/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
15/05/2024 u 09:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Haarec: Odnosi Izraela i Egipta na najnižem nivou od početka rata u Gazi

Visoki izraelski zvaničnici strahuju da bi Egipat mogao prestati da posreduje između Jerusalima i terorističke grupe Hamas u vezi sa primirjem u Gazi i sporazumom o taocima.

Oni upozoravaju da će vojna i obavještajna saradnja između zemalja biti narušena ako se trenutna kriza nastavi, navodi list Haarec.

Izvještaj dolazi u trenutku kada Izrael i Egipat optužuju jedni druge da ometaju protok pomoći u Gazu, nakon što je Kairo rekao da će se pridružiti južnoafričkoj tužbi za "genocid” protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, i nakon što su egipatski izvori zaprijetili da će planirana ofanziva u Rafi bi ugrozilo mirovni sporazum između zemalja iz 1979. godine.

(UŽIVO) Gvir pozvao na ponovnu izgradnju naselja u Gazi i raseljavanje Palestinaca; UN: Oko 450.000 ljudi izbjeglo iz Rafe

- Trenutna situacija u odnosima sa Egiptom najgora je od početka rata- rekao je jedan neimenovani zvaničnik, prenosi RTS.

Naglašava da iako je Kairo u prvim mjesecima rata razumio ciljeve Izraela za rušenje vlasti Hamasa u Gazi i da od kada je pokrenuta operacija u Rafi "Egipat namerno deluje protiv Jerusalima".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 18:52