Lijekovi, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
17/05/2024 u 13:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Revidirana Lista ljekova: Među šest novih, na Listi i savremeni lijek za karcinom dojke

Vlada Crne Gore je usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih, a proširene su indikacije za dva lijeka.

- Proširenjem indikacija omogućiće se liječenje pacijentkinja oboljelih od trostruko negativnog karcinoma dojke, koje do sada nisu imale odgovarajućih terapijskih opcija, kao i liječenje pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća. Novi ljekovi, koji se do sada nijesu nalazili na Listi ljekova, koristiće se i u terapiji bolesti gastrointestinalog trakta, sniženog rasta kod djece i redovnu imunizaciju stanovništva -navode u saopštenju iz Ministarstva zdravlja.

Nova Lista ljekova donesena je u skladu sa novom odlukom Ministarstva zdravlja o češćim revizijama medikamenata što doprinosi većoj inkluzivnosti i aktuelnosti terapije.

- Cilj donošenja Liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 03:37