Advokatska komora  / Advokatska komora 
14/05/2024 u 19:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mićović: Radulović prijetnjama pokušava da diskredituje Advokatsku komoru

Povodom izjava advokata Veselina Radulovića reagovao je predsjednik Advokatske komore Crne Gore Danilo Mićović.

Reagovanje prenosimo integralno:

Bez obzira što namjera Komore od početka nije polemika s bilo čijim stavom, već da reaguje na odnos pojedinca prema ostalim kolegama, odnosno intencija je usmjerena isključivo na integritet advokata, koji je evidentno narušen spornim tekstom, čiji je autor nesporno kolega Radulović, a posebno naslovom predmetnog saopštenja, za koji naslov kolega Radulović objašnjava da uredništvo određuje naslov, a što ga apsolutno ne abolira. Naime, jasno je da kolega Radulović ne uređuje naslove, ali je suština u tome da nije osjetio potrebu da promtno reaguje na naslov koji je objavljen uz njegove navode, ako mu je bio sporan, odnosno ako kolega Radulović nije autor naslova, kao što je to učinio u svom izjašnjenju posredstvom medija, u svom odgovoru na saopštenje Advokatske komore, a evidentno je za to je imao dovoljno vremena, s obzirom na činjenicu da je Advokatska komora reagovala tek nakon 3 dana od saopštenja kolege Radulovića. Međutim, kolega Radulović je vezano za predmetni naslov ćutao, što je dalo dovoljno povoda da smatramo da je on autor predmetnog naslova, jer opšte je poznata činjenica da ćutanje zapravo znači odobravanje i saglašavanje u konkretnom slučaju sa predmetnim naslovom.

Advokat Radulović: Nikoga od kolega nijesam nazvao „varalicom“

Za Advokatsku komoru je zabrinjavajuće to što kolega Radulović očigledno zloupotrebljava i osporava pravo na mišljenje dijela advokata koji imaju drugačiji stav, u pogledu tumačenja određenih pravnih pitanja, posebno navodeći da je organizovan protest i praktično insinuirajuići da Advokatska komora ima veze sa skupom, i obraćanjem određenog broja advokata, što apsolutno nije tačno. Naime, Advokatska komora o ovom pitanju nikada nije bilo kom advokatu uputila bilo kakav poziv da učestvuje na skupu koji je predmet pažnje kolege Radulovića. Advokatskoj komori, kao udruženju, nije i ne može biti fokus ko od advokata, kada i gdje iznosi svoje pravne stavove o određenim pravnim pitanjima, jer je to apsolutno pravo onoga koji iznosi svoje mišljenje i zauzima određeni pravni stav, a cijenimo da Advokatska komora nije adresa za bilo kakvu reakciju u tom smislu jer svako ima pravo na mišljenje, zauzimanje pravnih stavova o ođredenim pitanjima, kao i gdje će taj pravni stav iznijeti, da li će to biti kroz medije, na ulici, odnosno javnom prostoru, u sudnici, itd. U svakom slučaju, ovakav način obraćanja medijima, apsolutno se ne može smatrati protestom, već iznošenjem stručnog mišljenja, a radi obavještavanja kako laičke tako i stručne javnosti sa određenom tematikom, što je apsolutno dozvoljeno, u svakom smislu i čemu se ne može zamjerati, jer svako ko slobodno misli ima pravo da se slobodno organizuje i odabere način iznošenja svoga mišljenja.

Advokatska komora: Niko nema pravo da svoje kolege proziva na način kako je to uradio Radulović

S obzirom da je očigledno da kolega Radulović nije shvatio smisao obraćanja Advokatske komore iz prethodnog saopštenja, ili nije želio da shvati, s tim u vezi - ponovo ukazujemo da se Advokatska komora u prethodnom saopštenju nijednom rečenicom nije bavila ocjenom bilo kakvog dokaznog materijala, nije se bavila polemikom da li je,,SKY" dokaz ili nije, već je veoma jasno vrlo precizno naglašeno da je o predmetnoj pravnoj stvari svoj stav zauzelo Veliko Vijeće Evropskog suda pravde, a da će nadležni sudovi u Crnoj Gori zauzeti određene stavove po tom pitanju, u postupcima, a kroz donošenje odluka. Ponavljamo da niko ne može i ne smije prejudicirati potencijalne sudske odluke.

