Protest u Gruziji / - FOTO: EPA
14/05/2024 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Haos u parlamentu Gruzije: Usvojen sporni zakon o stranim agentima

Gruzijski parlament usvojio je kontroverzni zakon o „stranim agentima“ uprkos širokom protivljenju građana i upozorenjima Evropske unije da bi njegovo donošenje ugrozilo šanse zemlje da se pridruži bloku.

Prije početka glasanja o zakonu u gruzijskom parlamentu došlo je do sukoba.



Novi zakon će zahtijevati od organizacija koje primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao „agenti stranog uticaja“ ili će se suočiti sa teškim kaznama. Protivnici kažu da je zakon napravljen po uzoru na slične zakone u Rusiji koje je Kremlj koristio da uguši opoziciju i civilno društvo.
Mnogi građani Gruzije strahuju da će se zakon o stranim agentima koristiti na isti način u njihovoj zemlji. Masovne demonstracije već danima parališu glavni grad Tbilisi.

Gruzijski san, vladajuća partija koja je progurala zakon, uzvratila je kritikama, rekavši da će taj potez promovisati transparentnost i nacionalni suverenitet.

Gruzijski parlament sada ima 10 dana da pošalje nacrt predsjednici Salome Zurabičvili, koja je već obećala da će staviti veto. Predsjednica ima dvije nedjelje da to uradi, ali parlament može da poništi njen prigovor prostom većinom.

(VIDEO) Protesti u Gruziji zbog zakona o stranim agentima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 19:51