Ilustracija / - RTS
11/05/2024 u 07:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kijev: Rusi ubacuju na front svu borbenu opremu; Ukrajini stižu lovci F-16

Ne zaustavljaju se borbe širom Ukrajine. Kijev saopštio da je zaustavljena ruska ofanziva u Harkovu, ali borbe i dalje traju.

Oleskander Pavljuk, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, izjavio je da će rat u Ukrajini ući u kritičnu fazu u naredna dva mjeseca jer, tvrdi, Moskva pokušava da iskoristi kašnjenja u isporuci oružja Kijevu.

- Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija bi mogla da se okrene protiv nje - rekao je general Pavljuk.

Pavljuk je, takođe, naveo da rusko osvajanje Časiv Jara ne bi imalo “odlučujući značaj” jer je, smatra, riječ o “običnom urbanom naselju”.

Gubitak Časiv Jara, rekao je on, ne bi imao “odlučujući značaj” jer je to samo “obično urbano naselje”.

- Odbrana Kijeva ostaje jedna od naših glavnih briga, bez obzira koliko je teško na istoku. To je srce Ukrajine i znamo ključnu ulogu koju će odbrana glavnog grada imati u budućnosti - naveo je Pavljuk.

Granatirano skladišta nafte u Lugansku, troje poginulo

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam njih je povređeno u ukrajinskom napadu na skladište nafte u gradu Rovenki u Luganskoj oblasti, izjavila je ministarka zdravlja te oblasti Natalija Paščenko.

- Usljed granatiranja, vatra je zahvatila skladište nafte, a oštećene su i kuće u okolini - saopštile su prethodno lokalne vlasti.

Vatrogasci na licu mjesta pokušavaju da spriječe širenje vatre na stambene objekte.

Osmoro povrijeđenih u ukrajinskom napadu na Belgorod

Snage ruske PVO oborile su nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema preliminarnim informacijama povrijeđeno je osam civila, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je naveo je troje povrijeđenih prebačeno u oblasnu kliničku bolnicu, a da je dvoje hospitalizovano u gradskoj bolnici.

Još troje povrijeđenih dobilo je ljekarsku pomoć na licu mjesta, prenosi RIA Novosti.

Gladkov je naveo da je u Belgorodskoj oblasti prouzrokovana šteta na više od 40 privatnih domaćinstava. Belgorod se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Bitka za Harkov

Bitka za Harkov, kao i ruski kombinovani napad na više ukrajinskih oblasti, uz pomoć dronova “šahed“ i vođenih raketa, obilježili su dejstva na frontu tokom jučerašnjeg dana.

Predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage uspjele da zaustave rusku ofanzivu u pravcu Harkova, ali bitke i dalje traju.

Ukrajinski mediji prenose da su ruske trupe zauzele četiri pogranična sela u Harkovskoj oblasti, ali ukrajinska strana nije potvrdila nikakav gubitak teritorije.

I sa ruske strane stižu izvještaji o ukrajinskim napadima na teritoriju Rusije. Prema tim izvještajima, nekoliko ukrajinskih dronova i raketa oboreno je iznad Belgoroda i Moskve. Ruske agencije prenose da je u jednom takvom napadu pogođena rafinerija nafte u oblasti Kaluga.

U međuvremenu, iz SAD stiže vijest da se priprema novi paket vojne pomoći za Kijev vredan 400 miliona dolara.

SAD priprema paket vojne pomoći od 400 miliona dolara za Ukrajinu

Paket uključuje artiljeriju, municiju za sistem protivvazdušne odbrane “patriot”, protivtenkovsku municiju, rakete, granate, oklopna vozila i malokalibarsko oružje koje se odmah može koristiti na ratištu.

Što se tiče borbenih aviona F-16 koje je Kijev tražio od zapadnih saveznika, očekuje se da oni stignu u junu ili julu. Izvor Rojtersa nije naveo koja će zemlja isporučiti ove lovce američke proizvodnje, ali su se na to do sada obavezale Danska, Holandija, Norveška i Belgija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 17:52