/ - FOTO: UNSPLASH - MOHAMMED IBRAHIM
15/05/2024 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN pokrenule istragu o ubijenom humanitarnom radniku u Pojasu Gaze

Ujedinjene nacije su pokrenule istragu o napadu na vozilo UN koji je dogodio u ponedeljak u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kome je ubijen član međunarodnog osoblja.

To je saopštio  potparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Ubijeni radnik, penzionisani oficir indijske vojske Vajibhav Anil Kale, radio je pri UN odeljenju za bezbjednost i zajedno sa kolegom bio je na putu ka Evropskoj bolnici u Rafi kada se napad dogodio. Kaleov kolega je takođe povrijeđen u napadu, prenosi Rojters.

U izjavi u ponedeljak posle Kaleove smrti, Gutereš je ponovio „apel za hitan humanitarni prekid vatre i za oslobađanje svih taoca“, rekavši da sukob u Gazi ugrožava “ne samo za civile, već i humanitarne radnike“, prenosi Nova.rs.

(UŽIVO) Gvir pozvao na ponovnu izgradnju naselja u Gazi i raseljavanje Palestinaca; UN: Oko 450.000 ljudi izbjeglo iz Rafe

Zamjenik potparola generalnog sekretata UN Farhan Hak rekao je u utorak da su UN osnovale veće kako bi se utvrdile činjenice o napadu. Hak je prethodno napomenuo da je Kale prvi međunarodni zaposleni UN koji je ubijen u ratu u Gazi.

- Istraga je tek počela, detalji incidenta se još uvjek provjeravaju sa Izraelskim odbrambenim snagama - rekao je on.

Dodao je da se 71 član međunarodnog osoblja trenutno nalazi u Pojasu Gaze.

Misija Indije u UN u utorak je potvrdila smrt Kalea i saopštila da je “duboko ožalošćena“ zbog smrti humanitarnog radnika.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da su diplomatske misije u kontaktu sa “svim relevantnim stranama“ i da rade na povratku tela humanitarnog radnika u zemlju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 22:04