Dnevna ¹tampa Marketing Redakcija Kontakt
* * * * * *
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-10-2014

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Rijeè Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Vraća se Perica kući i kaže mami:
- Mama, dobio sam pet iz srpski!
- A majka ga upita:
- Na šta sine?
- Na padeži.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2017-10-12 EKSKLUZIVNO: „DAN” OBJAVLJUJE DOKUMENTACIJU KAKO SU U KLINIKOM CENTRU NENAMJENSKI TROENA SREDSTVA SVJETSKE BANKE
Umjesto za opremu, 130.000 podijelili izmeu sebe
Miranovi Umjesto za opremu, 130.000 podijelili izmeu sebe Od 247.597 eura koliko je isplaeno za realizaciju projekta za ranu detekciju poremeaja sranog ritma, vie od pola, odnosno 130.000 eura je potroeno na honorare, putne naloge i gorivo. Najvie novca isplaeno je rukovodiocu projekta, doktorici Vesni Miranovi – 37.963, doktorima Mihailu Vukmiroviu – 10.502 i Draku Nikeviu –10.482 eura
Dokumentacija do koje je „Dan” eksluzivno doao pokazuje kako je novac namijenjen za projekat TELEMONTEKG, za brzu detekciju poremeaja sranog ritma, u Crnoj Gori u najveem dijelu isplaivan uesnicima u realizaciji, umjesto za svrhe za koje je bio i namijenjen. Prema dokumentaciji u koju je „Dan” eksluzivno imao uvid, najvie novca otilo je na raun Vesne Miranovi, koja je bila i voa projekta.
Isplate su poele od septembra 2015. do proljea ove godine. To pokazuje kartica promjene rauna 510000*********** za period od 1. avgusta 2015. do 31. jula ove godine, gdje je na ime raznih honorara i ugovora o djelu i drugih vrsta ugovora isplaeno oko 130.000 eura. Dokumentacija koju objavljujemo pokazuje da je ukupna isplata za realizaciju toga projekta za koji su odobrena sredstva Svjetske banke, prema podacima koji su dostupni „Danu”, iznosila 247.597 eura. Samo na raun Vesne Miranovi, meutim, isplaeno je 37.963 euro.
Ubjedljivo najvie novca na osnovu podataka iz platne kartice, po honorarima, ugovorima o djelu, nadoknadi za putovanja i gorivo i sline stavke otilo je Vesni Miranovi, aktuelnoj direktorici Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zatite u Ministarstvu zdravlja. Meutim, znaajne sume otile su i doktorima Draku Nikeviu i Mihailu Vukmiroviu. Prema podacima sa platne kartice, Nikeviu su isplaena 10.482 eura, a Vukmiroviu 10.502 eura. Samo njih troje su uzeli skoro 60.000 eura.
Meu uesnicima projekta bili su i Duanka ipi, Sanja Vojinovi, Radovan Stojanovi, Ivana Miroevi, Bogdan Aanin, Sran Jovanovi, Vladimir Trbovi, Marina Laki, Predrag Cveti, Ranko urovi...
Iz Vlade je ranije saopteno da je sutina projekta TELEMONTEKG „Razvoj, validacija i aplikacija telemedicinskog sistema TELEMONTEKG za brzu detekciju poremeaja sranog ritma u Crnoj Gori” da stvori sistem za brzo postavljanje dijagnoze poremeaja sranog ritma, koji bi trebalo da bude precizan, pristupaan, trino konkurentan, jednostavan za korienje i za koje postoji velika potranja na tritu.
Takoe, planirano je da nova privatna pilot kompanija bude osnovana u Crnoj Gori, ija e osnovna djelatnost biti proizvodnja, licenciranje, marketing i komercijalizacija opreme TELEMONTEKG, kao i dalje poboljanje tehnikih rjeenja.
Iz slube za medije Klinikog centra, u odgovoru na pitanja „Dana”, naveli su da je projekat odobren od Ministarstva nauke, te da je ugovor o dodjeli nauno-istraivakog granta potpisan sa Klinikim centrom u 2015. godini.
– Da bi projekat zaivio bilo je neophodno sainiti detaljan plan aktivnosti, prema kojima se rukovodilo pri sprovoenju projekta. Reviziju aktivnosti na projektu i usklaenost sa planom istog vrile su se od ovlaenih predstavnika Svjetske banke. Dakle, po pitanju troenja sredstava, voa projekta dr Vesna Miranovi je dostavljala potrebnu dokumentaciju relevantinim organima, gdje su svi ciljevi iz primarnog akta – plana morali biti ispotovani – navodi se u odgovorima slube za medije Klinikog centra.
Oni su saoptili da su sva sredstva namijenjena za projekat TELEMONTEKG uplaivana na posebno otvoren raun za tu namjenu.
– Isplate po osnovu trokova u vezi projekta vrene su sa istog rauna. Na osnovu navedenog postoji precizna evidencija o svim trokovima ukljuujui i honorare. Svi neophodni podaci postoje u KCCG, uz zakonom propisanu dokumentaciju bez koje nije mogue vriti bilo kakve transakcije, odnosno isplate – navode u odgovorima u KCCG.
Dodaju da projekat TELEMONTEKG podrazumijeva razvoj, validaciju i primjenu telemedicinskog sistema za brzu dijagnostiku srca u Crnoj Gori.
– Projekat je od izuzetnog znaaja, s obzirom na to da se njegovom primjenom omoguava brza dijagnostika, odnosno nema geografskih prepreka, te je ljekaru omogueno da interpretira nalaze svugdje i na bilo kom mjestu gdje postoji internet. S obzirom na to da se projekat Telemontekg kandidovao za sredstva u okviru konkursa za dodjelu velikih istraivakih grantova, u okviru projekta INVO/HERIC i koji je kao takav evidentno dobio podrku, novac nije bilo mogue koristiti za druge namjene, osim u nauno-istraivake svrhe za podrku inovacijama, tano precizirane odobrenim projektom – zakljuuje se u odgovorima iz Klinikog centra.
M.V.


