Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Preko lažnih računa za toalet papir naplatili 1.270.000 * Šahmanoviću kazna drakonska, koalicija nije vječna * Inspektor na vezi s kriminalcima * Sebe mjesečno nagrađivao 323 eura * Teroristi stižu preko Balkana * Bulevar Renda Pola u Podgorici * Iz Haga s ljubavlju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Ines Mrdović, koordinator Istraživačkog centra Mansa:
Kupci struje ne treba da budu taoci pogrešne politike Vlade u oblasti energetike, koju kreira tako da se iz džepova potrošača preliva u džepove tajkuna i kompanija bliskih vrhu vladajuće partije.

Vic Dana :)

Dođe pacijent kod doktora i pita:
- Doktore imate li nešto protiv kašlja?
A doktor kaže:
- Naravno da ne, samo vi kašljite...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika SRĐAN VUKADINOVIĆ O VELIKOM BROJU NEVAŽEĆIH GLASOVA NA NIKŠIĆKIM IZBORIMA Bijeli listići upozorenje svim partijama
Lo­kal­ni iz­bo­ri u Nik­ši­ću, odr­ža­ni 12. mar­ta, su u po­li­tič­ku i iz­bor­nu struk­tu­ru cr­no­gor­skog dru­štva do­ni­je­li dva no­va fe­no­me­na, ko­ji su bi­li ne­po­zna­ti u vi­še od dvi­je i po de­ce­ni­je iz­bor­nom pro­ce­su, na ra­znim ni­vo­i­ma, sma­tra ana­li­ti­čar Sr­đan Vu­ka­di­no­vić.
– Je­dan od tih fe­no­me­na je boj­kot opo­zi­ci­je, sa či­me je ve­o­ma upi­tan le­gi­ti­mi­tet nik­šić­kih iz­bo­ra. Na dru­goj stra­ni je fe­no­men, ta­ko­đe ne­po­znat u do­sa­da­šnjoj iz­bor­noj cr­no­gor­skoj prak­si a ti­če se ta­ko­zva­nih bi­je­lih li­sti­ća. Po­sli­je nik­šić­kih lo­kal­nih iz­bo­ra, dru­ga po iz­bor­nom re­zul­ta­tu je „stran­ka” bi­je­lih li­sti­ća ko­ja je osvo­ji­la 2.871 glas ili 11 od­sto. To je vi­še za 550 gla­so­va ili za sko­ro pe­ti­nu od dru­ge stran­ke u lo­kal­nom par­la­men­tu So­ci­jal­de­mo­kra­ta – na­veo je on u tek­stu ko­ji je ob­ja­vio por­tal CDM.
Do­dao je da se me­đu raz­lo­zi­ma za po­ja­vu ovog no­vog fe­no­me­na u iz­bor­nom pro­ce­su če­sto na­vo­de strah i re­pre­si­ja onih ko­ji ra­de u dr­žav­nim or­ga­ni­ma u Nik­ši­ću ili u pri­vat­nim kom­pa­ni­ja­ma ko­je su, uglav­nom, u svo­je­vr­snom di­lu sa vla­da­ju­ćim eli­ta­ma i nji­ho­vim eks­po­zi­tu­ra­ma u iz­vr­šnim or­ga­ni­ma vla­sti. Is­ti­če da je svo­đe­nje po­ja­ve bi­je­lih li­sti­ća sa­mo na strah od re­pre­si­je, u naj­ma­nju ru­ku, pot­cje­nji­va­nje gla­sa­ča u Nik­ši­ću.
– Ni­je spor­no da je dio gla­sa­ča ko­ji su u gla­sač­ke ku­ti­je uba­ci­li bi­je­le li­sti­će bio po­nu­kan da ta­ko ne­što ura­di i u stra­hu od re­pre­si­je na rad­nom mje­stu. Ali, i dio tih i ta­kvih gla­sa­ča je ta­ko ne­što ura­dio i zbog re­vol­ta, na jed­noj stra­ni zbog, po nji­ho­vom mi­šlje­nju, lo­ši­jih re­zul­ta­ta vla­sti, a, na dru­goj, ne­pro­mi­šlje­nog po­te­za opo­zi­ci­je da boj­ko­tu­je iz­bo­re u Nik­ši­ću – ocje­nju­je Vu­ka­di­no­vić.
Ka­ko po­ja­šnja­va, me­đu gla­sa­či­ma ko­ji su gla­sa­li bi­je­lim li­sti­ćem ima i onih ko­ji su se pla­ši­li od­re­đe­ne re­pre­si­je, pri­je sve­ga, pre­ma svo­joj eg­zi­sten­ci­ji, ali i re­vol­ti­ra­nih pri­sta­li­ca i jed­nih i dru­gih po­li­tič­kih ak­te­ra.
– Iako su na iz­bo­ri­ma u Nik­ši­ću bi­je­li li­sti­ći tre­ti­ra­ni kao iz­raz stra­ha oni su, oči­to, do­bi­li pra­vo gra­đan­stva u cr­no­gor­skom iz­bor­nom pro­ce­su. A na sva­kim na­red­nim i dru­gim iz­bo­ri­ma bi­je­li li­sti­ći će uni­je­ti do­dat­nu ne­si­gur­nost kod onih ko­ji ni­je­su is­pu­ni­li iz­bor­na oče­ki­va­nja, a ko­ji oče­ku­ju iz­la­zak na gla­sa­nje od­re­đe­nih cilj­nih gru­pa ko­je per­ci­pi­ra­ju kao „svo­je pri­sta­li­ce” – za­klju­ču­je Vu­ka­di­no­vić.
V.R.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"