/ Shutterstock
16/05/2024 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hamburg uvodi zabranu nošenja nikaba i burke u školama

U školama u gradu i saveznoj pokrajini Hamburgu biće zabranjeno pokrivanje lica nikabom ili burkom, prenose njemački mediji.

- Škola i pokrivanje lica ne idu jedno s drugim. Vidjeti lice sagovornika je važno za komunikaciju - rekao je Nils Hansen, stručnjak za obrazovanje hamburškog ogranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Za donošenje zakona koji bi omogućio zabranu pokrivanja lica glasali su svi zastupnički klubovi u pokrajinskom senatu, osim stranke Ljevica.

Zakonska inicijativa je pokrenuta nakon što je sud u Hamburgu 2020. prihvatio tužbu 16-godišnje učenice koja se žalila zbog isključenja s nastave jer je nosila nikab. Sud je tada presudu obrazložio time da ne postoji zakonski temelj za takvu zabranu.

Hansen je objasnio kako nikab na hamburškim školama nije masovna pojava i da se radi o desetak slučajeva, ali je donošenje zakona opravdao potrebom da škole u svojim odlukama mogu da se pozovu na zakon.

Nošenje zaštitne maske kao zaštita od zaraze i marame kao pokrivala za glavu je i dalje dozvoljeno.

U Njemačkoj se uvijek iznova pokreće pitanje zabrane pokrivanja lica iz vjerskih razloga a s obzirom na to da je obrazovna politika u nadležnosti saveznih pokrajina, to pitanje nije jedinstveno riješeno na području čitave zemlje.

U Hamburgu su posljednjih nedjelja održani protesti islamista na kojima se tražilo uvođenje šerijata u Njemačkoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 11:42