Koprivica, Bakrač i Čurović / -FOTO. PRIVATNA ARHIVA D. KOPRIVICE
16/05/2024 u 17:03 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odsanjala je sve svoje pjesme

Autorsko veče pjesnikinje Milice Bakrač održano je sinoć u podgoričkog Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović". O njenom stvaralaštvu govorio je prof. dr Dragan Koprivica, a stihove je govorio glumac Slaviša Čurović. Veoma umješno veče je moderirao Vladimir Karadžić

Milica Bakrač je svoju prvu zbirku "Nek me ptice krikom bude" objavila 1996. godine, a afirmaciju je počela sticati sa zbirkom "Azbučnik", koja je doživjela čak tri izdanja (2006, 2008. i 2010). Najnovija njena zbirka objavljena je prošle godine, riječ je o izabranim i novim pjesmama u knjizi "Hranitelj ptica" u izdanju Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski".

Kako ističe Koprivica, Milica Bakrač je jedna od najboljih pjesnikinja Crne Gore i regiona, što je dokazala sa svojih petnaest objavljenih knjiga i isto toliko uglednih nagrada. Značajnim Koprivica smatra i činjenicu da je Bakrač objavila izbor poezije Petra Drugog Petrovića Njegoša, Matije Bećkovića i Desanke Maksimović, da je priredila Antologiju dobitnika Nagrade "Marko Miljanov" 2017. Njeno, pak, stvaralaštvo, dodaje, zastupljeno je u više antologija poezije za djecu i odrasle, a urednica je programa u JU "Zahumlje" u Nikšiću, gdje vodi i uspješnu književnu tribinu "Svobodijada".

Nema pjevanja radi pjevanja

Podsjeća da Bakrač svoje verse posvećuje i sjenima istaknutih heroina srpske istorije: carici Milici, Simonidi, Momčilovoj ljubi, Kosovki djevojci, Jefimiji...

– I, kako to čine pravi pjesnici, u poeziji Milice Bakrač nema ispraznog pjevanja radi pjevanja, niti, dok pjeva o srpskoj naciji, nacionalizma. Ona piše humanistički, lirskim tonom, poštuje druge kulture tražeći u srpskoj andrićevske znakove pored puta, one koji vječno ostaju kraj životnih puteva velikih ličnosti srpske istorije u duhu pravoslavlja, veličine i snage vjere srpskog naroda, koji je prošao stradalnički put i ostao svoj u porodici evropskih naroda - kazao je Koprivica.

– Pomalo je paradoksalno da je poezija Milice Bakrač više cijenjena u Srbiji i Republici Srpskoj nego kod nas - kaže Koprivica, napominjući da u njenoj poeziji dominira srpstvo u esencijalnom smislu, a iz kojeg crpi bogat spektar tema i motiva preko suštastvenosti, kao i ličnosti kojima šalje najljepše pjesničke poruke himničkoga tipa. Zato, dodaje Koprivica, Milica Bakrač, nadahnuto i s najvišim poštovanjem pjeva o ćirilici, bukvaru, Hilandaru, Ostrogu, "Ogledalu srpskom", Arseniju Čarnojeviću, Nikolaju Žičkom, Rastku Nemanjiću, Petru Drugom Petroviću Njegošu, Karađorđu, Vuku Karadžiću, Vuku Mandušiću, počivšem mitropolitu Amfilohiju, sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

image

Publika pomno pratila izlaganja i govorenje stihova

-FOTO. PRIVATNA ARHIVA D. KOPRIVICE

"Stoga je u ovom segmentu pjesama Milice Bakrač riječ o stihovanoj istoriji srpskog naroda, jezika i kulture", naglašava Koprivica.

Navodi da je ona i izvanredna lirska pjesnikinja, a da kao rijetko ko danas "barata" formom soneta, kao i distihom. Iz njenih duhovnih, refleksivnih pjesama, dodaje Koprivica, uvijek zajedno izviru religija, filozofija i umjetnost, a kako bi stvarnost bila jasnije protumačena.

– Milica je svoje pjesme odsanjala po svome, snagom pjesničke imaginacije, u stilskom pogledu se čuvajući ovještalih rima, pronalazeći začudne spojeve riječi, dajući pečat svakoj pjesmi ponaosob, birajući pažljivo arhaične riječi kao dijamante iz bogatog nalazišta jezika, zbog čega njeno pjevanje nosi i diskretnu patinu prošlosti, te zbog svega i predstavlja osobenu pojavu u savremenoj književnosti Crne Gore i šire - zaključio je Koprivica.

Bakrač se publici obratila čitanjem svojih stihova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 08:34