Zadovoljni projektom, sve zakonito

U izjavi za „Dan”, doktor Mihailo Vukmirovi je rekao da je sve uraeno u skladu sa zakonom, i da je plaen za svoj anagaman. On je rekao da je projekat izuzetno vaan, i da je sve to je uradio moe da opravda u bilo kom trenutku.
– Apsolutno nema nikakve sumnje, znam da je to znaajno za javnost, ali u pitanju je jako bitan projekat, vrlo vaan za sve nas, i uspjeno je okonan. Za sve to je uraeno, stojim na raspolaganju bilo kome – rekao je Vukmirovi.
Kako je za „Dan” saoptio doktor Drako Nikevi, projekat je uspjean, i svaki cent je u vezi isplata prema njemu potroen zakonito i namjenski.
– Sigurno je da se niko ne bi igrao kredibilitetom na takav nain, s obzirom na to da je projekat finansiran novcem Svjetske banke. Znam koliko je projekat bio vaan, koliko je uloeno truda i rada, i mislim da smo opravdali oekivanja – rekao je Nikevi.


Tvrde da nijesu nenamjenski troili

U kancelariji za sprovoenje projekta, u kojoj je bila i Vesna Miranovi, odgovorili su da je svo angaovano osoblje sa Klinikim centrom, kao korisnikom granta i vodeom ustanovom koja je odgovorna za realizaciju projekta, potpisivalo ugovore u formatu koji je propisan pravilima Svjetske banke za angaman konsultanata. Naveli su da su u okviru INVO/HERIC programa koji sprovode ministarstva nauke i prosvjete, u saradnji i uz primjenu odgovarajuih pravila Svjetske banke, sprovedena dva konkursa za dodjelu grantova za realizaciju nauno-istraivakih projekata.
– Dvije komisije iskljuivo meunarodnih evaluatora su kroz dvije faze ocjenjivanja preporuile za finansiranje osam projekata, meu kojima je i projekat TELEMONTEKG, koji je prijavio Kliniki centar, sa rukovodiocem projekta prof. dr Vesnom Miranovi. Ministarstvo nauke je 29. maja 2015. godine potpisalo Ugovor o dodjeli nauno-istraivakog granta u vrijednosti od 315.000 eura sa Klinikim centrom Crne Gore, za realizaciju projekta TELEMONTEKG. Projektne aktivnosti su poele 1. juna 2015. godine sa periodom primjene od 24 mjeseca. Osnovni sadraj projekta TELEMONTEKG je razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema za brzu dijagnostiku bolesti srca u Crnoj Gori – kazali su u odgovorima na pitanja koja je „Dan” upitio Vesni Miranovi i ministru zdravlja Kenanu Hrapoviu.
Cilj je bio, kako se istie, da se tokom trajanja projekta sistem razvije do prvog prototipa, da se sprovede validacija sistema i otklone nedostaci, kao i da se stavi u pilot upotrebu i patentira.
– Namjera je da se na nain komforan za pacijenta, a pouzdan i informativan za ljekara, zabiljee promjene u radu srca koje su od znaaja za procjenu stanja zdravlja pacijenta. TM EKG omoguava simultani GSM transfer podataka do kardiologa, to znai da nema geografskih prepreka za brzo postavljanje dijagnoze. Veb aplikacija i aplikacija za pametne telefone omoguava ljekaru koji interpretira nalaz da to uradi brzo i svuda gdje ima pristup internetu. Sredstva za realizaciju projekta su utroena namjenski, u skladu sa odobrenim planom projekta, budetom i planom nabavki – svi pojedinani trokovi su bili u okviru planom predvienih iznosa – tvrde u kancelariji za sprovoenje projekta.
Kako su kazali, kategorije trokova su bile istraivaka oprema (dva EKG aparata) i ICT oprema, registracija i patentiranje novog ureaja, osnivanje start-ap kompanije u Crnoj Gori, honorari (26 osoba medicinske, IT, administrativne struke), obuka i organizovanje seminara/radionica, kolarina za doktorske studije, promotivni materijali i izrada veb aplikacija i internet stranice.
– Ostali indirektni trokovi (objava konkursa, bankarske provizije... U skladu sa ugovorom o realizaciji projekta, to jest sa pravilima koja se primjenjuju u njegovoj realizaciji, nijedan cent nije troen izvan ovih planiranih kategorija trokova, pristup imaju samo osobe sa deponovanim potpisom (ef raunovodstva i direktor Klinikog centra Crne Gore) – kazali su iz kancelarije za sprovoenje projekta.
Kako su za „Dan” kazali iz kancelarije za sprovoenje projekta, obavljana je i vanredna eksterna revizija, koja nije ustanovila bilo kakve nepravilnosti u troenju novca.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"