Ranjen Robert Fico / - X/DARKWEB
16/05/2024 u 08:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slovački ministar tvrdi da je atentat na Fica politički motivisan

Preliminarna istraga jučerašnjeg atentata na remijera Slovačke Roberta Fica pokazala je da je taj napad "jasno politički motivisan", izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok.

Ispred bolnice u Banskoj Bistrici, gdje doktori operišu Fica duže od tri sata, Eštok je sinoć rekao novinarima da je osumnjičeni za atentat na Fica uhapšen.

Ministar odbrane Robert Kalinjak nadovezao se na izjavu Eštoka, rekavši da "nema sumnje" da je napad politički motivisan.

Kalinjak je kazao da se doktori bore za život 59-godišnjeg Fica, koji je pogođen sa nekoliko metaka u gradu Handlova, oko 140 kilometara od Bratislave.

Stanje Fica Kalinjak je opisao kao "izuzetno ozbiljno".

(VIDEO) Fico nakon operacije u stabilnom stanju, privedena žena atentatora

Napadač je na Fica ispalio najmanje četiri hica ispred kulturnog centra u Handlovi, gdje se Fico sastajao sa pristalicama, saopštila je vlada.

Slovački premijer je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, koja se nalazi 29 kilometara od Handlove, jer bi put do Bratislave bio predug.

Zbog atentata na premijera Slovačke saziva se Savjet bezbjednosti

Fico dugo važi za političara koji stvara podjele i u Slovačkoj i šire, a njegov prošlogodišnji povratak na vlast, na talasu proruske i antiameričke kampanje, izazvao je još veću zabrinutost u Evropskoj uniji da će on udaljiti Slovačku od zapadne politike.

Vlada Fica je obustavila isporuke oružja Ukrajini, a kritičari su zabrinuti da će on skrenuti Slovačku, članicu NATO-a, sa prozapadnog kursa i krenuti stopama populističkog premijera Mađarske Viktora Orbana.

Od povratka Fica na vlast, hiljade su u više navrata protestovale u Bratislavi i širom Slovačke zbog njegove politike.

Atentat je izveden u jeku kampanje za izbor poslanika Evropskog parlamenta, tri nedjelje prije glasanja, u vrijeme sve veće zabrinutosti da bi populisti i nacionalisti slični Ficu mogli da ostvare dobar rezultat širom EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 02:39