Milovan Drecun / - RTRS
15/05/2024 u 23:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Drecun: Bez ZSO nema trajnog rješenja za upotrebu dinara na KiM

Bivši predsjednik parlamentarnog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da je za pronalaženje trajnog rješenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara potrebno formiranje Zajednice srpskih opština.

On je dodao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da formira ZSO.

On je rekao da je jednostrana odluka Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM nanijela veoma veliku štetu srpskom narodu u smislu onemogućavanja da mogu normalno da žive, primaju plate, penzije, druga socijalna davanja, da može da funkcioniše zdravstvo, obrazovanje i da Srbi mogu da imaju podršku u obavljanju privatnog biznisa, ali takođe i onemogućila Beogradu da može u potpunosti na regularan i miran način da pomaže srpskom narodu da opstane.

Drecun je naglasio da je šteta ove odluke Prištine nemjeraljiva i da je ona usmjerena ka tome da se stvore što teži uslovi za život srpskom narodu na KiM kako bi ljudi odlučili da odu sa KiM. Iako nekada izgleda kao da je to pretjerano gruba kvalifikacija da Kurti želi na taj način etnički da očisti do kraja KiM od srpskog naroda, Drecun kaže da ona jeste tačna u situaciji kada neko onemogućava normalne uslove za život.

- Pitanje je da li ćete moći da uđete u kafić da platite kafu dinarima, ako to uradite neko će vas kazniti, kojim kaznama to je sve neizvjesno. Da li ćete moći da kupite hljeb za dinare, da li ćete moći da platite ljekove, po ovome kako izgleda ta odluka to ništa neće moći da se radi. Jednostavno dinar ne može da se upotrebljava - naveo je on.

Sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu završen bez dogovora

Prema njegovim riječima, prelazni period Priština nije iskoristila da revidira tu odluku ili da je povuče, već samo da se politički opravda pred međunarodnom zajednicom, ne želeći da postigne nikakav dogovor sa Beogradom.

- Šest rundi razgovora u prelaznom periodu, znači nema političke volje kod Prištine da bilo šta promijeni u toj odluci. Oni će ostati pri tome i pitanje je kako će se pronaći mehanizam da se dalje pomaže sprskom narodu u obimu i mjeri u kojoj je potrebno da bi Srbi mogli iole normalno da žive i da odustanu od daljeg iseljavanja - izjavio je Drecun.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Drecun je rekao da specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posljednjih dana izlazi sa nekim optimističnim izjavama, da je podnio neki svoj predlog i Beogradu i Prištini i sada čeka da vidi da li je moguće da se postigne dogovor oko tog predloga. Kako je naveo, Lajčak smatra da će biti moguće postići neko privremeno rješenje koje je, napominje Drecun, uvijek koristilo Prištini da nametne kao konačno rješenje ono što je jednostrana mjera Prištine.

- Privremeno rješenje ne bi bilo suštinski drugačije od ovoga što je ta odredba Centralne banke Kosova. Iako postoji taj Lajčakov optimizam, ja mislim da Priština nije spremna na postizanje političkog dogovora koji bi bio prihvatljiv za obje strane. Možda se pronađe neko privremeno, kratkoročno rješenje, ali bez ZSO to će biti nemoguće postići - ocijenio je on.

Stano i Lajčak: Ne postoji spremnost Beograda i Prištine da se pronađe kompromis

Kometarišući to što se na dnevnom redu Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji će zasjedati 16. i 17. maja, nije pitanje članstva Kosova u SE, Drecun je rekao da je očigledno da oni koji su željeli po kratkom postupku da uguraju Kosovo u SE nemaju očekivanu podršku i da je neizvjesno kakvo bi bilo glasanje, kao i da je sam proces prijema Kosova u SE već dovoljno kompromitovan zato što je umjesto jednoglasne odluke, sada potrebna dvotrećinska odluka što kompromituje priču oko toga da je Kosovo ispunilo očekivanja i standarde koji su potrebni za članstvo u SE.

- Kurti je pokuša da razvodni tu priču zašto se odbija u ovoj fazi da se stavi na dnevni red, rekao je da ZSO nema veze sa SE, samo sa Briselskim dijalogom. Nije u pravu zato što kada se razmatra vladavina prava, poštovanje ljudskih prava onda je Zajednica izuzetno bitna jer se ona odnosi na poštovanje ljudskih prava srpskog naroda - objasnio je on.

S obzirom da ne ispunjava te osnovne uslove, Drecun dodaje da onda ne može da se očekuje pozitivan ishod glasanja što je, smatra on, uzorokovalo odlaganje. Iako do posljednjeg trenutka same sjednice Komiteta ministara može da bude promijenjen dnevni red, Drecun kaže da Kurti vođen unutrašnjim političkim razlozima, jer mu je ovo izborna godina i želi da dobije novi mandat, ne može da odustane od glavnog obećanja koje je dao da neće formirati ZSO, i da će žrtvovati prijem Kosova u SE u ovoj fazi za novi mandat koji treba da dobijemo na narednim izborima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 14:32