/ - FOTO: UNSPLASH - ADAM WILSON FOURCOLOURBLACK - POžAR ILUSTRACIJA
12/05/2024 u 21:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Još traje evakuacija zbog požara u Kanadi

Prvi veliki šumski požar ove sezone nastavio je da se širi na zapadu Kanade. Dok se vatrogasci bore da obuzdaju vatru vlasti su evakuisale hiljade stanovnika.

Pored evakuacije, vlasti su  i upozoravale na loš kvalitet vazduha od Britanske Kolumbije do Ontarija, javlja Rojters.

Stanovnici grada u Britanskoj Kolumbiji su evakuisani, a u stanovništvu Fort Mekmareja, naftnog čvorišta u Alberti koji je pretrpio veliku štetu od šumskih požara 2016,. godine upućen je apel da se pripreme za odlazak.

Vlasti su danas saopštile da se vatra smirila, ali da se očekuje da će se proširiti s rastom temperature, prenosi N1.rs.

Zvaničnici u Alberti rekla su da je požar bio ekstreman i van kontrole, lociran 16 kilometara jugozapadno od Fort Mekmareja, a tokom vikenda zahvatao je oko 5.500 hektara, što je značajno više nego što je ranije prijavljeno.

U Britanskoj Kolumbiji zatražena je evakuacija hiljada stanovnika u dve regionalne opštinere – Northern Rockies i Fort Nelson First Nations jer se požar proširio na 2.483 hektara.

Gradonačelnik Northern Rockiesa Rob Frejzer rekao je da je požar nastao tako kada je jak vjetar srušio stablo na dalekovod.

Kanada je ove godine doživjela jednu od svojih najtoplijih zima uz malo ili nimalo snijega u mnogim područjima, što je pojačalo bojazan od vrućeg ljeta koje bi moglo pruzrokovati šumske požare zbog suše.

Agencija Rojters podsjeća da je 2016. godine više od 80.000 ljudi evakuisano iz Fort Mekmareja nakon što je požar uništio hiljade kućaa i zgrada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 07:29