/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-ANNANAHABED
20/04/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Biljke otporne na sunce

Da li obnavljate biljke svakog ljeta jer izgore zbog jakog Sunca? Da biste to izbjegli, odajemo vam trikove uzgajivača i otkrivamo pet vrsta saksijskih biljaka koje dobro podnose toplotu bez potrebe za zalivanjem.

Kada nastupi vrućina, uzgoj biljaka u saksiji postaje prilično zahtjevno. Najbolje je izabrati biljke koje mogu da prežive dugo bez zalivanja i koje zahtijevaju malo vlage. Sukulentne, mediteranske, cvjetne biljke… Evo 5 biljaka za vašu terasu koje su otporne na Sunce i ne zahtijevaju često zalivanje.

Krasula – sorta Sedum

Ova sorta biljaka pripada porodici Crassulaceae. Ova vrsta sukulentnih biljaka je savršena za terasu koja ima mnogo sati svjetlosti, čak i ako zaboravljate da je zalijete redovno. Postoji oko 400 raznih biljaka: njihov oblik može biti izdužen ili prekriven, cvjetovi imaju tendenciju da budu ružičasti, bijeli ili žuti a njihovi su listovi uvijek mesnati jer upravo tu čuvaju vodu i koriste ih kao skladište. Robusna je i otporna na sušu, ali i na varijacije temperature i parazite.

Da biste ga posadili, izaberite plitku, ali dovoljno široku posudu. U saksiji i zaštićeno od kiše, zahtijevaće zalivanje, ali veoma umjereno. Nije potrebno davati đubrivo.

Ruzmarin

Ruzmarin je žbun koji, osim što ukrašava, okružuje okolinu aromom koja je nevjerovatna.

Ovaj mali žbun, koji od ranog proljeća krasi lijepo cvijeće, odmah dočarava jug. Samoniklo raste na suvim, kamenitim zemljištima šikara ili makije, ali uspijeva i u saksijama. Bez poteškoća toleriše siromašna zemljišta, hladnoću (do -12°C) i… sušu.

Ruzmarin u saksiji će cijeniti sunčanu lokaciju – i poželjno zaštićenu od vetra – i supstrat sa dobrom drenažom. Prve godine ruzmarin zalivajte redovno, ali rijetko. Zemlja se mora dobro osušiti između dva zalivanja. Kako godine prolaze, smanjite zalivanje: budite oprezni, tokom perioda duže suše. Mediteranska je biljka pa joj je potrebna minimalna vlažnost. Budite oprezni jer ako listovi ruzmarina uvenu i postanu smeđi, ponestaje mu vode! Međutim, nikada ne dozvolite da voda ostane u posudi za cijeđenje. Konačno, ruzmarin cijeni siromašna tla, neće biti potrebno dodati đubrivo.

Ukrasni portulak – tušt

Ne treba miješati sa divljim portulakom. Ukrasni portulak nudi prelijepe šarene cvjetove – od roze do žute, narandžaste i bijele – i odličnu otpornost na sušu. Razlikujemo portulak sa velikim cvjetovima -koji je jednogodišnji sukulent od njegovog višegodišnjeg rođaka koji ima nešto drugačiji cvijet. Ovim biljkama nije potrebno mnogo zemlje za rast: uzmite prilično široku, ali plitku žardinjeru. Najvažnija stvar prilikom postavljanja portulaka u saksiju? Ponudite im dobro dreniranu podlogu i sunčanu lokaciju.

Majčina dušica

Poput ruzmarina, majčina dušica će zamirisati vaš balkon! Mediteranska biljka, voli sunce i dobro podnosi sušu. I dobra vijest: to je aromatična biljka koju je vrlo lako uzgajati u saksiji. Tu uspijevaju sve sorte od onih sa bijelim, do onih sa rozim cvjetovima.

Majčina dušica cijeni veoma drenirajuća zemljišta jer ako postoji nešto što ova biljka ne podnosi, to je višak vode. Navodnjavanje treba da bude umjereno. Ostavite da se zemlja dobro osuši između zalivanja i uklonite vodu iz tanjira kako biste spriječili oštećenje korijena timijana,piše lepotaizdravlje.rs

Vijuk

Evo male višegodišnje trave koja formira elegantne i poetične zelene, plave ili sive čuperke: vijuk odoleva svemu, hladnoći (do -15°C), pljusku mora, sušnom tlu… i suši! Naravno, zaštitite ga od vlage.

Zbog toga će vijuk uspijevati na punom suncu (iako će prihvatiti laganu sjenku) i na laganoj, dobro drenirajućoj podlozi. Za ostalo mu treba malo: ni đubrivo, ni orezivanje. U saksiji ćete i dalje morati da ga zalivate, ali umjereno. Neka se zemlja dobro osuši između zalivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:03