/ Shutterstock
16/05/2024 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Švajcarci otkrili visok nivo toksina u mljevenoj paprici iz Srbije

U mljevenoj paprici porijeklom iz Srbije na tržištu Švajcarske otkriven je visok sadržaj alternaria toksina, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obavještavanje o hrani.

Visok nivo alternaria toksina tenuazonske kiseline u mljevenoj paprici pronađen je prilikom zvanične kontrole tržišta u Švajcarskoj, navodi se na portalu RASFF.

Nema detalja o preduzetim mjerama.

Navodi se da je maksimalno dozvoljeni nivo ovog toksina u mljevenoj paprici 10000 µg/kg (mikrograma po kilogramu), dok je u mljevenoj paprici iz Srbije otkriveno 15102 µg/kg, praktično 51 odsto više od maksimalno dozvoljene količine.

U radu koji je 2014. objavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju mesa pod nazivom “Mikotoksini u lancu ishrane – analiza rizika i značaj za javno zdravstvo” (autora Dragana Milićevića, Jelene Nedeljković-Trailović i Zorana Mašića), navodi se da “podaci o toksikološkim efektima ukazuju da alternaria toksini ispoljavaju citotoksični, fetotoksični i/ili teratogenani efekat”.

- Alternaria toksini su sekundarni metaboliti plijesni roda Alernaria, prvenstveno A. alternata. Pretpostavlja se da grupu alternaria toksine čine oko 30 mikotoksina. Među najznačajnije alternaria toksine spadaju alternariol, arternariol metil etar, altenuen, altertoxin (ATX I, II i III) i tenuazonska kiselina - navodi se u radu.

image

Rezultati testiranje

eur-lex.europa.eu

Prisustvo alternaria toksina najčešće je utvrđeno u voću i povrću, međutim, kako se ističe – podaci o zastupljenosti i koncentraciji alternaria toksina u žitaricama su nedovoljni.

U radu se ističe da se pojava ezofagealnog kancera kod ljudi u pojedinim regionima Kine dovodi u vezu sa prisustvom alternaria toksina u žitaricama.

Ovo su, prema zvaničnim podacima Evropske unije, dozvoljene količine alternaria toksina tenuazonske kiseline u pojedinim namirnicama u zemljama EU:

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 08:21