Ilustracija / - EPA/EFE
13/05/2024 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija otvorila novi front u sjeveroistočnoj Ukrajini

Rusija je uspjela da otvori novi front u sjeveroistočnoj Ukrajini zbog kašnjenja zapadnog oružja, tvrdi guverner regiona koji je trenutno pod jakim udarom Rusa.

Guverner Harkova Oleg Siniehubov odbacio je kritike o navodnom nedostatku ukrajinskih utvrđenja na granici s Rusijom, insistirajući na tome da je odbrana jaka. Međutim, jedan ukrajinski vojnik odlučio je javno da kritikuje pripreme Ukrajine za ruski prodor na sjeveroistoku zemlje.

Denis, koji učestvuje u odbrani Harkova, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da je odlučio da progovori jer, kako je rekao, "možemo umrijeti i niko neće čuti istinu".

- Prva linija odbrane i rovova jednostavno nije postojala - napisao je on.

Opisujući šta se dogodilo kada su ruske kopnene trupe, potpomognute vazdušnim napadima i artiljerijom, jednostavno prošetale graničnim područjem u petak, napisao je: "Neprijatelj je slobodno ušao u sivu zonu duž cijele linije kordona, koja u principu nije trebalo da bude siva".

Upitan da li je Ukrajina sporo gradila utvrđenja za obranu regiona, guverner Sinehubov je rekao: "Poslali smo vojne jedinice. Pojačavamo naše napore i na ovom području. Stoga, naglašavam, da je situacija trenutno u potpunosti pod kontrolom".

Ipak, priznao je da je ruski napad sve veći.

- U suštini, linija fronta se širi dok neprijatelj napreduje s više pozicija - rekao je Siniehubov za Skaj njuz.

Na pitanje da li misli da je sporost saveznika na Zapadu da snabdiju ukrajinske trupe oružjem i municijom ostavila Ukrajinu izloženom, rekao je: "Da".

- Mi to osjećamo, osjećaju to i naši vojnici na ratištu. Praktično, šest mjeseci vodimo odbrambenu operaciju, čekamo nove zalihe. I naravno, neprijatelj nas nadmašuje u naoružanju - ne kvalitetom nego količinom - dodao je.

Rusija je inače, poslala hiljade vojnika u sjeveroistočnu Ukrajinu u sklopu nove ofanzive - najznačajnijeg napada na Harkov od početka rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 19:19