Obilježen Svjetski dan pčela u Spužu, posađeno drvo medonosne lipe / - MPŠV
16/05/2024 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obilježen Svjetski dan pčela u Spužu: Posađena stabla medonosne lipe

U okviru obilježavanja Svjetskog dana pčela, u dvorištu Osnovne škole "Njegoš" u Spužu, koja je ove godine bila domaćin proslave, posađena su stabla medonosne lipe, kao simboličan doprinos očuvanju pčelinjih populacija i biodiverziteta.

Medonosne biljke pružaju neophodan izvor nektara i polena za pčele, omogućavajući im da prežive i obavljaju svoju vitalnu ulogu u oprašivanju biljaka.

Današnjoj manifestaciji koju je organizovao Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Slovenije, prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, princ Nikola Petrović Njegoš, predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović i Radule Miljanić predsjednik Saveza udruženja pčelarskih organizacija.

- Danas, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana pčela, želim vas sve pozvati da se pridružite globalnom pokretu očuvanja pčela. Ova prilika bi trebala da nas podsjeti da su naše aktivnosti od suštinskog značaja za zaštitu ovih dragocjenih stvorenja i da je naša budućnost neraskidivo povezana s njihovim opstankom - kazao je ministar Joković.

image

Obilježen Svjetski dan pčela u Spužu, posađeno drvo medonosne lipe

- MPŠV

Predsjednik opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović je izrazio svoje zadovoljstvo što se manifestacija obilježavanja Svjetskog dana pčela održava upravo u Danilovgradu, koji se može pohvaliti sa 79 registrovanih proizvođača meda. Dodao je i da je obaveza svih, na lokalnom i državnom nivou da stvore adekvatne uslove i daju podršku razvoju pčelarstva i zaštiti pčela.

Ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori, Bernarda Gradišnik podsjetila je da je upravo iz Slovenije potekla inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se obilježava Svjetski dan pčela.

- Veliko mi je zadovoljstvo i radost što danas povodom Svjetskog dana pčela zajedno sadimo ove medonosne lipe. Lipin list je simbol moje zemlje Slovenije - istakla je ambasadorka Gradišnik.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, istakao je da ono što je za njih važno jeste činjenica da Pčelarski Savez Crne Gore u okviru svojih mogućnosti pruža podršku svojim članovima i opštinskim udruženjima, što uglavnom čine i lokalne uprave a naročito resorno ministarstvo.

Podsjetimo, Svjetski dan pčela obilježava se 20. maja kao dan posvećen promovisanju važnosti pčela i njihove zaštite širom svijeta. Porijeklo ovog dana može se pratiti od inicijative koju je pokrenula Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u saradnji sa Savezom pčelara Slovenije. Na osnovu ove saradnje, 20. maj je odabran kao Svetski dan pčela, jer se poklapa sa rođendanom Antona Janše, pionira moderne pčelarske tehnike i slovenačkog pčelara koji je imao veliki uticaj na razvoj pčelarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 16:38