Frida Kalo / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
14/05/2024 u 14:35 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nikšić: Muralom poslali poruku o snazi žene

Novi mural na zgradi stare "Desetke", na kojem su oslikane feministkinja Frida Kalo i aktivistkinja Džudi Hjuman oplemenio je centar Nikšića i poslao važnu poruku društvu o snazi žene, posebno žena sa invaliditetom kojima kroz ove i slične aktivnosti podršku pruža nevladina organizacija (NVO) "Mozaik".

Mural je izrađen u okviru projekta "OsnaŽENE – vidljive" koji sprovodi pomenuta NVO na čelu sa Blagojem Šturanovićem, koji je ovom prilikom kazao da su na ideju došli kroz kreativan proces u saradnji sa kreativnim timom.

- Trudili smo se da kroz ovaj projekat prikažemo snagu žene, posebno žena sa invaliditetom i da našoj zajednici prikažemo ove poznate žene koje su simbol feminizma kao pravca iz kojeg su i nastali svi ostali pravci za borbu za ljudska prava. Fridu Kalo smo izabrali upravo jer je osoba sa invaliditetom, a Džudi Hjuman jer je poznata aktiviskinja iz Amerike koja se izborila za prava svih osoba sa invaliditetom - kazao je Šturanović i najavio prvu modnu reviju osoba sa invaliditetom (OSI), koja će biti održana krajem mjeseca i izradu umjetničkog filma o ženama sa invaliditetom iz Crne Gore u cilju osnaživanja njihovih kapaciteta.

Aktivnost je svojim prisustvom podržao i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković koji je kazao da se trude da podrže OSI u svim aktivnostima i zajedno pošalju poruku o egzistencijalnim problemima sa kojima se suočavaju.

- U proteklmom periodu smo kroz djela pomogli OSI, ustupili smo NVO "Mozaik" opštinske prostorije na korišćenje, pomogli smo otvaranje kluba "Adapt", donirali vozila za prevoz OSI, obezbjedili socijalni servis prevoza za OSI. Trudimo se i da kroz adaptaciju infrastrukture, semafora i trotoara, kao i zgrade Opštine koju smo prilagodili slabovidim osobama pomognemo, a mislim da ćemo do kraja godine sve semafore u gradu opremiti zvučnom signalizacijom - kazao je Vuković dodajući da sve predloge i inicijative dožive krajnje obavezujuće.

Mural su oslikale umjetnica Milena Krivokapić i novinarka Irena Rašović.

Projekat je finansiran kroz program "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M‘BASE" koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung, Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mrežom i u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 19:20