Nikola Đurašković i Kristian Lećeze / - PRIJESTONICA CETINJE
13/05/2024 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Potpisan Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju između Cetinja i Gaete

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i grada Gaete Nikola Đurašković i Kristian Lećeze, potpisali su danas Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju.

- Prijestonica Cetinje i grad Gaeta povezani su istorijskim vezama, a oba grada  privržena su principima slobode, mira i bratstva koji se prepoznaju u politici prijateljstva i za jednu ujedinjenu Evropu, navodi se u tekstu Sporazuma koji je potpisan danas u Gaeti. Gradonačelnici su se Sporazumom obavezali da preduzimaju inicijative i sprovode intervencije u cilju unapređenja razmjene u sektorima turizma, kulture, obrazovanja, sporta, ekonomskog razvoja, promociju grada i lokalnih proizvoda, ostvarujući punu i stalnu saradnju, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Đurašković je kazao da se potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju, spajaju dvije veličanstvene tačke naše istorije i kulture: Cetinje, prijestonica Crne Gore, istorijski i kulturni centar, koja je kroz vjekove svog postojanja bila mjesto gdje su se rađale ideje o slobodi i nezavisnosti, i sa druge strane Gaeta – svjedok vremena, koja je od antičkih vremena do modernog doba bila centar kulturnih, trgovinskih i političkih dešavanja.

- Naša buduća saradnja će se oslanjati na bogatstvo naše istorije i baštine kojom se ponosimo, ali će istovremeno gledati prema budućnosti, prema novim mogućnostima i izazovima. Drago mi je što naša Prijestonica nastavlja da širi mrežu pobratimskih gradova koje su naše veliko bogatstvo i uvjeren sam da naše veze nijesu samo formalne, već iskrene i prožete uzajamnim poštovanjem i dobrim namjerama. U tom smjeru, današnja svečanost označava novi početak, ne samo za Cetinje i Gaetu, već i za sve naše građane, a ovaj Sporazum konkretan korak ka jačanju naših veza, ideja, zajedničkih inicijativa i razmjeni znanja i iskustava, kazao je Đurašković.

Đurašković u posjeti pobratimskom gradu Spoletu

Na sastanku sa predstavnicima grada Gaete, gradonačelnik Đurašković je predstavio inicijativu Fondacije Sveti Petar Cetinjski i Udruženja Italia-Montenegro „Regina Elena” koja se odnosi na podizanje spomen obilježja crnogorskoj vojsci u Gaeti, što je gradonačelnik Gaete sa zadovoljstvom prihvatio. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 04:25