Dakle, Advokatska komora Crne Gore nema pravo ni obavezu da učestvuje u polemikama da li je nešto što egzistira u spisima predmeta dokaz ili ne, niti će se u konkretnom slučaju određivati da li se radi o usamljenom pravnom mišljenju kolege Radulovića, ili pak to njegovo mišljenje imam podršku ostatka stručne javnosti, kao i advokata ili pak nasuprot njegovom mišljenju, mišljenje 30-ak advokata, koje je javno saopšteno ispred zgrade Višeg suda, te da li eventualno ti advokati imaju podršku ostatka stručne javnosti i kolega advokata. Advokatska komora svakako neće suditi čije je mišljenje ispravno, cijeniti argumentaciju i kontra argumentaciju, vezano za isto, niti će učestvovati u bilo kakvim polemikama po tom pitanju. Možemo samo da preporučimo svim zainteresovanim advokatima da o ovom pitanju kao i o mnogim drugim spornim pravnim pitanjima, organizuju okrugle stolove, debate, radne grupe, u kojima će sučeljavati svoja pravna mišljenja i argumentacije.

Imajući u vidu da je kolega Radulović u svom reagovanju naveo da bi Advokatskoj komori bilo bolje da se pozabavi brojnim pitanjima koji su od suštinskog interesa za advokaturu i položaj advokata u društvu, ukazujemo da je Advokatska komora nikada nije prestajala i intenzivno radi na rješavanju svih aktuelnih pitanja koja su od značaja za advokaturu i položaj advokata u društvu, o kojima kolega Radulović javno govori, ali u Komori ne učestvuje u njihovom rješavanju, iako je više puta pozivan, ali se na te pozive nije odazivao, čak naprotiv, kolega Radulović je dana 19.06.2023. godine podnio neopozivu ostavku na mjesto koordinatora radne grupe.

Koristimo priliku, pa ga ovim putem pozivamo da ponovo uzme učešća u radu Advokatske komore, a u dijelu u kojem sebe smatra najkompetentnijim, što bi svakako bilo od ogromne koristi za naše udruženje, s obzirom na njegovo radno i životno iskustvo i našu potrebu da kadrovi kao što je kolega Radulović, svu svoju energiju, znanje i iskustvo usmjere na davanju svog punog doprinosa u cilju poboljšanja položaja advokata, kao i u rješavanju aktuelnih pitanja od značaja za advokaturu. U svakom slučaju, kolega Radulović kao i svaki drugi zainteresovani advokat, u svakom trenutku može kontaktirati Advokatsku komoru, radi informisanja, odnosno dobijanja informacija o svim pitanjima, koja su mu aktuelna i interesantna, a ovo s obzirom na činjenicu da je rad Advokatske komore javan i transparentan, dostupan svima, a posebno advokatima. Držimo da je kolega Radulović upravo iz razloga što očigledno nije adekvatno informisan, ozbiljno ‘zabrinut za finansijsko stanje u Advokatskoj komori Crne Gore, za koje odgovorno tvrdimo da nije bilo nikada bolje u istoriji Advokatske komore Crne Gore, tj. od njenog osnivanja, do današnjeg dana.

Sve ovo je lako provjerljivo i dostupno svim zainteresovanima, koji imaju istu bojazan kao i kolega Radulović, pa nema osnova za bilo kakvim insinuacija te temu. Prijetnje kolege Radulovića o podnošenju prijava koje nijesu u nadležnosti Komore, po našem mišljenju, predstavljaju samo jednu od manipulacija iznijetih u reagovanju i pokušaj diskreditacije Advokatske komore, zbog čega posebno ukazujemo da je Advokatska komora spremna da na poziv nadležnih državnih organa javno i transparentno učini dostupnim sve informacije vezano za finansijsko stanje i finansjisko poslovanje, bez ikakve bojazni da bi eventualna prijava imala bilo kakvo dalje pravno ishodište.

