po već razrađenom planu i prethodnom dogovoru, s umišljajem ubio Duška Jovanovića.
– Mandić je sa još nekoliko N.N. lica 6. februara 2004. godine preko mobilnog telefona u njegovom vlasništvu, sa karticom 069/413-397, stupio u kontakt sa Veselinom Vučeljićem, od kojeg su kupili vozilo „golf 3” bez registarskih oznaka, iz kojeg je kasnije pucano na Jovanovića. Oni su to vozilo odvezli u servis Uroša Marčetića, gdje su stakla zatamnjena, a potom su postavili tablice PG 347-77, ukradene 24. marta te godine sa vozila „opel vektra”, vlasništvo Momčila Mirkovića. U taj su automobil 27. maja stavili dvije automatske puške marke „crvena zastava”, fabričkih brojeva b51227 i 584145, i parkirali se u blizini vozila Duška Jovanovića, čekajući njegov dolazak. Kada je Jovanović ušao u vozilo, prišli su mu svojim automobilom, iz kojeg je Mandić zajedno sa zasad nepoznatim licima u pravcu Jovanovića ispalio više projektila i nanio mu teške tjelesne povrede –– piše u obrazloženju presude.
  • Hronika
    Ranije - Hronika

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"