Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS opravdava prijetnje ubistvom * Miodrag Lekić ostaje predsjednik Demosa * Stanišić bombom prijetio Bečiću * Djevojku ucjenjivao erotskim snimcima * DPS opravdava prijetnje ubistvom * Krivica * Prednosti fiskalnog novca
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ranko Krivokapić, predsjednik SDP-a :
Nećemo u Vladu, hoćemo nove izbore.

Vic Dana :)

Pita žena doktora šta da jede da bi se porodila.
On kaže:
- Hljeb.
Žena razumjela led i jede, jede ona led, a kad se dijete rodilo, samo je govorilo:
- Dođi bizo, ja se smizo.


Putnički brod prolazi pokraj malog, pustog ostrva usred Tihog okeana, a svi putnici s broda vide na ostrvu čovjeka dugačke brade kako skače, urla i maše iz sve snage.
- Ko je ono na ostrvu? - upita jedan od putnika kapetana.
- Ne znam - kaže kapetan – Ali svake godine kad prolazimo on totalno podivlja...

Pita mali sin oca:
• Tata, kada je Zvijezda poslednji put bila prvak u košarci?
Na to će tata:
• Ne znam, sine, pitaj dedu ili pradedu.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura NAGRADA BEOGRADSKIH MEĐUNARODNIH SUSRETA PISACA DODIJELJENA BJELOPOLJSKOM PJESNIKU
„Pečat kneza Lazara” za Radovića
Radović - Foto: www.novine.ca „Pečat kneza Lazara” za Radovića
U okvi­ru Beogradskih 54. me­đu­na­rod­nih su­sre­ta pi­sa­ca, u ma­na­sti­ru Pri­lip­cu kod Po­že­ge, bi­će uru­če­na na­gra­da „Pe­čat kne­za La­za­ra” Ran­ku Ra­do­vi­ću, knji­žev­ni­ku iz Bi­je­log Po­lja, ko­ji du­go go­di­na ži­vi i stva­ra u Ka­na­di. Ovo vi­so­ko pri­zna­nje do­dje­lju­je se za du­hov­nu po­e­zi­ju in­spi­ri­sa­nu hri­šćan­stvom. Ove go­di­ne na­gra­du je do­bi­la knji­ga „Hri­sta­ni­šte” i pje­sni­ku će biti uru­če­na 21. sep­tem­bra, na Ma­lu Go­spo­ji­nu, hra­mov­nu sla­vu ma­na­sti­ra Pri­li­pac.
Pje­snik Ran­ko R. Ra­do­vić na­pi­sao je 12 knji­ga pje­sa­ma (Njež­je, Stra­hor, Vu­či­ca, Va­ja­nje svje­tlo­sti, Mi­ris tu­ge, Evi­nost, Hri­sta­ni­šte i dru­ge). Po­e­zi­ja mu je pre­ve­de­na na ve­li­ki broj je­zi­ka, a knji­ge na vi­še od de­set svjet­skih. Za­stu­pljen je u vi­še od pe­de­se­tak antologija i iz­bo­ra poezije u ze­mlji i ino­stran­stvu.
Ran­ko Ra­do­vić je ro­đen 1952. u Bre­zi, kraj Bi­je­log Po­lja. Vi­še od dvi­je de­ce­ni­je ži­vi u To­ron­tu. Do­bit­nik je vi­še po­ve­lja, pri­zna­nja i na­gra­da u ze­mlji i ino­stran­stvu, po­red osta­lih: me­đu­na­rod­na na­gra­da „Zlat­ni vi­tez” i Gra­ma­ta Cen­tra na­ci­o­nal­ne sla­ve i Fon­da An­dre­ja Pr­vo­zva­nog. No­si­lac je zlat­ne me­da­lje N. F. Fjo­do­ro­va i Vi­te­škog kr­sta, ko­ji do­dje­lju­je Me­đu­na­rod­na aso­ci­ja­ci­ja vi­te­zo­va sa sje­di­štem u Mo­skvi.
Iz­da­vač­ki sa­vjet Ru­ske pra­vo­slav­ne cr­kve do­di­je­lio mu je spe­ci­jal­nu na­gra­du „Bo­go­ro­di­ca Ka­zanj­ska – za­štit­ni­ca Ru­si­je” sa bla­go­slo­vom pa­tri­jar­ha mo­skov­skog i sve Ru­si­je Ki­ri­la. Do­bit­nik je na­gra­de „Bla­go­dar­je Sve­to­ga Sa­ve” i na­gra­de „Je­se­nji­no­va Zlat­na je­sen”. No­si­lac je or­de­na Ser­ge­ja A. Je­se­nji­na sa zlat­nim vi­jen­cem.
Za Ra­do­vi­ća je re­če­no da je je­dan od na­ših naj­ve­ćih ži­vih li­ri­ča­ra, da je is­pje­vao so­net­ne vi­jen­ce ko­ji sto­je u sa­mom vr­hu srp­skog pje­sni­štva. Knji­žev­nu na­gra­du „Pe­čat kne­za La­za­ra” do­dje­lju­je Udru­že­nje knji­žev­ni­ka Sr­bi­je za uku­pan knji­žev­ni do­pri­nos i oču­va­nje na­ci­o­nal­nih tra­di­ci­ja u knji­žev­no­sti, a po­kro­vi­te­lji su Cr­kve­na op­šti­na Pri­li­pac i Hram ro­đe­nja Pre­sve­te Bo­go­ro­di­ce u Pri­lip­cu.
M.N.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"