Antonio Gutereš / - EPA
12/05/2024 u 17:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gutereš poziva na hitan prekid rata Izraela i Hamasa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid rata Izraela i Hamasa, povratak talaca i povećanje humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

- Ponavljam svoj apel, poziv svijeta na hitan prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i hitno povećanje humanitarne pomoći. Ali prekid vatre će biti samo početak. Biće to dug put od razaranja i trauma ovog rata - rekao je Gutereš u video obraćanju na međunarodnoj konferenciji donatora u Kuvajtu, prenio je Frans pres.

Predsjednik SAD Džozef Bajden ocijenio je sinoć da bi prekid vatre u ratu u Gazi bio moguć već sjutra, ako bi Hamas oslobodio 128 talaca, koje krije na svojoj teritoriji poslije napada na jug Izraela 7. oktobra.

- Bilo bi prekida vatre sutra, ako bi Hamas oslobodio taoce - rekao je Bajden na skupu za prikupljanje sredstava za svoju kampanju kraj Sijetla, pošto je izbjegavao tu temu tokom tri slična događaja u petak.

- Izrael kaže da zavisi od Hamasa, ako žele to da učine, mogli bismo to okončati već sjutra. I prekid vatre bi sjutra počeo - rekao je američki predsjednik.

(VIDEO) Blinken negira da SAD imaјu dvostruke standarde

On je u srijedu upozorio Izrael da će Amerika prestati da ga snabdijeva artiljerijskim granatama i drugim oružjem, ako izraelske snage napadnu grad Rafu na jugu Gaze, zbog zabrinutosti za civilne žrtve prouzrokovane upotrebom američkih bombi, podsjećaju izraelski mediji.

Najnoviji indirektni pregovori Izraela i Hamasa o sporazumu za zaustvaljenje borbi u Gazi i oslobađanju talaca su prekinuti bez uočivlljivog napretka ove nedjelje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 22:57