Kad smo već kod finansijskog stanja u Advokatskoj komori, koristimo priliku da se zahvalimo svim advokatima koji su u cjelosti izmirili sve prispjele obaveze prema Komori, kao i da se zahvalimo kolegama advokatima koji su djelimično izmirili obaveze prema Komori i pokazali svoju jasnu namjeru da će te svoje obaveze izmiriti u cjelosti, s obzirom da su zaključili Sporazum sa Advokatskom komorom o izmirenju duga i učinili nespornim namjeru da izmire svoja dugovanja prema Komori, u cjelosti, a što je sve doprinijelo izvanrednom finansijskom stanju. Činjenica je da jedan minoran, zaista mali broj kolega još uvijek nije izmirio svoje prispjele obaveze, niti je zaključio sporazume, ali Advokatska komora Crne Gore cijeni da se evidentno radi o ležernosti kolega i da će svakako u kratkom roku izmiriti u cjelosti svoja dugovanja, pa ih i ovim putem pozivamo da isto učine.

Naravno, Advokatska komora neće dozvoliti da bilo ko u Komori bude privilegovan u smislu izmirenja obaveza prema Komori, jer izmirenje obaveza prema Komori je zapravo izmirenje obaveze prema svima nama, advokatima - članovima Advokatske komore Crne Gore, a ne sumnjamo da kolege u ovom dijelu dijele mišljenje, svakako ukoliko se nade neko od kolega koji želi izbjeći svoje obaveze,a mi smatramo da takvih nema, Advokatska komora posjeduje mehanizme, pa će u skladu,sa svojim ovlašćenjima reagovati i blagovremeno se pozabaviti i tim pitanjem.

Advokati Crne Gore su kroz izmirenja svojih obaveza prema Komori, na prethodno opisan način, još jedan put pokazali svoje jedinstvo i kompaktnost, kada je u pitanju rješavanje krucijalnih stvari od značaja za Advokatsku komoru, tako da opet ponavljamo sa aspekta Advokatske komore kao institucije, koja se stara između ostalog o pravima advokata u okviru nje, potpuno je irelevantno kako koji pojedinac ili pojedinci razmišljaju o određenim pravnim pitanjima.

U svakom slučaju, sigurni smo da svi crnogorski advokati Advokatsku komoru doživljavaju na poseban nadin, kao svoju drugu kuću, te da svaki od njih u određenoj mjeri, doprinosi razvoju i jačanju i napretku Advokatske komore u svakom smislu. S tim u vezi sigurni smo da i kolega Radulović u ovom dijelu apsolutno dijeli naše mišljenje, pa ga pozivamo da svoje stavove i razmišljanja o ovim i drugim pitanjima podijeli sa kolegama i to upravo u Advokatskoj komori, kao član esnafskog udruženja, čija uloga treba da bude upravo da doprinese poboljšanju kako statusa advokata, te advokature, a u krajnjem svih građana Crne Gore - učešćem u radnim grupama za izmjenu i dopunu zakonodavstva ili za donošenje novih zakona, a za šta je i kolega Radulović imao poziv, u više navrata, na koje se nije odazvao.

U ovom dijelu, još, imamo potrebu da informišemo kolegu Radulovića i Siru javnost i sve zainteresovane da se Advokatska komora aktivno i intenzivno bavi pitanjima od suštinskog značaja za ovu profesiju, te da su advokati uzeli aktivno učešće u radnim grupama koje se bave izmjenama, dopunama i izradama zakonskih tekstova i rješenja, da je Advokatska komora ostvarila sve kontakte sa institucijama sistema države Crne Gore, kao i ostvarila kontakte sa međunarodnim institucijama i advokatskim asocijacijama, u čijem funkcionisanju i radu aktivno učestvuje, a koji rad se tiče rješenja svih spornih pitanja vezano za funkcionisanje advokata i Advokatske komore, a naravno sve u cilju unapređenja položaja advokata u društvu generalno, kao i pozicije koja im pripada u odnosima sa insitucijama sistema.

Kolegu Radulovića uvažavamo kao i svakog drugog člana našeg i njegovog esnafskog udruženja, pa ukazujemo da ćemo se na poziv kolege Radulovića da nastavimo javni dijalog srdačno zahvaliti i ukazati da će Advokatska komora kao što je to činila i do sada, reagovati u svakom momentu kada ocijeni cjelishodim da zaštiti bilo kojeg pojedinca, tj. člana Advokatske komore Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 19:23