Aleksandar Vučić / - RTS
19/05/2024 u 10:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučić: Prljava igra oko amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, individualnu odgovornost već imamo

Nije Srbija priznala nezavisnost ni Pljevalja, ni Herceg Novog, ni Rožaja, Plava i Gusinja, ničega u Crnoj Gori, niti je narušila teritorijalni integritet Crne Gore i povelju Ujedinjenih nacija, već Crna Gora Srbije, saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na Pink televiziju govorio o predstojećem glasanju o Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici.

Isstakao je da nije Srbija donijela rezoluciju o tome kako je Crna Gora učestvovala u agresiji na Dubrovnik, već je Crna Gora učestvovala u donošenju rezolucije o genocidu koji su počinili Srbi.

- Uzgred Srbi su više od 30 odsto stanovništva Crne Gore. I na sve to, kada to sve uradite jednoj zemlji, samo zato što smo rekli, "izvinite, nismo oduševljeni time", i što smo rekli, "pa nećemo baš da vam kažemo da nam je mnogo lijepo zbog toga što nas udarate po glavi" - mi smo ti koji vršimo agresiju i koji se agresivno ponašamo u regionu. Stanete i zapitate se dokle to inverzno, ludački inverzno ponašanje, te laži, taj probisvjetski pristup može da ide. A da vi u stvari nemate mogućnost čak ni da govorite, ni da odgovorite na sve to, naveo je Vučić.

Kako je dodao, nije prvi put da ovako nešto dolazi od Crne Gore, navodeći da je priznala i nezavisnost Kosova.

- Ja nisam sklon da prebacujem krivicu, a tamošnji mediji pišu o "umjerenoj dozi agresivnosti". Umjerena doza moje agresivnosti u tome što sam rekao da se ne miješam u unutrašnje stvari Crne Gore. Mi poštujemo i međunarodno pravo, poštujemo i naše susjede. Poštujemo sve, mogu li uvijek da razumijem sve, ne mogu ali nije ni važno. Za mene je bila odvratna ova igra oko amandmana koju su provodili i cijela istina sa kim su ti amandmani pregovarani i zašto... Sada mogu samo da kažem da je riječ o jednoj prljavoj igri, o perfidnom triku, istakao je Vučić.

Dodao je da kada se govori o individualnoj krivičnoj odgovornosti, namjerno se ostavlja prostor za mogućnost moralne i političke kolektivne odgovornosti.

- Krivična odgovornost država kao institut međunarodnog prava je nešto što se u posljednjih 20 godina namjeće od strane političkih zapadnih velesila, koje pokušavaju na svaki mogući način da to koriste kao švedski sto na političkoj tacni sopstvenih zloupotreba. Samo da to ljudima bude jasno. Drugi amandman je ovaj koji govori da narodi ne može snositi krivičnu odgovornost već samo postoji individualna odgovornost. Pa ako je to tako, a šta će vam rezolucije? Već su svi snosili individualnu krivičnu odgovornost. Neki u Hagu, neko pred domaćim sudovima. Moje pitanje je, što to radite? A zbog čega to radite, kad već individualnu krivičnu odgovornost imamo? A kakvu to drugu odgovornost želite da nametnete Srbiji u ovom trenutku? I kada o tome govorimo, onda vam je jasno o kakvom je triku riječ. To je neko radio da bi sopstvenu savjest mogao da opere zašto će da glasa za rezoluciju. I to je svakome jasno, naveo je Vučić.

Vučić: Srbija nema „nikakve šanse“ da spriječi usvajanje rezolucije o Srebrenici

Kazao je da će u četvrtak uveče znati ko su Srbiji prijatelji u svijetu, a svi ostali biće im partneri.

- I biće nam potpuno jasno, mi ćemo to na svakom mjestu pokazati, svi oni koji ne glasaju ili su uzdržani ili su protiv, su nam prijatelji. I njihove zastave ćemo da slavimo i to prijateljstvo ćemo da čuvamo i njegujemo. Sa svima ostalima ćemo da imamo korektne odnose, važni su nam partneri, ali ćemo dobro da znamo da nam nisu prijatelji, zaključio je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 12:28