Ervin Ibrahimović / - BS
19/05/2024 u 10:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delegacije Bošnjačke stranke na proslavama Dana nezavisnosti u Njemačkoj i Luksemburgu

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, zajedno sa potpredsjednikom BS i poslanikom Damirom Gutićem i predsjednicom OO BS Bar Edinom Dešić, na poziv Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj, bio je gost na proslavi 18. godišnjice nezavisnosti Crne Gore, koje je ovo udruženje organizovalo u njemačkom gradu Dortmundu.

Na svečanosti, koju su istim povodom u Luksemburgu organizovali ZK Bihor i Udruženje Luksemburg-Crna Gora, bili su poslanici BS u Skupštini Crne Gore Admir Adrović Mirsad Nurković.

Ibrahimović je podsjetio okupljene na 21. maj 2006. godine, kada su se građani Crne Gore ubjedljivom većinom glasova opredijelili da žive u nezavisnoj državi Crnoj Gori i istakao da se tog 21. maja nije izjašnjavalo samo o državno – pravnom statusu Crne Gore, već i o tome u kakvoj Crnoj Gori želimo da živimo.

On je istakao da su građani tada kazali da od nezavisne i samostalne Crne Gore žele da naprave modernu antifašističku, građansku, evropsku i NATO državu, da žele da ona bude država razvijene demokratije, socijalne pravde, ravnomjerne regionalne razvijenosti, vladavine prava i moderno evropsko društvo jednakih šansi za Rožaje i Podgoricu, za Gusinje i Budvu, za Plav i Herceg Novi, za Pljevlja i Kotor, Petnjicu i Zetu i za svakog građanina Crne Gore, bez obzira na ime i prezime, vjeru ili naciju.

On je kazao i da Crna Gora danas, nakon 18 godina, nije dostigla taj ideal, ali da niko nema pravo da od njega odustane, kao i da je sigurniji danas nego 21. maja 2006. godine, da je to bio ispravan izbor koji je Crnoj Gori trajno odredio euroatlanski kurs, krunisan članstvom u NATO savezu, a ubrzo i u EU.

- To opredjeljenje konstantno stavlja društvo u Crnoj Gori pred različite izazove u pogledu prihvatanja evropskih vrijednosti, demokratizacije društva i uspostavljanja vladavine prava iz kojih će, Crna Gora izaći jača i stabilnija u svom euroatlanskom opredjeljenju, naveo ej Ibrahimović.

Uoči 21. maja Alijansa žena DPS Nikšić organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi

On se zahvalio dijaspori na nemjerljivom doprinosu koji je dala nezavisnosti Crne Gore, na konstantnoj podršci demokratizaciji društva u Crnoj Gori i istakao da je dijaspora jedan od najprosperitetnijih i najpotentnijih djelova društva u Crnoj Gori, te da taj resurs nije do kraja iskorišten, zbog čega bi svaka državna administracija u Crnoj Gori trebala više pažnje da posveti saradnji sa dijasporom.

Pored navedenog privredni i ekonomski razvoj nerazvijenih područja, mahom na sjeveru Crne Gore, sa ciljem stvaranja boljih uslova za život i zaustavljanja migracija, najveći je izazov za Crnu Goru, pa bi i na tom polju saradnja sa dijasporom u valorizaciji veoma izdašnih razvojnih resursa mogla biti dobitna formula i za Crnu Goru i njene građane, ali i za značajan broj uspješnih poslovnih ljudi iz dijaspore.

Predsjednik Ibrahimović zahvalio se organizatoru ovog, kako je ocijenio, veoma uspješnog i velikog skupa, Savezu asocijacija Crne Gore u Njemačkoj i predsjedniku Nedžadu Nurkoviću na pozivu, a posebno na trudu koji ovaj savez ulaže u održavanju veza sa Crnom Gorom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 15:04