Vjosa Osmani / - FOTO: KOSOVO ONLINE
16/05/2024 u 20:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kabinet predsjednice Kosova: Pismo upućeno Savjetu Evrope nije usaglašeno sa Osmani

Predsjedništvo Kosova je saopštilo da predsjednica Vjosa Osmani nije konsultovana sa pismom Ministarstva spoljnih poslova Kosova u vezi sa nacrtom Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i članstvom u Savjetu Evrope (SE), kao i da tekst pisma nije usaglašen sa njom.

- Pismo Vlade Kosova upućeno SE nije konsultovano i usaglašeno sa predsednicom Osmani. Predsjednica Osmani podržava samo stavove i radnje koje su prethodno konsultovane, koordinirane i dogovorene sa institucijom Predsjedništva kao ustavnom institucijom, sa jasnim nadležnostima u oblasti spoljne politike i kao čuvar ustavnog funkcionisanja institucija - naveo je Bekim Kupina, savetnik za medije predsednice Kosova za agenciju telegrafi.com.

On je dodao da je pismo kao takvo možda konsultovano i usaglašeno sa pojedincima van institucija koje su ga danas objavile, ali ne i sa Predsjedništvom.

- Svaki derivat pisma, obaveze koje su potpisale tri institucije, takođe mora biti unaprijed koordinisan i odobren od strane ove tri institucije. Predsjednica Osmani tokom cijelog dana nastavlja konsultacije sa saveznicima o pitanju članstva u Savjetu Evrope, kao što već duže vrijeme radi, u cilju deblokade ovog procesa - rekao je Kupina.

On je naglasio da će predsjednica Osmani podržati „svaku akciju ka ostvarenju tog cilja, u punoj saglasnosti sa državnim interesima i Ustavom Republike Kosovo“.

- Zato se trudi da ubijedi države članice da što prije sazovu vanrednu sjednicu na kojoj će glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji - dodao je Kupina.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je u pismu upućenom predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Teodorosu Rusopulosu rekla da Vlada Kosova priprema nacrt statuta ZSO, i da će ga dostaviti Ustavnom sudu do kraja maja.

Iz kabineta kosovske predsjednice je takođe saopšteno da se Osmani tokom dana susrela na odvojenim sastancima sa ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom, Njemačke Jornom Rodeom, kao i britanskim ambasadorom Džonatanom Hargrivsom.

- Na ovim sastancima razgovaralo se o članstvu Kosova u Savjetu Evrope i koordinaciji za deblokadu procesa članstva Kosova u ovoj organizaciji - navodi se u saopštenju i dodaje da je Osmani danas tokom dana razgovarala i sa ambasadorima drugih „savezničkih zemalja“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jun 2024 13:34