FBI nudi 250.000 dolara za informaciju o najtraženijoj prevarantkinji / - DRUšTVENE MREžE
17/05/2024 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

FBI nudi 250.000 dolara za informaciju o najtraženijoj prevarantkinji

Na listi deset najtraženijih kriminalaca na svijetu američkog FBI jedno lice odudara od ostalih. Nasmijana i jarko našminkana, Ruža Ignjatova djeluje sređeno čak i na sopstvenoj potjernici.

Ova njemačka državljanka bugarskog porijekla je jedina žena u ovoj neslavnoj grupi, ali kao i ostali bjegunci koristi nekoliko imena.

Najpoznatija je po alijasu Ruža Plamenova ili doktorka Ruža Plamenova, kao i skraćenom verzijom "Ruža P." Široj javnosti poznatija je po nadimku koji joj je nekada imponovao - Kriptokraljica.

Ruža Plamenova Ignjatova orkestrirala je prevaru vrijednu nekoliko milijardi dolara. Ona je bila osnivač VanKojna, bugarske kompanije koja je plasirala na tržište navodne kriptovalute. Navodno je, zajedno sa savjetnikom i kolegom Frenkom Šnajderom davala intrukcije potencijalnim investitorima da prebace svoja investiciona sredstva na račune njene kompanije, kako bi mogli da kupe specijalne pakete VanKojn kompanije. Zahvaljujući više ovakvih prevara, procjenjuje se da je Ignjatova uz pomoć svoje kompanije zaradila više od četiri milijarde dolara.

Prevarantkinja je nazivala sebe kriptokraljicom i svoju kompaniju Vankoin reklamirala kao unosnog suparnika Bitkoinu na rastućem tržištu kriptovaluta. Samo 16 mjeseci kasnije, Ignjatova se ukrcala na avion u Sofiji za Atinu i potom nestala, jer je od tada niko nije video. Vlasti navode da je Vankoin bio piramidalna šema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara.

- Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će Vankoin biti ‘ubica Bitkoina‘. Zapravo, Vankoini su bili potpuno bezvrijedni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem - natjerati obične ljude širom svijeta da im predaju svoj teško zarađeni novac - rekao je Demian Viliems glavni tužilac Njujorka.

Nakon što je ukrala ogroman novac nestala je bez traga i još uvijek je na slobodi. FBI, u cilju njenog pronalaženja, nudi nagradu od 250.000 dolara bilo kome ko ima više informacije o tome gdje se nalazi.

U februaru 2018. podignuta je optužnica kojom se Ignjatova tereti po više tačaka – između ostalog, i za pranje novca, kao i zavjere radi izvršenja prevare sa hartijama od vrijednosti.

Prodala penthaus pred nosom policije

Svega tri godine prije potere za njom, Ruža Ignjatova je, prema sajtu OCCRP-a, kupila penthaus u Dubaiju, i to u jednom od elitnih naselja. U istom tom naselju je i Šnajder, inače bivši luksemburški obavještajac, imao nekretninu. Ignjatova je svoj stan od 500 kvadrata kupila preko lažne kompanije. Prema OCCRP-u, stan je bio prodat 2019. godine, kada su je tražili povodom podignute optužnice. Baš kao i ona, njen saučesnik Šnajder je uspio da proda svoj stan.

Ignjatova i Šnajder uspjeli su da obave poslove sa nekretninama uprkos zakonu Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je na snazi od 2019. i koji zahtijeva da agenti za nekretnine provjere profile kupaca i prodavaca nekretnina i prijave sve sumnjive kupovine tamošnjim vlastima.

Pod nerazjašnjenim okolnostima stavljen je na prodaju i njen luksuzni stan u Londonu vrijedan 12,5 miliona funti (14,2 miliona evra). Pretpostavlja se da je Ruža Ignjatova još uvijek u bijegu. Prema potjernici koji je objavio FBI, vjeruje se da putuje sa tjelohraniteljima ili saradnicima. Takođe, pretpostavlja se da je Ignjatova promijenila svoj izgled, uradivši više plastičnih operacija, prenosi NIN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 18:17