Evropski đir Pljevlja / - MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
17/05/2024 u 15:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije

- Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva - kazala je, između ostalog, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na manifestaciji “Evropski đir” koja je danas održana u Pljevljima.

Kako je naglasila, iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo da živimo dostojanstveno, da se osećamo sigurnim i imamo jednake prilike za napredak i razvo.

Ministarka je kazala da je događaj u Pljevljima prilika da se prisjetimo vrijednosti koje nas povezuju, da slavimo našu zajedničku budućnost i osnažimo posvećenost evropskim ciljevima.

- Ponosna sam što će Dan Evrope u najljepšem svjetlu danas predstaviti djeca, koja će kroz pjesmu i ples prenijeti vrijednosti Evropske unije, kao što su jedinstvo, solidarnost i mir, vrijednosti koje Crna Gora, a posebno Pljevlja, odavno baštine”, poručila je Gorčević.

Ona je kazala da je su na juče održanom Samitu lidera regiona u Kotoru, na visokom nivou razgovarali o Planu rasta, novoj vrsti pomoći i podrške koju nam pruža Evropska unija.

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije

- To napominjem jer želim da vas uvjerim da proces evropske integracije ne pripada samo – političarima, već svima vama, koji podjednako možete da doprinesete da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije - istakla je Gorčević.

Predsjednik opštine Dario Vraneš je istakao da, kada kažemo riječ Evropa odmah pomislimo na slobodu, poštovanje osnovnih ljudskih prava ali se zamislimo i kakva je bila naša prošlost i kakva će biti naša budućnost. On je podsjetio na istorijski i kulturni razvoj Opštine, od srednjeg vijeka do danas i ukazao neke od najvažnijih dostignuća u izgradnji  evropskog duha Pljevalja.

- Šta mi hoćemo danas? Hoćemo slobodu, jednakost, pravdu, jednaka prava prema svima.To je jasan cilj koji je sebi postavila sadašnja lokalna uprava: jednaka prava za sve. Ne smatramo da su evropske vrijednosti samo evropski fondovi i evropski novac. Hoćemo duhovni, kulturni i ekonomski preporod jer jedno bez drugog ne ide. Vjerujemo da su to vrijednosti koje baštini Evropska unija i da ćemo se vrlo brzo naći u punom smislu u porodici evropskih naroda - poručio je Vraneš.

Menadžerka opštine Pljevlja Ljiljana Đondović je kazala da prihvatanjem postulata Evropske unije gradimo put ka boljoj budućnosti. Kako je istaka, to je korak ka unapređenju kvaliteta života svih građana i stvaranju okruženja koje podstiče ekonomski rast, socijalnu inkluziju i pristup boljim uslugama.

- Pljevlja su multinacionalna sredina koja se ponosi bogatstvom svoje raznolikosti, različitim kulturnim identitetima i tradicijom što predstavlja temelj naše snage i kreativnosti. Različitost nas obogaćuje na mnogo načina – doprinosi našem umjetničkom izrazu, podstiče razumijevanje među ljudima i stvara otvoreno i inkluzivno društvo. Učimo kako da cijenimo i slavimo ono što nas razlikuje, jer je upravo u toj raznolikosti snaga koja nas povezuje - poručila je Đondović.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Liselote Isakson je izrazila zadovoljstvo što se opština Pljevlja pridružila obilježavanju Dana Evrope organizovanjem lijepih aktivnosti koje se bave muzikom, kulturom i kulturnom baštinom Pljevalja i poručila da danas Pljevlja predstavljaju najbolje iz Evrope.

- Vidim da su djeca, studenti i umjetnici već spremni da kroz igru, muziku i umjetnost slave EU i naše zajedničke evropske vrijednosti. Ovo jasno pokazuje da dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora postane dio porodice EU u vrlo bliskoj budućnosti - poručila je Isakson.

Ona je kazala da, kako Crna Gora ubrzava svoj put ka EU, opštine širom zemlje moraju postati još aktivnije i biti više uključene u proces evropskih integracija.

- To će omogućiti građanima da se upoznaju sa EU u svjetlu mnogih mogućnosti koje nudi proces evropskih integracija, čak i prije pristupanja, s ciljem poboljšanja kvaliteta života kroz različite modele podrške, projekte i programe - kazala je Isakson.

Bogatim programom, na Trgu „13. jul“,  predstavljeno je  bogatstvo pljevaljske kulture i umjetnosti kroz učešće lokalnih kulturno – umjetničkih društava „Volođa“ i „Pljevlja“, Gradskog tamburaškog orkestra, plesnog kluba „Sonrisa“, kao i djece i omladine sa teškoćama u razvoju – korisnika usluga JU „Dnevni centar“ i NVU „Zračak nade“.

Proslavom u Pljevljima, završena je manifestacija Evropski đir”, koju su organizovale  lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova Crne Gore, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru programa EU4ME.

Naziv “Evropski đir” simbolizuje dinamiku i energiju sa kojom Crna Gora pristupa procesu evropskih integracija, te naglašava važnost pokreta, napretka i zajedništva. Pod tim simboličnim sloganom je kroz seriju raznovrsnih događaja u nekoliko crnogorskih opština – Bar, Nikšić, Mojkovac, Berane, Žabljak, Petnjica i Pljevlja tokom maja mjeseca  obilježen Dan Evrope, sve sa ciljem jačanja evropskog duha i identiteta i proslave evropske budućnosti Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 22:37