Joksimović / FOTO: Saša Matić
03/05/2024 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Joksimović: Dobri rezultati HPV vakcinacije, potreban angažman svih

U Crnoj Gori je od početka HPV vakcinacije vakcinisano više od devet hiljada osoba, kazao je specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović, navodeći da je potreban dodatan i sistematski rad da bi bili ostvareni još bolji rezultati.

On je, govoreći o odazivu na HPV vakcinaciju, koja je počela 26. septembra 2022. godine, rekao da su najbolji razultati u odnosu na veličinu populacije registrovani na Cetinju i u Beranama, Podgorici i Kotoru.

Najmanji obuhvati, kako je naveo Joksimović, registruju se u opštinama Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Bar i Nikšić.

- Zaključno sa 30. aprilom ukupno je vakcinisano, ili započelo vakcinaciju 9.027 osoba -  kazao je Joksimović u intervjuu Agenciji MINA.

On je rekao da je najviše vakcinisanih među djecom rođenom 2013. godine sa kojima je započela vakcinacija i da je među njima vakcinisano 1.289 djece.

Kako je dodao Joksimović, obuhvat vakcinisanih djevojčica u tom uzrastu je 31,5 odsto.

IJZ: Poziv za vakcinaciju protiv HPV infekcija u dodatnim terminima

Prema njegovim riječima, u ukupnom broju vakcinisanih, ubjedljivu većinu čine djevojčice i djevojke, jer je do prije tri mjeseca isključivo bila moguća vakcinacija osoba ženskog pola.

- Od 8. februara ove godine omogućili smo i vakcinaciju osoba muškog pola i za napuna tri mjeseca već je vakcinisano 706 dječaka i mladića -naveo je Joksimović.

Na pitanje da li je organizovanje vakcinacije vikendom, bez zakazivanja, doprinijelo porastu broja vakcinisanih, on je odgovorio da je tokom te akcije ostvaren veoma dobar rezultat.

- Tokom posljednje akcije vakcinacije u dodatnim terminima, koja je u većini opština trajala od posljednjeg vikenda marta i tokom aprila, vakcinisano je nešto preko hiljadu osoba, dominanto djece uzrasta od devet do 18 godina - naveo je Joksimović.

Prema njegovim riječima, naročito dobar rezultat postigao je Dom zdravlja Glavnog grada, koji je tokom vikenda organizovao sistematske preglede budućih polumaturanata i maturanata.

- Moramo istaći izuzetno zalaganje pedijatara i pedijatrijskih sestara Doma zdravlja Glavnog grada, koje su u u danima vikenda učinili da HPV vakcinacija bude dodatno pristupačna, pa je 75 odsto vakcinisanih tokom posljednjih mjesec, vakcinisano u Podgorici - kazao je Joksimović.

On je naglasio da bi, takođe, izdvojili i opštinu Cetinje, koja ima najbolji rezultat kada se ukupno posmatra procenat vakcinisanih ostvaren u više godišta.

Na pitanje da li su zadovoljni dosadašnjim odazivom na HPV vakcinaciju, Joksimović je odgovorio da generalno jesu i da je rezultat ostvaren tokom prvih 19 mjeseci od njenog početka bolji nego u susjednim zemljama na početku imunizacije.

- Međutim, potreban je dodatan i sistematski rad da bi se ostvarili još bolji rezultati u budućnosti - poručio je Joksimović.

On je podsjetio da je HPV antikancer vakcina, koja je u redovnom kalendaru imunizacije, ali za koju ne postoje kaznene odredbe ukoliko neko odbije imunizaciju.

- Ovo je prvo takvo iskustvo u Crnoj Gori, gdje je za svu djecu određenog uzrasta vakcina preporučena, i jasno nam pokazuje koliko je teže istu sprovoditi u odnosu na pristup obavezne imunizacije - dodao je Joksimović.

Zbog toga im je, kako je poručio, potrebna još snažnija pomoć i podrška, prije svega Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, sa kojima zajedno treba uspostaviti kontinuiranu edukaciju prosvjetnih radnika i djece.

Prema riječima Joksimovića, potreban je još veći angažman uprava domova zdravlja u pojedinim opštinama, jer su razlike u rezultatima među opštinama, kao i timovima izabranih ljekara za djecu velike.

- Problem je što, prema informacijama sa terena, izostaje angažman pojedinih uprava domova zdravlja i pojedinih timova izabranih doktora za djecu, koji redovno ne pozivaju pojedinačno pacijente na HPV vakcinaciju i ne koriste svaku priliku da vakcinu protiv raka izazvanog HPV infekcijama preporuče i ponude u svakoj prilici - naveo je Joksimović.

Neophodno je, kako je istakao, naći način da se to promjeni, jer je najznačajniji faktor za prihvatanje vakcinacije direktna preporuka od izabranog ljekara u komunikaciji sa roditeljem.

- Omogućavanje vakcinacije vikendima, pozivanje putem SMS poruka, vakcinacija tokom sistematskih pregleda i slanje informacija putem medija i zvaničnih stranica na društvenim mrežama Instituta za sada su se pokazali kao djelotvorni u promociji i sprovođenju HPV imunizacije - kazao je Joksimović.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 12:00