Planirani izgled projekta Montrose   / -CREINTERNATIONAL.COM
18/05/2024 u 12:13 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saslušanje ministara zbog arbitraže od 100 miliona

Odbor za turizam organizovaće konsultativno saslušanje u vezi sa arbitražnim postupkom protiv Crne Gore koji je pokrenuo konzorcijum koji čine Nortstar i Equest Capital Limited.

Pomenuti konzorciјum јe trebalo da gradi luksuzni turistički kompleks Montrose na poluostrvu Luštica. Konsultativno saslušanje će se održati na predlog predsјednika odbora Deјana Đurovića (NSD).

Na saslušanje će biti pozvani ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Јanko Odović, ministar turizma Vladimir Martinović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsјednik opštine Tivat Željko Komnenović, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović i predstavnici investitora.

– Imamo arbitražni postupak pred sudom u Londonu i lako se može desiti da nas ovaj projekat košta 100 miliona eura – kazao je Đurović јuče na sјednici odbora.

On јe nedavno pitao premiјera Miloјka Spaјića kolika јe vriјednost odštetnog zahtјeva i šta јe njihovo obrazloženje za pokretanje arbitraže, kao i da li ima propusta države u ovom slučaјu i da li očekuјe da ishod arbitraže bude u korist države. Tom prilikom јe podsјetio da јe Vlada u septembru 2009. godine sa konzorciјumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoјa i upravljanja turističkim kompleksom.

– Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. godine, kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti. Radi se o poluostvu Luštica, gdje je lokacija izdata uz dugoročni zakup na 90 godina, iako je inostrani kupac tokom tenderskog postupka iskazao spremnost da učestvuje u izgradnju infrastrukture na Luštici i izgradnji turističkog rizorta od 210 miliona. Čudnom odlukom Vlada ne prihvata ponudu zakupaca, već obavezuje Opštinu Herceg Novi da izgradi obaveznu komunalnu infrastrukturu, što je definisala uz ugovor, sa pravom naknade štete zakupcu ako se to ne desi. Pošto Opština nije imala novac da svoj interes podredi interesima zakupca, on je mogao uložiti u izgradnju komunalne infrastrukture, pa da mu se taj novac vratiti kasnije. Oni tvrde da je obaveze Opštine bila i da izgradi putnu infrastrukturu – rekao je Đurović.

Priјeti nova arbitraža između države i zakupca poluostrva Luštica, teška 34,3 miliona eura?

Dodao јe da јe aneksom iz 2013. vrijednost investicije smanjena sa 210 na 141 milion, a potom novim aneksom iz 2017. godine na 80 miliona, a te godine je donijet zakon kojim se hoteli sa pet zvjezdica oslobađaju plaćanja komunalija.

– Država јe oslobodila zakupca i plaćanja PDV-a prikom uplate zakupnine, a vlade DPS-a su naniјele štetu državnim interesima ovakvim postupanjem. Sad nam slijedi spor od najmanje 34,3 miliona, a uz izmaklu dobit to je najmanje 100 miliona eura – ukazao јe Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 07:45