/ - HRA ILUSTRACIJA
16/05/2024 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

HRA: Vrhovni sud ponovo ugrozio evropske integracije Crne Gore

Činjenica da Vrhovni sud ponovo nije utvrdio predlog za izbor svog predsjednika pokazuje nespremnost najviše sudske institucije Crne Gore za evropske integracije. To su saopštili iz HRA.

- Izbor predsjednika Vrhovnog suda je privremeno mjerilo čije ispunjenje je bitno za dobijanje pozitvnog izvještaja o napredovanju Crne Gore u evropskim integracijama (IBAR). Zbog toga su čak i Evropska komisija i Sjedinjene Američke Države nedavno apelovale na Vrhovni sud da odgovori tom zadatku i pronađe način da utvrdi predlog za izbor svog predsjednika ili predsjednice. Danas je propao i osmi oglas za taj izbor od kraja 2020. godine kada je bivša dugogodišnja predsjednica Vesna Medenica dala ostavku - navode u saopštenju.

Podsjećajud a od septembra 2021. godine, vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda bila je gospođa Vesna Vučković, koja nije učinila dovoljno da obezbijedi uslove za utvrđivanje predloga kandidata za predsjednika/cu Vrhovnog suda.

Vrhovni sud bez predloga za predsjednika suda

- Vučković je propustila da blagovremeno precizira izborna pravila o tome kako se utvrđuje 2/3 većina i da li kandidat iz Vrhovnog suda može da glasa, i obezbijedi da Vrhovni sud ne ulazi u nova glasanja prije toga. Takođe, Vučković nije blagovremeno obezbijedila izmjenu Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda iako joj je to izričito preporučio Sudski savjet još 19. januara 2023. godine, i iako je sama potvrdila potrebu da se to učini na Opštoj sjednici Vrhovnog suda 15. marta 2024. godine, o čemu svjedoče dokumenta u prilogu - ističu.

Prema njihovim riječima, takođe se od Vučković, kao rukovoditeljke kolektivnog organa koji mora da izabere svog predsjednika, očekivalo da motiviše kolektiv da se taj zadatak izvede, umjesto da svjedočimo još jednom neuspjehu i činjenici da čak šest sudija toga suda ponovo nije ni učestvovalo u glasanju.

- Na današnjoj Opštoj sjednici glasalo je 16 sudija od 17, jer sutkinja Vuković nije iskoristila svoje pravo glasa. Za kandidatkinju Anu Vuković glasalo je šest, dok je za kandidata Miodraga Pešića glasalo pet sudija, dok je nevažećih listića bilo pet. Vrhovni sud je danas imao priliku da izglasa reforme u sudstvu, a izglasao je status-quo tj. neodređeno v.d. predsjedavanje g-đe Vučković! Time je nažalost teško ugrozio i proces evropskih integracija Crne Gore - zaključuju u saopštenju.

Odluka Upravnog suda U 5981/2023

Zapisnik sa Opšte sjednice Vrhovnog suda Crne Gore, održane 15.03.2024. godine

Saopštenje HRA "Spriječiti manipulacije prilikom sjutrašnjeg glasanja za predlog predsjednika Vrhovnog suda", 15.5.2024. godine

Ostali prilozi dostupni su na sledećem linku: https://www.hraction.org/2024/05/16/vrhovni-sud-ponovo-ugrozio-evropske-integracije-crne-gore/

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 09:37