Samer Mekintoš / EPA-EFE-FOTO: EPA/TAMAS KOVACS
17/05/2024 u 20:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mekintoš oborila svjetski rekord na 400 metara mješovito

Sada izbosi 4:24,38 minuta

Kanadska plivačica Samer Mekintoš isplivala je svjetski rekord na 400 metara mješovito za 4:24,38 minuta na izbornom takmičenju za Olimpijske igre u Torontu.

Bila je 17-godišnjakinja vlasnica i prethodnog najboljeg rezultata planete u ovoj disciplini, pošto je prošle godine štopericu zaustavila na 4:25,87, takođe u rodnom gradu.

Na kanadskoj generalnoj probi, trijumfovala je još na 200 i 400 metara slobodnim stilom.

- Bila sam usredsređena na to da se lijepo zabavim u trci. U glavi sam podijelila trku na četiri jednake cjeline, pošto je bila psihološki izazovna. Nisam razmišljala o vremenu -  rekal je Mekintoš poslije obaranja rekorda.

Može se reći da ovaj vunderkind stiže u Pariz na velika vrata jer je Mekintoš ostvarila normu još na SP u Budimpešti 2022, a potom i u Fukuoki na istom takmičenju 2023.

- Osjetila sam podršku sa punih tribina. Čula sam kako navijaju za mene i bili su mi vjetar u leđa. Ne mislim da bih imala bolje vrijeme od 4:25 bez njih.

U velikim bazenima, Mekintoš je osvojila osam medalja na svjetskim prvenstvima – četiri zlatne, srebrne i tri bronzane (dvije u štafeti).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 11:15