Radović na Generalnoj skupštini SEPCA u Beogradu / - UPRAVA POLICIJE
15/05/2024 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radović na Generalnoj skupštini SEPCA: Borba protiv trgovine ljudima na listi nacionalnih prioriteta

Borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata nalazi se na listi nacionalnih prioriteta definisanih na osnovu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala – SOCTA, istakao je v.d. direktora Uprave policije, Aleksandar Radović.

- Shodno tome kontinuirano se radi na jačanju kapaciteta crnogorske policije, u cilju što efikasnijeg odgovora na ovaj bezbjednosni izazov na koji ni jedna država ni u okruženju, pa ni šire, nije ostala imuna, kazao je Radović na Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi – SEPCA, kojom ove godine predsjedava Republika Srbija, a koja je održana danas u Beogradu.

Fokus današnjeg događaja na kojem su učešće uzeli direktori policija zemalja Jugoistočne Evrope, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, odnosno partnera, bio je na borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, sajber bezbjednosti, kao i na promociji ženskog liderstva i rodne ravnopravnosti.

- U prethodnom periodu imali gotovo duplo veći broj pretmeta formiranih zbog krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata, što je svakako pokazatelj da Uprava policije Crne Gore intenzivno radi na suzbijanju ovih vidova kriminala, naveo je Radović.

U posljednjem periodu, svjedoci smo, jedan od zastupljenijih izazova sa kojima se kako region, tako i cijeli svijet suočava, je i sajber kriminal. S tim u vezi, v.d. direktora je ovom prilikom naglasio da upravo određivanje visokotehnološkog kriminala za jedan od zajedničkih prioriteta SEPCA zemalja daje impuls istrajnosti i efikasnosti u borbi protiv ovog bezbjednosnog izazova, naročito kroz blagovremenu razmjenu informacija, ali i znanja, iskustava i dobrih praksi.

Savezna policija Njemačke donirala patrolni čamac graničnoj policiji Crne Gore

Takođe, govoreći na temu rodne ravnopravnosti Radović je istakao značaj, ali i potrebu veće uloge žena u policiji, kroz prisutnost na rukovodećim pozicijama, kao i kroz mehanizme jednakih mogućnosti karijernog napredovanja, te apostrofirao da će se za istu zalagati.

- Osim toga, smatram i da bi sama činjenica da je uloga žene u bezbjednosnom sektoru na zavidnom nivou, direktno uticala i na povjerenje javnosti u policiju, što je svakako cilj kome težimo, naveo je on.

Radović je održao i bilateralni sastanak sa direktorom Savezne kriminalističke službe Republike Austrije, Andreasom Holzerom, kada je potvrđena dobra i efikasna saradnja dvije partnerske službe, te istaknuta namjera za njenim intenziviranjem naročito u odnosu na borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojem dijelu je, saglasni su sagovornici, neophodan zajednički odgovor.

Osim toga, na marginama Generalne skupštine SEPCA, Radović se sastao i sa pomoćnikom direktora policije Republike Srbije, Draganom Vasiljevićem, sa kojim je potpisao Protokol o saradnji tokom turističke sezone kojim je predviđeno da šest policijskih službenika MUP-a Republike Srbije, od 1. jula do 1. septembra, borave u organizacionim jedinicama Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, u ciju pružanja podrške crnogorskoj policiji.

- Na ovaj način još jednom je istaknuta izuzetno dobra i plodotvorna saradnja koju ostvaruju dvije policije u borbi protiv svih oblika kriminala, zaključuju iz uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 21:04