Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
17/05/2024 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iz Prištine najave o nacrtu statuta ZSO - Stano: Treba ga predstaviti u okviru dijaloga

Portparol EU Peter Stano izjavio je da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine budući da je nepoznat za evropske institucije.

- Sadržaj statuta koji je najavljen iz kosovske vlade je nepoznat i o njemu se nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU. Stoga je u ovoj fazi nemoguće procijeniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine - napisao je Stano u odgovoru na pisanja kosovskih medija.

Podsjetimo, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je ranije da je pismom obavijestila Savjet Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje “mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu”. Kako se navodi, taj nacrt biće upućen na tumačenje Ustavnom sudu do kraja mjeseca.

- Pozdravljamo spremnost Kosova da se konačno angažuje sada, jer od 2013. godine, nažalost, Kosovo nije preduzelo nikakve korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, a time i ka povećanju zaštite prava pripadnika manjina, uprkos velikim mogućnostima da to učini -  napisao je Stano, prenosi N1.rs.

On podsjeća i da su „dijalog uz podršku EU i prijava Kosova za članstvo u Savjetu Evrope (SE) odvojeni procesi“.

- Međutim, i EU i SE su organizacije zasnovane na poštovanju vladavine prava, ljudskih prava i zaštite prava ljudi koji pripadaju nacionalnim manjinama - navodi Stano.

Prema njegovim riječima, uspostavljanje ZSO ili Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je zovu u Prištini, dugotrajna je neispunjena obaveza Kosova koja proizilazi iz Sporazuma o dijalogu iz 2013. godine – jedinog Sporazuma o dijalogu koji je ratifikovao kosovski parlament sa dvotrećinskom većinom glasova.

- Stoga je to jasna pravna obaveza za Kosovo prema međunarodnom pravu, a time i pitanje vladavine prava važno za obje organizacije - naglasio je Stano.

Istovremeno, kaže, u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu, Statut kojim se uspostavlja ZSO treba da bude predstavljen i razmatran u dijalogu Beograda i Prištine.

Stano podsjeća i da je u oktobru prošle godine, EU, uz podršku svojih država članica i partnera predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO, zasnovanog na „najboljim evropskim modelima i praksi, kao i kosovskom zakonskom okviru“.

Evropski savjet je u decembru 2023. pozdravio spremnost Beograda i Prištine da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio Fasilitator EU, dodao je Stano.

- Ovo je formalno priznanje dokumenta od svih 27 država članica EU - poručio je Peter Stano.

Komitet ministara SavJeta Evrope sastaje se 16. i 17. maja u Strazburu. To telo daje konačnu riječ o prihvatanju neke države u članstvo. Generalna skupština te organizacije je 18. aprila ubedljivom većinom izglasala preporuku za prijem Kosova u SavJet Evrope.

Sadržaj predloga iz Prištine, kazao je, nepoznat je za evropske institucije i o njemu se nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU.

- Stoga je u ovoj fazi nemoguće procijeniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine -  zaključio je Stano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 15:42