Darko Šarić / - foto: Nova
13/05/2024 u 17:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odloženo suđenje Šariću, sjutra nova odluka o „skaj“ dokazima

Suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika poslije 45 minuta odloženo je do sjutra, kada Vijeće treba da saopšti odluku da li "skaj" prepiske ostaju dokaz.

Ročište je počelo izlaganjem nekoliko advokata odbrane koji su tražili da se iz spisa predmeta isključe dokazi sa „skaja“. Advokati su se pozivali na presudu Evropskog suda pravde koja je donijeta 30. aprila ove godine, a odnosi se na dokaze prikupljene sa kriptovanih aplikacija.

Prvi je u sudnici obrazlagao svoj stav o ovome Dalibor Katančević, branilac Darka Šarića i nekolicine drugih optuženih u ovom postupku.

- Da se ne pravimo mrtvi, jer po prvi put je jedan nadnacionalni sud donio odluku o kojoj ne može da se komentariše ni u stručnoj ni u nestručnoj javnosti. I svi se prave ‘mrtvi‘. Ono što piše u presudi daje odgovore na sve što je odbrana problematizovala do sad u ovom postupku. Nismo imali sreće da ovu presudu dobijemo prije početka ovog postupka, jer bi onda ovo suđenje išlo u drugom pravcu - kazao je Katančević, prenosi N1.

On je dodao da presuda Evropskog suda pravde upućuje da su državljani Srbije neovlašćeno prisluškivani na teritoriji ove zemlje.

Kako je kazao, sve što je rečeno u vezi sa pribavljanjem dokaza bila je "laž – jer je sad jasno da ne postoji nikakav server koji je zaplijenjen, već je sve presretnuta komunikacija".

- Sramno je reći da Srbija kao zemlja koja nije članica Evropske Unije nije u obavezi da poštuje odluku Evropskog suda pravde, jer ono što važi za zemlje članice EU može samo strože da važi za nas - napomenuo je Katančević i osvrnuo se na više uslova koji moraju biti ispunjeni da bi se ovi dokazi prihvatili, prema mišljenu Evropskog suda pravde.

- Evropski sud pravde u presudi kaže da je uslov svih uslova usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom države u kojoj se ti podaci koriste. Međutim, takva radnja u našem zakonodavstvu nije propisana i ne može da se sprovede. Država koja prisluškuje građane dužna je da obavijesti državu na čijoj teritoriji to radi, a Francuska to nije uradila - kazao je Katančević i dodao da Tužilaštvo nema pravo da traži zadržane podatke, a kamoli komunikaciju.

Apelacioni sud u Beogradu odbio žalbu: Duško Šarić se brani sa slobode uz jemstvo

- Francuska ni jednog trenutka nije obavijestila našu državu. Čuli smo ovde da je Tužilaštvo tražilo od Francuske podatke koje je ona već imala. To je bitno, jer se u presudi Evropskog suda navodi da kada države bude obaviještena, mora da odgovori da li želi da se nastavi ta radnja ili prekine radnja, ukoliko je domaće zakonodavstvo ne poznaje. Dalje, oni kažu i da može da se koristi presretnuta komunikacija, ako su ispunjeni uslovi po domaćem zakonu. Oni kažu, ako nisu ispunjeni uslovi, onda dokazi moraju biti izdvojeni - naveo je Katančević.

Advokat Marko Janković, još jedan od branilaca Darka Šarića pridružio se predlogu kolege Katančevića o izdvajanju „skaj“ dokaza.

- Polazna tačka ovog postupka je netačna i nešto imaginarno. Govorilo se da je riječ o zaplijenjenom serveru sa kog su dobijena „skaj“ poruke, a sada otkrivamo da je u pitanju presretnuta komunikacija. Riječ je o „hakovanju“, a „hakovanje“ nije propisano srpskim zakonodavstvom, to je krivično djelo i zato ne može biti dokaz - naveo je Janković i uporedio sa primjerom da neko traži da u Srbiji bude izvršena smrtna kazna.

Nastavljeno suđenje Šariću: Tužilac da nam da dokaz

Advokat Bojan Ječmenica, branilac Milana Vučinića, takođe je bio saglasan da predlozima i svime što su iznijele njegove kolege.

Nakon izlaganja advokata odbrane kratko se izjasnio i postupajući tužilac Vojislav Isailović, koji je kazao da su se on i kolega tužilac Goran Jović u ovom postupku pet puta do sada izjašnjavli o „skaj“ dokazima.

- Sud je donio odluku da izvodimo ovaj dokaz i predlažem da nastavimo sa suđenjem. Presuda Evropskog suda pravde ne može da se dovede u vezu sa ovim slučajem, posebno što se presuda odnosi na ‘encrochat‘ aplikaciju, a to ne znači da je isti slučaj i sa „skaj“ aplikacijom. Mi smo Francuskoj poslali zamolnicu, dobili smo odgovor na zamolnicu i to sve smo izveli kao dokaze - kazao je Isailović.

Za riječ se javio i prvooptuženi Darko Šarić, koji je ponovo tražio dokaz o zaplijenjenom serveru.

- Prije je bio zaplijenjen server, sada tužilac pominje platformu. Da li možemo da dobijemo neki dokaz, zapisnik o zaplijenjenoj platformi koju tužilac sada pominje. Nevjerovatna je njegova upornost da priča neistine. Ovo je da čovjek izludi. Ovde se govore neistine, sramota je da ovo rade - kazao je Šarić.

Kada je sudija pokušao da ga prekine, Šarić je dodao „kaznite me ako treba, ja moram da kažem. Ovo je sramota šta rade“.

Nakon toga predsjedavajući sudskim vijećem Zoran Šešić prekinuo je ročište i odložio ga do sjutra do kada će, kako je rekao, sudsko vijeće pročitati prevedenu presudu Evropskog suda pravde, koju je prevedenu i ovjerenu od strane sudskog tumača sudskom vijeću i tužiocu danas priložio kao dokaz advokat Dalibor Katančević.

- Za odbranu do sad ovo nije bio dokaz uopšte, a sada jeste dokaz, ali nisu ispunjeni uslovi. Sud će odlučiti. Dostavili ste presudu, pročitaćemo do sjutra i saopštićemo odluku. Samo da znate da mi nismo članica EU i nismo u obavezi da primjenjujemo odluke Evropskog suda pravde - zaključio je sudija Šešić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 22:43