Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2017-10-10 USTAVNI SUD UKINUO SPORAZUM OPŠTINE PLAV I REŽIJSKOG ODBORA ZA REKONSTRUKCIJU VODOVODA ZAVRŠ–ĐURIČKA RIJEKA
Priključak za vodu naplaćivali do 5.000 eura
Radovi na rekonstrukciji vodovoda Priključak za vodu naplaćivali do 5.000 eura Priključak za vodu naplaćivali su po 1.500 eura od onih mještana koji su učestvovali u radovima na vodovodu, a po 3.000 eura od onih koji nijesu. Priključak za vikendice naplaćivali su po 3.500 eura, a onima iz inostranstva i do 5.000 eura, kaže Ibrahim Huseinović i naglašava da građani očekuju da sada nakon odluke Ustavnog suda budu obeštećeni
PLAV – Rekonstrukcija vodovoda sa kojeg se napajaju potrošači iz mjesta Završ, Đurička rijeka i Kumanica, u plavskoj opštini, koja je započeta u septembru 2013. godine, problematizovana je sklapanjem sporazuma između Opštine Plav i Režijskog odbora do te mjere da je u postupak morao da se umiješa i Ustavni sud. Vodovod su izgradili mještani ovih sela još daleke 1977. godine za potrebe oko 85 domaćinstava, a kasnije proširili za oko još 30. Kada je krenula priča o njegovoj rekonstrukciji sklopljen je sporazum između Režijskog odbora i Opštine Plav. Potom je, kako tvrde mještani, po nalogu lokalne uprave promijenjen sastav Režijskog odbora i u sporazum unesena odluka da sredstva od naplaćivanja priključaka i vode ubira Opština. Na takvu odluku žalio se dio mještana, na čelu sa Ibrahimom Huseinovićem, koji se otvoreno pobunio i uputio inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore na ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovakve odluke. Ustavni sud je na sjednici održanoj 27. juna 2017. godine donio odluku o ukidanju sporazuma o realizaciji rekonstrukcije vodovoda.
– Ukida se sporazum o realizaciji rekonstrukcije seoskog vodovoda „Završ–Đurička rijeka” broj 031-613, od 20. septembra 2013. godine, koji su zaključili predsjednik Opštine Plav i predsjednik Režijskog odbora, i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke – navedeno je u odluci Ustavnog suda.
Huseinović kaže da nakon odluke Ustavnog suda građani s pravom očekuju da budu obeštećeni i da im se vrati novac koji su morali da daju za priključak na vodovod, te da će odštetu tražiti i oni mještani kojima je pristup pijaćoj vodi bio uskraćen, iako je voda dobro od opšteg interesa.
– Sprovođenje odluke Ustavnog suda očekuje se u što kraćem roku i od Skupštine opštine Plav i od predsjednika Opštine Orhana Šahmanovića, koji je učestvovao u zaključivanju sada ukinutog sporazuma. Vjerujem da će nadležni organi hitno reagovati kako bi se vodovod ustupio na gazdovanje Komunalnom preduzeću, te kako bi se ovaj subjekat na propisan način starao o zdravlju ljudi sa ovog prostora i kako bi imao ispravnu i hlorisanu vodu – kaže Huseinović i podsjeća da je Režijski odbor na čelu sa Hasanom Huseinovićem, koji je tada vodio radove na rekonstrukciji, promijenjen od strane Opštine i formiran novi kako bi se omogućila zloupotreba.
Smijenjeni odbor, kaže Huseinović, realizovao je projekat vrijedan 107.000 eura, gdje je pored kaptiranja voda izvršen iskop oko 12 kilometara kanala i položeno 5,5 km crijevi više profila. Projekat je rađen u saradnji sa Vladom Crne Gore i Opštinom Plav, koji su učestvovali sa 15.000, odnosno sa 9.000 eura.
– Upozoravao sam da Opština Plav i novi Režijski odbor rade nezakonite radnje. Pokušavali smo protestima i preko nadležnih organa to da spriječimo, ali nijesmo uspjeli i ja sam onda uputio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti. Po tom, sada ukinutom sporazumu, na ime priključka za vodu naplaćivali su po 1.500 eura od onih mještana koji su učestvovali u radovima na vodovodu, a po 3.000 eura od onih koji nijesu. Priključak za vikendice naplaćivali su po 3.500 eura, a onima iz inostranstva i do 5.000 eura. Na taj način, a i po ocjeni Ustavnog suda, povrijeđeno je načelo legaliteta iz člana 145 Ustava Crne Gore jer su pomenuti subjekti tim sporazumom uređivali materiju koja se uređuje zakonom. Dakle, jasno i očigledno je bilo da su zaobiđene institucije sistema, prije svega Skupštine opštine, koja je morala, i u buduće mora, da se bavi ovim i sličnim pitanjima, kao i da se ovaj vodovod povjeri na gazdovanje Komunalnom prdduzeću, koje bi se staralo o kvalitetu i količini vode, mjerenju utroška, hlorisanju i drugim radnjama – ističe Huesinović.
On naglašava da su Opština Plav i Režijski odbor, pored nezakonitosti, napravili i niz nedopustivih radnji sa polja (ne)humanosti, jer su svoje komšije i prijatelje, u najvećem dijelu sirotinju, izložili enormnom plaćanju za priključak na vodovodnu mrežu.
N.V.


U Opštini bez komenatara

Tadašnji načelnik odjeljenja za privredu i razvoj, a sada šef inspekcijskih službi Rahman Markišić je u novembru 2016. godine odbacio tvrdnje Huseinovića kao neistinite, tvrdeći da je rekonstrukcija vodovoda urađena u duhu propisa i vodne dokumentacije.
– Kao načelnik odjeljenja za privredu i razvoj, po podnošenju zahtjeva za izradu tog projekta više puta sam sa saradnicima izlazio na teren i pratio rad Režijskog odbora, kao nosioca posla na rekonstrukciji vodovoda. Sve je proteklo u duhu propisa i vodne dokumentacije, tako da odbacujem sve navode koji se pokušavaju staviti na teret tom odboru, meni i mojim saradnicima – kazao je tada Markišić.
U telefonskom razgovoru obavljenom 5. oktobra 2017. godine, na pitanje kada će biti ispoštovana odluka Ustavnog suda, Markišić je zatražio da mu se pitanja upute na imejl adresu, što je i učinjeno, kako bi se upoznao s odlukom Ustavnog suda i konsultovao s predsjednikom Opštine i SO. Sjutradan, ponovo na telefonski poziv novinara „Dana” Markišić je odgovorio da on o tome ne može da govori već da treba da se obratimo predsjedniku Opštine i SO.
Predsjednik Opštine Orhan Šahmanović nije se javljao na telefonske pozive „Dana”, a predsjednik SO Izet Hadžimušović odgovorio je da to njemu nije poznato, jer vodovod Završ–Đurička rijeka nije ni bio predmet rasprave organa na čijem je on čelu.
-Meni to pitanje nije poznato jer nije ni bilo predmet rasprave SO, tako da ipak to treba da odgovori predsjednik Opštine, a ukoliko u međuvremneu bude aktuelizovano za organ na čijem sam čelu, onda ćemo i postupiti po onome šta su naše nadležnosti – odgovorio je Hadžimušović.
  • Regioni
    Ranije - Regioni

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"