Robert Fico / Shutterstock
16/05/2024 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Fico u bolnici kratko razgovarao s novoizabranim predsjednikom Pelegrinijem

Novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pelegrini razgovarao je danas vrlo kratko s premijerom Robertom Ficom u bolnici u Banskoj Bistrici, gdje su ga prošle noći operisali poslije atentata u mjestu Handlova, kada je pet metaka iz pištolja na njega ispalio jedan Slovak nezadovoljan politikom Vlade.

Pelegrini je kazao novinarima ispred Ruzveltove bolnice da je Fico „za dlaku je izbjegao smrt“ da su rane bile „nekoliko santimetara dalje“.

- Fico je bio u stanju da izgovori samo nekoliko rečenica i odmah se umorio. Razgovor je bio lične prirode - rekao je on.

Pelegrini nije potvrdio vijesti medija da Fica čeka još jedna operacija, ovog puta kuka.

Pelegrini je apelovao na Slovake da se sada, 24 sata poslije atentata, zamisle da je u Slovačkoj „pređena crvena linija kao nikad do sada“ i pozvao ih da o Ficu ne razmišljaju kao o premijeru već kao o čovjeku „koga je sumanuti pojedinac pokušao da ubije samo zato što se nije slagao sa politikom Ficove vlade“.

- To nije stvar samo Slovačke. Tenzije ne rastu samo tu. Vidjeli smo napade tokom predizborne kampanje u Njemačkoj. Nije to samo problem Slovačke. Političari u Evropi moraju da razmišljaju kako da se izbjegnu takve situacije - kazao je Pelegrini.

Pelegrini je podsjetio da je danas, zajedno s odlazećom predsjednicom Zuzanom Čaputovom, pozvao lidere svih slovačkih političkih partija na sastanak na kojem će jasno ukazati da Slovačka mora da se vrati u normalan život.

- Život kada možemo da se takmičimo argumentima, činjenicama ali nikada ne smijemo da pređemo bilo u parlamentu, bilo na mitinzima u huškanje pristalica na proteste - kazao je Pelegrini.

Slovačka ne uvodi vanredno stanje

Ranije danas vicepremijer i ministar odbrane Robert Kalinjak izjavio je da je slovačka vlada odlučila da ne uvodi vanredno stanje poslije atentata, već da samo pojača obezbjeđenje zvaničnika i ugroženih kategorija, uključujući novinare.

Ministar policije nakon atentata na Fica: Slovačka na ivici građanskog rata

- Ne želim da zadiremo u građanske slobode i prava. Želim da idemo putem smirivanja društva. Ako bi se pogoršala bezbjednosna situacija, uvijek možemo to da uradimo - kazao je Kalinjak novinarima poslije sastanka Savjeta bezbjednosti Slovačke i sjednice Vlade.

Operacija slovačkog premijera posle atentata trajala pet sati: Stanje i dalje teško

Političke stranke u Slovačkoj odlučile su da prihvate apel izabranog predsjednika države Petera Pelegrinija da odustanu od kampanje pred junske izbore za Evropski parlament ili da je smanje što je moguće više.

Odmah poslije jučerašnjeg atentata na Fica, opozicija je otkazala velike proteste zbog nastojanja vlade da uvede izmjene u pravosuđe i javne medijske servise po modelu Mađarske i donedavno Poljske, zbog čega su obje zemlje bile u sporu sa Evropskom unijom, koja je ocijenila da te reforme ugrožavaju vladavinu prava i slobodu medija.

(VIDEO) Ranjen slovački premijer: Robert Fico operisan, u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti

Većina stranaka je isključila mogućnost komentarisanja vijesti o atentatu na svojim sajtovima ili društvenim mrežama, a policija je zatražila od slovačkih medija da učine isto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 00:14