Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION POLJSKA, ZASTAVA
18/05/2024 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljska s 2,3 milijarde eura jača granicu ka Rusiji i Bjelorusiji

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Krakovu da je 2,3 milijarde eura namijenjeno za savremenu opremu i izgradnju utvrda na istočnoj granici, s Bjelorusijom i Rusijom i da su radovi počeli.

- Taj narodni plan odbrane i odvraćanja nazvali smo ‘Štit Istok‘... koji će nas odbraniti od napada sa istoka, onih potencijalnih, ali prije sve će imati cilj da odvrati neprijatelja. Sistem utvrda, jačanje, osavremenjavanje 400 kilometara granice s Rusijom i Bjelorusijom će biti faktor odvraćanja, strategija teranja rata od naših granica - kazao je Tusk, prenose mediji.

Premijer je danas u Krakovu na obilježavanju 80. godišnjice bitke kod Monte Kasina u Italiji, kada je antifašistička armija Poljske zajedno sa saveznicima oslobađala Italiju u Drugom svjetskom ratu.

Na granici sa Bjelorusijom i Rusijom prethodna vlast konzervativne stranke Pravo i Pravda podigla je ogradu visoku preko pet metara da zaustavi migrante.

Tusk: Poljska neće štedjeti sredstva za jačanje granice sa Bjelorusijom i Rusijom

Poljska bez obzira to ko je na vlasti, to tretira kao ruski i bjeloruski hibridni napad i pokušaj da se prebace desetine hiljada izbjeglica u Poljsku, destabilizuju je, kao i druge članice Evropske unije.

Tusk je najavio da će iduće nedjelje objaviti nove mjere za sprečavanje provokacija, sabotaža i diverzija u okviru hibridnih napada iz Rusije i Bjelorusije.

- Govorimo o potrebi izgradnje jake države, otporne na diverzije i sabotaže. Poljska će biti otporna država i do bola nemilosrdna prema svima ko pokušava da destabilizuje stanje u našoj zemlji - kazao je Tusk.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 11:15